Η προεδρική χάρη έφερε αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις Κεντρικές Φυλακές

Δεν είδαν όλοι με καλό μάτι τη συμβολική αυτή πράξη.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τα 60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας που συμπληρώνονται φέτος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανέστειλε κατά το ¼ την ποινή φυλάκισης για 143 κατάδικους. Συγκεκριμένα ανέστειλε το ¼ της ποινής για 72 Κύπριους και 71 αλλοδαπούς, εκ των οποίων 5 Κύπριοι και 9 αλλοδαποί αποφυλακίστηκαν άμεσα.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Φυλακών, από την αναστολή της ποινής, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν, εξαιρέθηκαν οι κατάδικοι για τα αδικήματα φόνου, απόπειρας φόνου, ανθρωποκτονίας, εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και για σεξουαλικά αδικήματα και αδικήματα εναντίον παιδιών. Επίσης εξαιρέθηκαν κατάδικοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί έφεση από τον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς και αυτοί που είχαν ευεργετηθεί προηγουμένως με μείωση της ποινής τους για το ίδιο αδίκημα.

Παρόλα αυτά, η κίνηση αυτή της προεδρίας δεν άφησε ευχαριστημένους τους πλείστους φυλακισμένους αφού άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα, προχωρώντας μάλιστα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εντός των Κεντρικών Φυλακών από τους κρατούμενους, με συγγενείς τους να διαμαρτύρονται την ίδια ώρα, από την έξω πλευρά. Επιπλέον την 1η Δεκεμβρίου διοργανώνεται πορεία από συγγενείς καταδίκων από τη Νομική Υπηρεσία προς το Προεδρικό.

Σύμφωνα με κείμενο διαμαρτυρίας των φυλακισμένων που κυκλοφόρησαν συγγενείς τους, το 80% των φυλακισμένων δεν έμειναν ευχαριστημένοι, αφού είναι στη φυλακή για ναρκωτικά όπου και εξαιρέθηκαν, ενώ οι βασικοί έμποροι είναι όλοι στα σπίτια τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ