Οι μαθήτριες από το Γυμνάσιο Σολέας και το Λύκειο Παραλιμνίου στο πλαίσιο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ενεργοποίησης μαθητών ηγετών κατά το δεύτερο έτους του ευρωπαϊκού προγράμματος Walk the Global Walk - «Περπατώντας τον Παγκόσμιο Περίπατο», συμμετείχαν στο τριήμερο καλοκαιρινό σχολείο του προγράμματος στο Τρόοδος και εξέδωσαν το δικό τους μανιφέστο κατά της κλιματικής αλλαγής. Το μανιφέστο που ακολουθεί, έχει διαμορφωθεί κατόπιν συζήτησης με μαθητές από την Ουαλία, στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ στη συνέχεια, θα συνταχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μανιφέστο από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Επίσης, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού σχολείου οι μαθήτριες σχεδίασαν αφίσες για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες μαζί με έργα που βραβεύθηκαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού «Αντιμετώπισε την Κλιματική Αλλαγή με το Πινέλο σου» θα αναρτηθούν σε κύριες οδικές αρτηρίες σε ολόκληρη την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι η ομάδα του προγράμματος από την Κύπρο επέλεξε να διεξαχθεί το καλοκαιρινό σχολείο στο Τρόοδος, έτσι ώστε οι μαθήτριες να αποκτήσουν θετική συναισθηματική σύνδεση με το περιβάλλον μέσω της κριτικής συζήτησης και της απόκτησης βιωματικών εμπειριών, σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Κύπρου, που προσφέρει πολύτιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Κατά την παραμονή των μαθητριών σε ένα από τους πιο μοναδικούς οικότοπους του νησιού, συντάχθηκε το πιο κάτω κείμενο:
Κυπριακό Μανιφέστο για την Κλιματική Αλλαγή
Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαρξιακή πρόκληση της γενιάς μας. Απειλεί τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες των Νέων Γενεών για μια «φυσιολογική ζωή», καθώς συνεπάγεται λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές, μετανάστευση, καταστροφή της βιοποικιλότητας και ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως ξηρασία, ερημοποίηση, πλημμύρες).
Οι Νέες Γενιές, ως κύριοι μέτοχοι του μέλλοντος κάθε κράτους πρέπει να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων που τους επηρεάζουν άμεσα.
Εμείς, μια ομάδα, νέων γυναικών, πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, που συνδεόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο ταξιδεύοντας και μέσω διαδίκτυου, μαθήτριες σε ορεινά και παραλιακά σχολεία της Κύπρου, είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε πλέον να καθορίζονται προτεραιότητες χωρίς εμάς.
Η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει ήδη με ακραίες καιρικές συνθήκες, ερημοποίηση, καταστροφή της βιοποικιλότητας και τροφικών αλυσίδων, πυρκαγιές, πανδημίες και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής.
Απαιτούμε από όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν άμεση δράση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ως επείγουσας κατάστασης, όπως ακριβώς αντιμετωπίζεται η πανδημία, και η μετατόπιση της βαρύτητας των πολιτικών αποφάσεων από τους βραχυπρόθεσμους αναπτυξιακούς οικονομικούς υπολογισμούς σε μια μακρόπνοη περιβαλλοντική ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα.
Για το στόχο αυτό, προτείνουμε:
- Προώθηση των βιωματικών εμπειριών των Κυπρίων μαθητών έτσι ώστε να έρθουν κοντά στο Κυπριακό Φυσικό Περιβάλλον και να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με την φύση.
- Περισσότερη έμφαση στη διασυνδεδεμένη εκπαίδευση και περισσότερες δραστηριότητες για την κλιματική αλλαγή, που θα αντικατοπτρίζουν το ότι είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η γενιά μας.
- Χρήση των Κέντρων Νεολαίας της Κύπρου προς ευαισθητοποίηση των νέων και προώθηση δράσεων για το κλίμα.
- Λήψη πολιτικών αποφάσεων για την ελαχιστοποίηση των αγορών ρυπογόνων οχημάτων και παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και άμεση αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στις προσπάθειες αναδάσωσης με την προώθηση καλύτερης προστασίας από πυρκαγιές στα δάση και επιβολή υψηλότερων προστίμων στους εμπρηστές.