Κάπως έτσι θα είναι το φετινό Black Friday στην Κύπρο

Πώς προετοιμάζονται οι Κύπριοι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής και τι ισχύει με τις προσφορές στα προϊόντα.

Article featured image
Article featured image

Ήδη, πολλοί, ξεκίνησαν να μετρούν αντίστροφα για την 27η Νοεμβρίου, την τελευταία Παρασκευή του μήνα, όπου διαχρονικά πραγματοποιείται η μεγαλύτερη γιορτή προσφορών και καταναλωτισμού παγκοσμίως, το Black Friday.

Ένα «έθιμο» που ξεκίνησε από την Αμερική, δημιουργώντας κάτι σαν «φαινόμενο της πεταλούδας» σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα φαινόμενο που στην Κύπρο υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια, με μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη επιτυχία.

Φέτος, παρόλα αυτά, τα πράγματα αλλάζουν εντελώς εικόνα, απ’ αυτή που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα, καθώς η πανδημία και οι περιορισμοί που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν επιτρέπουν συνωστισμό εντός εσωτερικών χώρων, ούτε μεγάλες ουρές και δεκάδες κόσμου, στοιβαγμένους ο ένας, πάνω στον άλλον για να προλάβουν τα καλύτερα κομμάτια της αγοράς.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, κος Μάριος Αντωνίου, ανέφερε στη CITY πώς όπως άλλαξε όλη μας η ζωή τους τελευταίους μήνες, έτσι και το Black Friday, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από την πανδημία, έστω και αν ένα μέρος της επιτυχίας του όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν και η διαδικασία του να βρεθείς στο κατάστημα της επιλογής σου και να προλάβεις τα προϊόντα που ήθελες.



Ωστόσο, αυτές οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου κάθε χρόνο, συνεχίζει, φέτος είναι απαγορευτικές, όχι μόνο λόγω πρωτοκόλλων, αλλά και γιατί ο ίδιος ο καταναλωτής φοβάται να εκτεθεί σε τέτοιες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κύριο Αντωνίου, το φετινό Black Friday θα είναι καθόλα διαφοροποιημένο καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής, έχουν προχωρήσει στη μεταφορά των προϊόντων και των προσφορών τους διαδικτυακά, με αρκετούς να έχουν ήδη ενημερώσει τους καταναλωτές με ηλεκτρονικά φυλλάδια προσφορών για την ημέρα του Black Friday. «Μια έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική, από την Deloitte, σημείωσε πως το 70% των καταναλωτών δήλωσαν πως φέτος, στο Black Friday, θα ψωνίσουν διαδικτυακά γιατί φοβούνται να έχουν φυσική παρουσία σε καταστήματα, μαζί με δεκάδες άλλους άγνωστους», σημειώνει ο κος Αντωνίου.

«Όπως ήταν αναμενόμενο λοιπόν, όλοι οι επιχειρηματίες που θέλουν να είναι παρόντες και να επιβιώσουν, οφείλουν να μεταφερθούν online, όχι μόνο με υπηρεσίες αγορών, αλλά και delivery, κάτι που γνωρίζω πως ήδη προχωρά», διευκρινίζει ο κος Αντωνίου. «Συνεπώς, φέτος, το Black Friday δεν θα θυμίζει, σε εικόνα, τίποτα από τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώ, όμως, πως η φετινή διαφοροποίηση μπορεί να είναι καλύτερα, καθώς ο καταναλωτής θα μπορεί από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού του, να ψωνίσει αυτά που θέλει και χρειάζεται. Είναι σημαντικό, άλλωστε, τα υγειονομικά μέτρα να τηρηθούν ευλαβικά και μέσα στα καταστήματα να εισέρχονται μόνο όσοι επιτρέπεται».

Οι προσφορές στα προϊόντα του Black Friday

Όπως εξηγεί στη CITY ο κος Αντωνίου, η αγορά της Κύπρου είναι αρκετά μικρή, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο μεγάλων προσφορών στα προϊόντα, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, για παράδειγμα. Οπότε οι φετινές προσφορές θα κυμανθούν περίπου στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, τονίζει πως όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η συνέχιση της πανδημίας προκαλεί και μια τεράστια οικονομική ανασφάλεια στους καταναλωτές οι οποίοι σαφώς και αναμένεται να είναι πιο συγκρατημένοι στις αγορές τους, ελπίζοντας ωστόσο πως η 27η Νοεμβρίου θα είναι μια καλή ανάσα στην ήδη λαβωμένη αγορά του λιανικού εμπορίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ