Η κονκάρδα του Τατάρ και η πρόταση για άλλες μορφές λύσης

Τις προθέσεις του ο Ερσίν Τατάρ τις έδειξε τόσο κατά την προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα όσο και μετά την εκλογή του.

Article featured image
Article featured image

Οπότε, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στην πρώτη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτη 3 Νοεμβρίου στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση, «ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες».

Συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο κ. Τατάρ «επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης».

Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, έθεσε και εξέφρασε την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μια νέα πενταμερή συνάντηση και σύμφωνα με το γράμμα του ΓΓ της 29ης που απευθυνόταν στον ίδιο («αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογο είχε πάει και στον κ. Τατάρ»), προκειμένου να συζητήσουν στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Εν συνεχεία ήγειρα το θέμα της Αμμοχώστου και από πλευράς του ήγειρε το θέμα των υδρογονανθράκων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έτσι ώστε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρώτης αυτής αναγνωριστικής συνάντησης, είπε ότι «δεν θα ήθελα μετά την πρώτη συνάντηση να κάνω δηλώσεις, οι οποίες θα μολύνουν ενδεχόμενα μια φιλική ατμόσφαιρα. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων».

Σε ερώτηση αν θα έρθει στην Κύπρο η κ. Λουτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «εξαρτάται από τον ΓΓ», ενώ ερωτηθείς για το τι έθεσε σε σχέση με την Αμμόχωστο είπε ότι «για την Αμμόχωστο, ό,τι έπρεπε να λεχθεί ελέχθη».

Πέραν από την ίδια την (πρώτη άτυπη) συνάντηση και το περιεχόμενό της, κάτι που συζητήθηκε δεόντος ήταν και η κίνηση του Ερσίν Τατάρ να εμφανιστεί με κονκάρδα του ψευδοκράτους στο πέτο.

Όπως έγραψε Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, φόρεσε στο κουστούμι του κονκάρδα με την σημαία του ψευδοκράτους.


Πέραν από όλα αυτά, πάντως, σημασία δεν έχει τι έγινε μέχρι σήμερα, αλλά τι κάνουμε εμείς από εδώ και πέρα, με τα νέα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Αλίμονο αν δεν επιμείνουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ