Οι Δανοί κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι μέσα στην πανδημία, όπως δείχνουν οι αριθμοί για την συνολική περιουσία των οικογενειών στη χώρα. Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Δανίας, το τρίτο τρίμηνο του 2020 τα νοικοκυριά των Δανών είχαν, αθροιστικά, περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,66 τρισεκατομμυρίων κορώνων (περίπου 930 δισ. δολάρια).
Τα τελευταία δύο τρίμηνα, ο πλούτος αυξήθηκε κατά 709 δισεκατομμύρια κορώνες, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο, όταν η πανδημία χτύπησε με σφοδρότητα και τις αγορές, οι απώλειες είχαν σημειώσει επίπεδα ρεκόρ αγγίζοντας τα 541 δισ. κορωνες.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως ο χρηματοοικονομικός πλούτος θα αυξηθεί σε νέο επίπεδο ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2020, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να τονώνονται, και επικρατεί η ελπίδα πως αυτή η τάση θα ανασχέσει τις συνέπειες από το νέο lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο, εν μέσω αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων.
Ο μέσος οικογενειακός πλούτος στη Δανία ανέρχεται σε 268.000 ευρώ, αλλά οι περισσότερες οικογένειες έχουν φυσικά μικρότερη περιουσία. Από τις αποταμιεύσεις των συντάξεων φαίνεται πως το 10% του πληθυσμού κατέχει το 43%.
Η Δανία έχει καταγράψει και στο παρελθόν αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών εν μέσω βαθύτατης κρίσης. Το 2018, τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι Δανοί ήταν πλουσιότεροι από ποτέ, παρά τα αρνητικά επιτόκια και αιτία ήταν πως είχαν ελαττώσει στο μέγιστο τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η στάση των Δανών είχε προβληματίσει τότε τους οικονομολόγους και η ερμηνεία που επικράτησε ήταν πως ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών είχε νωπές αναμνήσεις από την τελευταία οικονομική κρίση και γνώριζε πόσο εύκολα μπορεί να εξανεμιστεί ο πλούτος των νοικοκυριών. Η στάση αυτή είναι σχετικά καινούργια καθώς για δεκαετίες οι καταναλωτικές δαπάνες των Δανών ήταν ευθέως ανάλογες του πλούτου τους.
Το μοτίβο αυτής της συμπεριφοράς όμως κατέρρευσε μαζί με την αγορά ακινήτων στη χώρα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Με πληροφορίες από Bloomberg