Βρέθηκε η οικογένεια από το Αυγόρου που έψαχνε ο ειρηνευτής των Η.Ε, Conny Johansson

Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών από τη CITY, μέλος της οικογένειας που έμενε τότε σ’ εκείνο το σπίτι –σήμερα μέλος του ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος- αναγνώρισε τους δικούς του και επικοινώνησε με τον στρατιώτη που τους έψαχνε μέσω Facebook.

Article featured image
Article featured image

Χθες, Κυριακή 7/12, δημοσιεύσαμε στη CITY φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο ενός ειρηνευτή που είχε υπηρετήσει στην Κύπρο τη δεκαετία του 70’ μετά την εισβολή, ο οποίος αναζητούσε την οικογένεια στην οποία ανήκε το σπίτι στο Αυγόρου, που είχε στηθεί τότε παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Conny Johansson μη έχοντας άλλες πληροφορίες στην κατοχή του πέραν των φωτογραφιών με την οικογένεια και την περιοχή, προσπάθησε να τους εντοπίσει μέσω διαφόρων σελίδων στο Facebook, όπως τη σελίδα «Varosha Famagusta Cyprus Maraş Αμμόχωστος Ammóchostos - The Solution».


129691955_4027147793982812_8064896186891646246_n.jpg

129751393_4027147953982796_4793267036654841568_n.jpg


Στην προσπάθειά του αυτή η CITY έδωσε μία επιπλέον ώθηση αναδημοσιεύοντας το υλικό με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα, μέλος της οικογένειας από το Αυγόρου να δει τις φωτογραφίες, να αναγνωρίσει τους συγγενείς του και να επικοινωνήσει με τον ειρηνευτή.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Πρωτοσέλιδο, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ανέφερε ότι το σπίτι στις φωτογραφίες είναι το πατρικό του. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 1974 μετά τη δεύτερη εισβολή είχαν έρθει στο χωριό (σ.σ Αυγόρου) τα Ηνωμένα Έθνη, με τους πλείστους να είναι Σουηδοί ερευνητές. Λόγω του ότι το σπίτι ήταν καινούργιο και σε ύψωμα, από εκεί μπορούσαν να δουν από μακριά το δρόμο που οδηγούσε στην Αμμόχωστο.

«Τα Ηνωμένα έθνη είχαν αναλάβει την επίβλεψη της περιοχής έτσι ώστε να μην προχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα», ανέφερε. Στη συνέχεια ο κ.Τσιόλας, είπε ότι επικοινώνησε ο ίδιος μαζί του μόλις είδε τις φωτογραφίες, λέγοντας στον Johansson ότι το σπίτι ανήκει στον πατέρα του, αλλά εξαιτίας του ότι ο πατέρας του αυτή την στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με Covid19, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουν ακόμη. «Ευελπιστώ σε λίγες μέρες που θα είναι καλύτερα να μπορέσουμε να κάνουμε την επαφή» είπε ο κύριος Τσίολας.

Κλείνοντας ανέφερε ότι αυτοί που είχαν αναλάβει το φυλάκιο ήταν πολύ φιλικοί, «είχαμε φύγει από το σπίτι παραδίδοντας το σπίτι στην ειρηνευτική δύναμη και για έξι μήνες μέναμε σε άλλο χώρο αλλά καθημερινά υπήρχε επαφή».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ