Το μαύρο φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας (μάλλον) δεν είναι καινούργιος επισκέπτης
Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για το ίδιο μαύρο φλαμίνγκο που επισκέπτεται την Κύπρο από το 2015.
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020
2
λεπτά
Πέντε χρόνια πριν, βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media και την τηλεόραση, μιλούσαν εκστασιασμένα για το σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αλυκή Ακρωτηρίου, χαρίζοντας ένα ιδιαίτερο θέαμα σε όσους είχαν την τύχη να το αντικρύσουν από κοντά.
Πολλοί έσπευσαν να πουν πως το ιδιαίτερα όμορφο πτηνό, δεν είναι το ίδιο με εκείνο που είχε επισκεφθεί την Κύπρο τις προηγούμενες χρονιές, ένεκα και της διαφοράς στο χρώμα του. Γι’ αυτό επικοινωνήσαμε με λειτουργό του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, για να μας διαφωτίσουν.
Αρχικά, όπως μας ανέφερε η Λειτουργός, από το 2015 που θεάθηκε πρώτη φορά στην Κύπρο το μαύρο φλαμίνγκο, κάθε χρόνο καθ’ οδόν προς τον προορισμό του, κάνει στάση στην Κύπρο. «Μένει 1-2 μέρες και μετά φεύγει για το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό αυτών των πτηνών να μετακινούνται άλλωστε» σημειώνει η Λειτουργός.
Σχετικά με το διπλό χρώμα στο φτέρωμά του, η Λειτουργός ανέφερε πως όντως το μαύρο φλαμίνγκο του 2015 ήταν πιο σκούρο σε όλα τα σημεία του, σε αντίθεση με αυτό που έκανε την εμφάνισή του την Κυριακή (9/1). «Παρότι δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι, θεωρούμε πως πρόκειται για το ίδιο φλαμίνγκο. Το γεγονός της διαφοράς στο χρώμα είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς τα νεαρά φλαμίνγκο έχουν πιο σκούρο καφέ χρώμα και όσο μεγαλώνουν αυτό αλλάζει –κυρίως- λόγω της γαρίδας με την οποία τρέφονται. Υποθέτουμε, λοιπόν, πως το μαύρο αυτό φλαμίνγκο όταν ήρθε πρώτη φορά στην Κύπρο ήταν σε νεαρή ηλικία και καθώς μεγάλωνε απέκτησε το ενήλικο φτέρωμά του, με ένα μέρος -στην προκειμένη ο λαιμός του-, να γίνεται ροζ. Αν δείτε και φωτογραφίες από την περσινή επίσκεψή του, θα παρατηρήσετε πως ο λαιμός του ήταν ήδη πιο ανοιχτόχρωμος».
Δείτε επίσης
Η Υπηρεσία Θήρας μάς έδωσε την αιτία θανάτου των φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας
Γιατί δεν μεταφέρουν τα άρρωστα φλαμίνγκο στο Αναρρωτήριο Άγριας Ζωής;
Να υπενθυμίσουμε πως το μαύρο χρώμα σε κάποια φλαμίνγκο οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα φλαμίνγκο, πέραν του ότι το διαφορετικό τους χρώμα τα καθιστά πιο ευάλωτα απέναντι σε πιθανούς θηρευτές, καθώς τα κάνει πιο ανιχνεύσιμα.
Ολοκληρώνοντας, η Λειτουργός θέλησε να υπενθυμίσει για ακόμη μία φορά πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε αποστάσεις από τις αλυκές και τα φλαμίνγκο, να μην εισβάλλουμε στο χώρο τους και να τα θαυμάζουμε από μακριά, εάν επιθυμούμε να συνεχίσουν να μας επισκέπτονται κάθε χρόνο.