Ο Aaron Gekoski, ένας βραβευμένος φωτορεπόρτερ, τηλεοπτικός παρουσιαστής και κινηματογραφιστής, ο οποίος ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος και άγριας ζωής με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, θέλησε να μοιραστεί κάποιες από τις σκέψεις του σε σχέση με τη νέα επιδημία του κορωνοϊού, βάσει των όσων έχει δει και βιώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, τις τελευταίες δεκαετίες και καταγράφοντας το εμπόριο της άγριας ζωής, αντίκρισα κάθε λογής ζώο -που μπορεί να φανταστεί κάποιος- να πωλείται σαν κατοικίδιο για το κρέας του ή για voodoo και άλλες θρησκευτικές θυσίες.
Η πρόσφατη ιστορία με τον κορωνοϊό που ξεκίνησε στην Κίνα, είναι αποτέλεσμα μίας μακράς ιστορίας κατανάλωσης εξωτικών ζώων. Στις αγορές της Γιουχάν, είδα να πωλούν σκύλους, κοάλα, μαϊμούδες, φίδια και νυχτερίδες, ζώα τα οποία είναι γνωστό πως κουβαλούν πάνω τους πέραν των 137 διαφορετικών ασθενειών.
Εν ολίγοις, ό,τι κινείται, μπορεί να καταλήξει σε κάποιο μενού στην Κίνα ή σε άλλες χώρες που λειτουργούν με παρόμοια λογική. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Κίνα, αλλά όλο τον πλανήτη.
Τα ζώα που πωλούνται σε τέτοιες αγορές, ως βρώσιμα, συνήθως έχουν αποχωριστεί από τις οικογένειές τους με βάναυσο τρόπο. Οι έμποροι που τα αιχμαλωτίζουν, τα κρατούν σε άθλιες συνθήκες και σε κατάσταση σοκ για μέρες, μέχρι να τα θανατώσουν με απίστευτα άγριο τρόπο. Ακολούθως γίνονται τροφή για τους ανθρώπους, άσχετα με τις χιλιάδες ασθένειες που μπορεί να κουβαλούν.
Πλέον πληρώνουμε το κόστος αυτής της στενοκεφαλιάς, η οποία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, με την κυβέρνηση της Κίνας –έστω και με καθυστέρηση- μπλοκάρει επιτέλους το εμπόριο.
Κάποιοι, πιο ρομαντικοί, μπορεί να σκεφτούν πως όλο αυτό είναι κάτι σαν εκδίκηση από τα ζώα που κακοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τον κορωνοϊό να κάνει στους ανθρώπους, ότι έκαναν αυτοί στο παρελθόν. Αυτό, όμως, δεν θα ήταν παρά μια ελάχιστη παρηγοριά σε όλους εκείνους τους αθώους που βρέθηκαν στη δίνη του ιού.
Συνεχίζοντας να λεηλατούμε τη φύση με αυτό τον τρόπο, δεν σκοτώνουμε μόνο τον πλανήτη, αλλά και ο ένας τον άλλον».