Οι γυναίκες της Κύπρου καλούν σε απεργία

Μια πρωτοβουλία, που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε viral, μιλά για τα αυτονόητα.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Jakob Owens/Unsplash
Το πιο πιθανόν είναι να έχεις πετύχει κάποια ανάρτηση στα social media και να την προσπέρασες αδιάφορα ή και πάλι μπορεί να έκανες μια μικρή στάση για να καταλάβεις τι ακριβώς είναι αυτό το καινούργιο που εμφανίστηκε στο χρονολόγιό σου και σου λέει πως «Τώρα είναι η ώρα».

Για πρώτη φορά, ανεξάρτητες γυναίκες, γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς και οργανισμοί από όλη την Κύπρο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Η πρωτοβουλία, «Είναι η ώρα», σε μία προσπάθεια να αφυπνίσει συνειδήσεις και να επαναδημιουργήσει μια κοινωνία στηριζόμενη σε γερές βάσεις σεβασμού και ισότητας, καλεί όλες τις γυναίκες της Κύπρου να απέχουν για μια ώρα από τα καθήκοντά τους, στο σπίτι και στην εργασία, να σταθούν έξω από το χώρο όπου βρίσκονται, η μία δίπλα στην άλλη και να δείξουν την παρουσία τους διά της απουσίας τους.

Μια δράση διεκδίκησης και αλληλεγγύης, για όλες τις γυναίκες την Παρασκευή 6 Μαρτίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.


86234135_115338386700782_4128932398731624448_n.jpg


«Εμείς που στελεχώνουμε τη δημόσια υπηρεσία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες φροντίδας, τις υπεραγορές, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τα μέσα ενημέρωσης, τα ιδιωτικά γραφεία, τους εθελοντικούς οργανισμούς, εμείς που παράλληλα προσφέρουμε την απλήρωτη εργασία μας στο σπίτι με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ και ας δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα από όλες τις γυναίκες της Κύπρου προς την Πολιτεία και ολόκληρη την κοινωνία.

Για τερματισμό της βίας – για ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων - για μηδενική ανοχή στον σεξισμό, τις διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα - για νομοθεσίες και δομές προστασίας και στήριξης - για κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας - για σεβασμό.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ
Να βγούμε από τη γραμμή. Να χαλάσουμε το επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Είμαστε το μισό του πληθυσμού. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μισό των δικαιωμάτων.

Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τα δικαιώματά μας, να θέσουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τις σοβαρές ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος μας. Να κινητοποιήσουμε την κοινωνία ώστε να κατανοήσει ότι οι έμφυλες διακρίσεις συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς, η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και υποβιβάζει τον πολιτισμό μας.

Εμείς, που κάθε ώρα δίνουμε τον εαυτό μας, στη δουλειά, στο σπίτι, στους άλλους… Σε μια κοινωνία που απαιτεί να μην κουραζόμαστε ποτέ, να μη ζητάμε τίποτα και να χαμογελάμε συνεχώς, ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ μιλήσουμε για όλα αυτά που ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ».

#ΕίναιΗώρα #Einaiiora

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ