Ποιο είναι το πρόβλημά με το ταξίδι του κ. Συλλούρη στην Αυστραλία;

Ποια παροιμία να ταιριάζει καλύτερα με την περίπτωσή άραγε;

Article featured image
Article featured image

Μία λαϊκή ρήση λέει πως το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», και όταν το κεφάλι του τόπου πάει για τρέλες στις Σεϋχέλλες συν γυναιξί και τέκνοις, για να (μας) γλυτώσει λεφτά, όπως ανέφερε στην περίπου απολογία του ο ΠτΔ, γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής να μην «πεταχτεί» στην Αυστραλία –με έξοδα του κράτους- για bonding με τους συναδέλφους και με την ευκαιρία να προωθήσει και τα της Κύπρου στην πληγείσα από τις πυρκαγιές ήπειρο.

Μια άλλη λαϊκή ρήση, πάλι, λέει πως «εδώκαν του χωρκάτη σχοινί, τζαι εφκήκεν πας το κρεβάτι με τις ποδίνες», εξ ου και η πρόσκληση από την Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία της Αυστραλίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, εκλήφθηκε ως μία καλή ευκαιρία για ένα all inclusive ταξίδι στη μακρινή αυτή χώρα –όλα πληρωμένα- για bonding με τους συναδέλφους από τη Βουλή. Πώς να εξηγήσεις άλλωστε την πολυπληθή ομάδα 18 ατόμων που ξεσηκώθηκε από τη νήσο Κύπρο για να μεταβεί στην Ωκεανία; Μια ομάδα που περιλαμβάνει εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, 9 βουλευτές, υπηρεσιακούς υπαλλήλους και δημοσιογράφους.

Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βάσου Βάσου στον Φιλελεύθερο, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής και οι 9 βουλευτές, για το πολύωρο αυτό ταξίδι, έκλεισαν business class αξίας 5 χιλιάδων ευρώ, για τον κάθε ένα, ενώ συνολικά το κράτος, δηλαδή ο φορολογούμενος, θα κληθεί να πληρώσει περί τις 150 χιλιάδες ευρώ, καθώς η Ομοσπονδιακή Βουλή της Αυστραλίας -που θα κάλυπτε εξ ολοκλήρου το κόστος των εξόδων- δεν είχε λάβει γνώση ότι στην Κύπρο όταν ταξιδεύουμε, παίρνουμε μαζί μας όλο μας το σόι. Γι’ αυτό και τα επιπλέον άτομα που προέκυψαν στην αποστολή, θα καλυφθούν με έξοδα της κυπριακής βουλής (διαμονή, φαγητό, μετακινήσεις).

Σε αυτό το σημείο θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι οι βουλευτές που βρέθηκαν εντός της πολυπληθούς αποστολής, δικαιούνται επίδομα εξόδων, το οποίο ήδη εμβάστηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Φ», ενώ οι υπόλοιποι που βρίσκονται εντός αποστολής δικαιούνται κι αυτοί επίδομα, αναλόγως της κλίμακας του μισθού.

Όπως και με την περίπτωση του ταξιδιού του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες, το ζητούμενο δεν είναι μόνον το νόμιμο της πράξης, αλλά κυρίως το ηθικόν αυτής.

Υπήρχε ουσιαστικός λόγος να μεταβούν 18 άτομα στην Αυστραλία, 9 εξ αυτών βουλευτές; Μια αποστολή, 5 ατόμων για παράδειγμα, δεν θα εξυπηρετούσε καταλλήλως το σκοπό της επίσκεψης. Είναι ηθικό απέναντι σε μία κοινωνία που τα βγάζει δύσκολα πέρα, να ζητάς να σου πληρώσει ένα κόστος το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί; Ναι μεν είναι νόμιμο, είναι, όμως και ηθικό.

Για την ιστορία, η επίσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, περιλαμβάνει επαφές σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο και άλλες δραστηριότητες στη Μελβούρνη, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Καμπέρα και το Σίδνεϊ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ