Στην Κίνα συνέλαβαν δημοσιογράφο που δημοσίευε βίντεο με πτώματα από τον κορωνοϊό

Σκηνές Black Mirror και παράνοιας στην Κίνα.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινεζικές Αρχές συνέλαβαν έναν δημοσιογράφο τη Δευτέρα, έπειτα από βίντεο που δημοσίευσε -και έγινε viral- με νεκρά σώματα, συσσωρευμένα σε κρεματόριο.

Ο Fang Bin, ο οποίος έχει δημοσιεύσει αρκετά βίντεο που δείχνουν τι συμβαίνει στην περιοχή του Γουχάν, συνελήφθη από αστυνομικούς στις 3μμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα screenshot που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο υποδηλώνει ότι ο Fang προσπάθησε να δημοσιεύσει κι άλλο βίντεο κατά τη στιγμή της σύλληψής του. Ο Fang αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματα της αστυνομίας για να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του κι έτσι, οι Αρχές περικύκλωσαν το σπίτι του, αποκλείοντας κάθε πιθανή διαδρομή διαφυγής. Τελικά, πυροσβέστες έσπασαν την πόρτα του.

Λίγες μέρες πριν, ο Fang είχε δημοσιεύσει ένα άλλο βίντεο, λέγοντας ότι ο λόγος για τον οποίο οι Αρχές δεν σπάνε την πόρτα του είναι το γεγονός ότι τα βίντεο του έχουν προσελκύσει πάρα πολλή προσοχή. «Αν δεν έρθουν σε μένα, θα έρθουν σε εσάς», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι αστυνομικοί παρακολουθούσαν κάθε κίνηση του.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ασφάλειά του, ο Fang είχε πει στους ακολούθους του ότι θα δημοσιεύει ένα βίντεο κάθε πρωί, έτσι ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν πως είναι ασφαλής. Ωστόσο, κανένα βίντεο δεν δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Ο Fang κίνησε την προσοχή των Αρχών νωρίτερα μες στον μήνα, αφότου δημοσίευσε βίντεο που δείχνει οκτώ πτώματα σε δημόσια νοσοκομεία του Γουχάν. Ο Fang στη συνέχεια κρατήθηκε από τις Αρχές, που τον προειδοποίησαν να μην εξαπλώνει φήμες, πριν τον απελευθερώσουν ξανά.

Αλλά ο Fang συνέχισε να δημοσιεύει online βίντεο, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του τη Δευτέρα. Είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν κρατηθεί για την κάλυψη της κατάστασης στο Γουχάν, σε μια κρίση που έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από την επιδημία SARS του 2003 και έχει μολύνει πάνω από 40.000 ανθρώπους.


Tο άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US/
David Gilbert

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ