Ψυχολογία
Τι μπορείτε να κάνετε εάν σας τρομάζουν οι πτήσεις (γενικά) και τα κενά αέρος (ειδικά)
Ένας ψυχολόγος δίνει πέντε to-the-point συμβουλές σωστής διαχείρισης.
Όλοι αγαπάμε τα ταξίδια και το να γνωρίζουμε νέους κόσμους και πολιτισμούς. Τι γίνεται, όμως, εάν μας τρομάζουν τα αεροπλάνα, οι πτήσεις και δη οι πιθανές αναταράξεις που μπορεί να προκύψουν; Για πολλούς αυτοί οι παράγοντες είναι τόσο αποτρεπτικοί, σε σημείο που αποφεύγουν τα αεροπλάνα δια ροπάλου. Άλλοι, πιο τολμηροί, προσπαθούν να καταπνίξουν το φόβο τους και να το διαχειριστούν όπως μπορούν, για να μην χάσουν την ευκαιρία ενός πολύχρωμου ταξιδιού. Ωστόσο, η διαδικασία της πτήσεις τους καταρρακώνει ψυχολογικά και τους διαλύει.
Περίπου ένα 25% των ανθρώπων, αγχώδεις και μη, στρεσάρονται ως έναν βαθμό στις πτήσεις κάτι που σημαίνει πως δεν είστε μόνοι μόνος σε αυτό. Εκτός, όμως, απ’ αυτό, υπάρχουν και κάποιοι μηχανισμοί που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το φόβο και το στρες σας, για να μην περνάτε δύσκολα σε κάθε πτήση.
Ξεφορτωθείτε την αδρεναλίνη
Το άγχος που βιώνετε στέλνει κύματα αδρεναλίνης μέσω του σώματός σας, εξ ου και το τρέμουλο, λέει ο Curtis Reisinger, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Zucker του Πανεπιστημίου Hofstra. Μου υπενθύμισε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν σηκώσει αυτοκίνητα, για να απελευθερώσουν κάποιον από κάτω - τόσο ισχυρή είναι η αδρεναλίνη. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε να τρέχετε στο αεροπλάνο, για να διοχετεύσετε κάπου όλη αυτήν την ενέργεια, ο Reisinger προτείνει μια σταδιακή χαλάρωση των μυών: Τεντώστε και χαλαρώστε κάθε μέρος του σώματός σας, ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών σας. Απομονώστε κάθε μυϊκή ομάδα και εστιάστε όσο το δυνατόν περισσότερο στο σφίξιμο, στην αναπνοή και στη συνέχεια στη χαλάρωση, μερικά δευτερόλεπτα αργότερα. «Αυτό δεν σας βοηθήσει μόνο να διοχετεύσετε κάπου λίγη αδρεναλίνη, αλλά και να απασχολήσετε το μυαλό σας, χωρίς να εστιάζετε στον πανικό», λέει.
Αποσπάστε την προσοχή σας
«Ακούστε μουσική με τα ακουστικά σας», λέει ο Reisinger: «Ίσως να είναι καλή ιδέα να κάνετε κάποιες πνευματικές ασκήσεις, όπως να λύνετε σταυρόλεξα ή να παίζετε παιχνίδια στο κινητό σας, αν είναι δυνατόν». Εγώ είχα κατεβάσει αρκετά επεισόδια του Black Mirror στο κινητό μου. Βλέποντας το όλο θέμα εκ των υστέρων, αντιλαμβάνομαι ότι αν παρακολουθούσα κάτι με τόσο συναρπαστικό σενάριο, που σε κάνει να ξεχνάς τον κόσμο γύρω σου, θα μπορούσα να έχει βοηθηθεί (προειδοποίηση: Μια τόσο τρομακτική σειρά μπορεί να μην βοηθήσει όσους βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση).
Μην πίνετε (πολύ)
Αυτό μου ακούγεται τελείως τρελό, μιας και θα ήθελα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ναρκωμένη την ώρα που τα πτερύγια του αεροπλάνου μου κάνουν το Harlem Shake, αλλά ο Reisinger λέει ότι συνήθως σου γυρνάει μπούμερανγκ, αν πιείς μερικά ποτά και ξαφνικά επανέλθεις στην πραγματικότητα. Μπορεί να σοκαριστείς. Μην το ξεχνάτε αυτό, αν είστε σε μεγάλη πτήση. Επίσης, μας υπενθυμίζει ότι τα συναισθήματα κάποιων ανθρώπων μεγεθύνονται, όταν είναι μεθυσμένοι. «Δεν βλέπεις και πολλούς ευδιάθετους μεθυσμένους στα αεροπλάνα», λέει. «Μερικές φορές, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ, όταν προσπαθείς να επωφεληθείς της κατασταλτικής επίδρασης του αλκοόλ».
Παραδεχτείτε ότι έχετε φρικάρει και ζητήστε βοήθεια
Μερικές φορές, το να κρύβεις τον φόβο ή το άγχος σου μπορεί τελικά να το ενισχύσει. Ο Reisinger λέει ότι αν πετάτε με κάποιον που εμπιστεύεστε, πείτε του πώς αισθάνεστε και κρατήστε του το χέρι. Βοηθάει. «Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και μπορούν να παρηγορηθούν από τη φυσική παρουσία άλλων - ιδιαίτερα σε απειλητικές ή επικίνδυνες συνθήκες», λέει ο Reisinger. Ακόμη και αν κάθεστε δίπλα σε έναν ξένο, «διαβάστε τα σημάδια που σας δίνει», λέει. Αν φαίνεται να μην έχει πρόβλημα, πείτε του ότι έχετε φρικάρει. Για πολλούς αγχώδεις επιβάτες πτήσεων, η απόλυτη ειλικρίνεια τους κάνει να πιέζονται τουλάχιστον κάπως λιγότερο.
Πάρτε ένα χάπι αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς
Γενικά, οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές με τους οποίους μίλησα συμφώνησαν ότι δεν είναι κακό να πάρεις ένα Xanax, όμως πρέπει να προσέχεις να μην σου γίνει συνήθειο και πάθεις εξάρτηση. Πέρα από τον κίνδυνο του εθισμού, «δεν είναι καλό να πείθεις τον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς μια κατάσταση, όπως μια πτήση με αναταράξεις, χωρίς κάποιο χάπι», λέει ο Reisinger. Επιπλέον, χάπια όπως το Xanax χρειάζονται συνήθως περίπου 15 λεπτά, για να δράσουν, προσθέτει και μέχρι τότε οι αναταράξεις μπορεί να έχουν ελαττωθεί. Λέει ότι ένας εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό μας μπορεί να έχει πολύ ταχύτερο αποτέλεσμα.
Προσπαθήστε να εξορθολογίσετε αυτό που συμβαίνει
Αυτό το τελευταίο, που είναι και το πιο δύσκολο –ο εσωτερικός διάλογος που αναφέρει ο Reisinger–, το άφησα για το τέλος, μιας και ειλικρινά δεν ξέρω ποιος μπορεί να το κάνει αυτό. Όπως και να έχει, αξίζει να το δοκιμάσετε. Να σκέφτεστε ότι οι εμπορικές πτήσεις ήταν από τα ασφαλέστερα μέσα ταξιδιού διαχρονικά λέει. Υπάρχουν χιλιάδες πτήσεις ημερησίως και ένα αεροπλάνο που πέφτει σε αναταράξεις δεν σημαίνει ότι πρόκειται να συντριβεί. «Μιλήστε στον εαυτό σας και ηρεμήστε τον», λέει. «Αυτό είναι το θεμέλιο της σύγχρονης ψυχοθεραπείας – η εφαρμογή της λογικής, ώστε να εξορθολογίσετε την κατάσταση».
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE US.