Αποφασίστε τι θα συμβεί στο λογαριασμό σας στο Facebook όταν εσείς πεθάνετε
Μπορεί να ακούγεται περίεργο. Eίναι, όμως, μία εκκρεμότητα που δεν πρέπει να μείνει ανοιχτή.
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020
3
λεπτά
Με τα social media να αποτελούν μέρος της ζωής μας τα τελευταία χρόνια -για πολλούς ολόκληρη η ζωή τους- η διαχείρισή τους μετά το θάνατο του χρήστη είναι ένα θέμα που εδώ και καιρό έχει απασχολήσει τις διάφορες εταιρείες που διαθέτουν Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Το Facebook ήταν η πρώτη πλατφόρμα που, το καλοκαίρι του 2019, εφάρμοσε την επιλογή του «In Memorial», στα ελληνικά «Εις Μνήμην», δίνοντας στους χρήστες του τη δυνατότητα να επιλέξουν από νωρίς τι θα γίνει ο λογαριασμός τους στο Facebook σε περίπτωση θανάτου τους.
Επιγραμματικά, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες, μέσω των ρυθμίσεων, να επιλέξουν ένα δικό τους άτομο το οποίο θα έχει πρόσβαση στο λογαριασμό τους, αφού αυτοί πεθάνουν, για να απενεργοποιήσει εντελώς το λογαριασμό τους ή να τον μετατρέψει σε λογαριασμό «Εις μνήμην», διατηρώντας «ζωντανό» το φωτογραφικό και άλλο αρχείο του χρήστη, για τους φίλους και συγγενείς του, με περιορισμένες, ωστόσο, δυνατότητες.
Τι προνοεί η πολιτική του Facebook
Όπως αναφέρεται στους όρους χρήσης, όσοι διατηρούν λογαριασμό στο Facebook μπορούν να επιλέξουν είτε να διαγραφεί ο λογαριασμός τους μετά θάνατον είτε να μετατραπεί σε «εις μνήμην» και να διατηρηθεί ως ένας online φόρος τιμής στο νεκρό.
Για να το διευθετήσεις αυτό, πρέπει να ορίσεις από προηγουμένως ένα άτομο, φίλο ή συγγενή (που διαθέτει επίσης Facebook), ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του λογαριασμού σου, αφού εσύ πεθάνεις και θα φροντίσει να ενημερώσει τους διαχειριστές του Facebook ότι ο χρήστης του εν λόγω λογαριασμού έχει φύγει από τη ζωή.
Τι ακριβώς σημαίνει να μετατραπεί ένας λογαριασμός «εις μνήμην»
Οι λογαριασμοί «εις μνήμην», είναι στην ουσία ένας χώρος για τους φίλους και τους συγγενείς του ατόμου που έχει πεθάνει, όπου μπορούν να μοιράζονται μνήμες και στιγμές με τον αποθανόντα.
Αφού επιλεγεί το «εις μνήμην» τότε αυτόματα εμφανίζεται δίπλα στο όνομα του χρήστη το λεκτικό «εις μνήμην» και ανάλογα με τις ρυθμίσεις ασφαλείας που είχε ο λογαριασμός, φίλοι και συγγενείς μπορούν να μοιράζονται διάφορες μνήμες στο timeline. Επίσης, όσα είχε μοιραστεί στο timeline του ο χρήστης προηγουμένως, όπως φωτογραφίες ή διάφορες αναρτήσεις, εξακολουθούν να μένουν αναρτημένες και ορατές στα άτομα με τα οποία τα είχε μοιραστεί.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως οι λογαριασμοί «εις μνήμην» δεν εμφανίζονται σε γενέθλια, οι προτεινόμενους φίλους, ενώ κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συνδεθεί στο λογαριασμό «εις μνήμην».
Για την Κύπρο μπορείς να καλέσεις και το 1480
Αν δεν γνωρίζεις τις διαδικασίες ή χρειάζεσαι βοήθεια για να διαγράψεις ή να μετατρέψεις σε «εις μνήμην» το λογαριασμό ενός δικού ανθρώπου που έχει πεθάνει, τότε μπορείς να καλέσεις το 1480 για να σε καθοδηγήσει.
Το 1480 είναι μία δωρεάν γραμμή που λειτουργεί στην Κύπρο για θέματα ασφάλειας διαδικτύου. Μιλώντας με λειτουργό της γραμμής Cyber Safety, μας εξήγησε πως συχνά δέχονται τηλεφωνήματα από συγγενείς ή φίλους ατόμων που έχασαν τη ζωή τους, ζητώντας βοήθεια για να διαγράψουν ή να διαχειριστούν το λογαριασμό τους στο Facebook ή σε άλλα social media. «Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε καθοδηγώντας και δίνοντας οδηγίες ή να αναλάβουμε εμείς να ενημερώσουμε τους διαχειριστές του Facebook σχετικά», αναφέρει η Λειτουργός.
Σε περιπτώσεις που δεν έχει οριστεί διαχειριστής από τον αποθανόντα, τότε τα οικεία του πρόσωπα μπορούν να καλέσουν τη γραμμή Cyber Safety και να ζητήσουν βοήθεια. «Αν επιθυμούν ο λογαριασμός να γίνει 'εις μνήμην', τότε χρειάζεται να μας στείλουν ένα αποδεικτικό στοιχείο –δημοσίευση αγγελίας θανάτου- που να επιβεβαιώνει πως το άτομο έχει πεθάνει, και εμείς προχωρούμε τις διαδικασίες. Εάν, πάλι, επιθυμούν μόνιμη διαγραφή, τότε είναι λίγο πιο περίπλοκη η διαδικασία και απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού θανάτου» ξεκαθαρίζει η Λειτουργός.