Εκδήλωση με θέμα τις (7) νεοελληνικές διαλέκτους

Η μεγαλύτερη εκδήλωση που έγινε ποτέ στην Κύπρο για διαλέκτους.

Article featured image
Article featured image

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με το Πτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Σωματείο Φοιτητών & Αποφοίτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», σας προσκαλούν σε εκδήλωση με τίτλο:

«Οι διάλεκτοι διαλέγονται: Κύπρος-Κρήτη-Ρόδος-Καλαβρία-Τσακωνιά-Καππαδοκία-Πόντος»

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 5:30-8:00μμ στην Αίθουσα Διαλέξεων Αρχείου ΡΙΚ, στη Λευκωσία με ζωντανή σύνδεση με παράλληλες εκδηλώσεις στη Λάρνακα, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Η μεγαλύτερη εκδήλωση που έγινε ποτέ στην Κύπρο για διαλέκτους έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου, 5:30-8:00μμ με τίτλο: Οι διάλεκτοι διαλέγονται: Κύπρος | Κρήτη | Ρόδος | Καλαβρία | Τσακωνιά | Καππαδοκία | Πόντος Χώρος: Αίθουσα Διαλέξεων Αρχείου ΡΙΚ, Λευκωσία Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με το Πτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Σωματείο Φοιτητών & Αποφοίτων Πτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», σας προσκαλούμε στην εκδήλωση με τίτλο: Ζωντανή σύνδεση με παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Κύπρου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Ομιλίες θα κάνουν διαπρεπείς γλωσσολόγοι σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες|οι θα μιλήσουν για την κυπριακή, την κρητική, τη ροδιακή, την Greco, την τσακωνική, την καππαδοκική και την Ποντιακή. Οι ομιλίες θα είναι 10λεπτες, όλες στην ελληνική γλώσσα, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ανοικτή συζήτηση με το φυσικό ή διαδικτυακό κοινό. Ομιλήτριες|τές της εκδήλωσης: [με φυσική παρουσία μπροστά σε κοινό (και με αναμετάδοση διαδικτυακά]: στη Λευκωσία: Φοίβος Παναγιωτίδης, Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία: Σπύρος Αρμοστής, Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου | Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Ρέθυμνο: Μαρίνα Τζακώστα, Πανεπιστήμιο Κρήτης και με διαδικτυακή σύνδεση: από Cambridge: Ιωάννα Σιταρίδου, Πανεπιστήμιο του Cambridge από Οξφόρδη: Μαίρη Μπαλταζανη, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από Νάπολη: Maria Olimpia Squillaci, Πανεπιστήμιο της Νάπολης “L’Orientale” από Κωνσταντινούπολη: Metin Bağrıaçık, Πανεπιστήμιο του Boğaziçi από Θεσσαλονίκη: Νίκος Λιόσης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Α.Π.Θ. από Πάτρα: Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης για το κοινό που θα παρευρεθεί με φυσική παρουσία στην εκδήλωση. Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλούμε να συμπληρώστε τα στοιχεία σας στο κάτω λινκ https://docs.google.com/…/1h93ZQUYd1aznHNTCtzuaRO0YnjN…/edit

Posted by Cyprus Linguistics Society (CyLing) on Thursday, 13 February 2020


Το θέμα της εκδήλωσης θα είναι οι νεοελληνικές διάλεκτοι. Συγκεκριμένα, ομιλίες θα κάνουν διαπρεπείς γλωσσολόγοι σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες οι θα μιλήσουν για την κυπριακή, την κρητική, τη ροδιακή, την Greco, την τσακωνική, την καππαδοκική και την ποντιακή. Οι ομιλίες θα είναι 10λεπτες, όλες στην ελληνική γλώσσα, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ανοικτή συζήτηση με το φυσικό ή διαδικτυακό κοινό.

Ομιλήτριες|τές της εκδήλωσης θα είναι οι εξής:

με φυσική παρουσία μπροστά σε κοινό (και με αναμετάδοση διαδικτυακά)

▪︎στη Λευκωσία: Φοίβος Παναγιωτίδης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

▪︎στο Ρέθυμνο: Μαρίνα Τζακώστα, Πανεπιστήμιο Κρήτης

και με διαδικτυακή σύνδεση:

▪︎από Cambridge: Ιωάννα Σιταρίδου, Πανεπιστήμιο του Cambridge

▪︎από Οξφόρδη: Μαίρη Μπαλταζανη, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

▪︎από Νάπολη: Maria Olimpia Squillaci, Πανεπιστήμιο της Νάπολης “L’Orientale”

▪︎από Κωνσταντινούπολη: Metin Bağrıaçık, Πανεπιστήμιο του Boğaziçi

▪︎από Θεσσαλονίκη: Νίκος Λιόσης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Α.Π.Θ.

▪︎από Πάτρα: Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών

Στην αρχή της εκδήλωσης θα διεξαχθεί διαγωνισμός διαλεκτικών γνώσεων για το φυσικό κοινό με βράβευση των νικητριών|τών.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

17:15–17:30 Προσέλευση

17:30–18:00 Διαγωνισμός διαλεκτικών γνώσεων

18:00–18:10 Καλωσόρισμα

18:10–19:30 Ομιλίες

19:30–20:00 Συζήτηση με το κοινό

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης για το κοινό που θα παρευρεθεί με φυσική παρουσία στην εκδήλωση.

Σύνδεσμος για διαδικτυακή παρακολούθηση της εκδήλωσης:

https://bit.ly/2SqHIKH

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ