Νέα καιρική διαταραχή αναμένεται στην Κύπρο

Ποιο το όνομά που είναι πιθανόν να της δοθεί και πότε να την περιμένουμε.

Article featured image
Article featured image

Μπορεί ο καιρός τις τελευταίες ημέρες να μοιάζει λίγο πιο ήπιος, παρά το έντονο κρύο, τουλάχιστον υπάρχει ηλιοφάνεια, σύντομα, όμως, μία νέα διαταραχή αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο, όπως αναφέρει στη CITY το kitasweather.com.

Η διαταραχή αυτή, ενδεχομένως να φέρει έντονα χαρακτηριστικά, εξου και οι Καιρόφιλοι Κύπρου δίνουν ένα ποσοστό 35-40% να της δώσουν το όνομα «Μάξιμος», όνομα το οποίο προέκυψε από την τελευταία ψηφοφορία που έγινε στο γκρουπ τους, από τον κόσμο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει πιο ξεκάθαρο εάν τελικά θα δοθεί ή όχι όνομα στη διαταραχή.

Να θυμίσουμε πως όνομα παίρνουν μόνο οι διαταραχές που είναι ιδιαίτερης σημασίας και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής, ένταση ανέμων, διάρκεια και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περίπτωση.

Screenshot_24-1.png

Μέχρι στιγμής οι Καιρόφιλοι Κύπρου έχουν ονομάσει τρεις (3) διαταραχές το φετινό χειμώνα, ενώ πέρσι δόθηκαν ονόματα σε πέντε (5) διαταραχές. Τα ονόματα διαλέγονται μετά από ψηφοφορία του κόσμου.

Όπως αναφέρει το kitasweather, σήμερα Κυριακή ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι ηλιόλουστος, από αύριο Δευτέρα, όμως, μία εξασθενημένη σφήνα ύφεσης θα επηρεάσει την περιοχή μας με πιθανότητα μεμονωμένων βροχών. Την Τρίτη, ισχυρή σφήνα ύφεσης θα αρχίσει να κατηφορίζει από την βορειοδυτική Ευρώπη προς την ανατολική Ευρώπη με επέκταση προς την κεντρική Μεσόγειο, όπου και θα αρχίσει να κινείται ανατολικά προς την περιοχή μας.

Tη Δευτέρα, η περιοχή μας θα επηρεαστεί από μία εξασθενημένη σφήνα ύφεσης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νεφώσεων και την μικρή πιθανότητα λίγων διάσπαρτων βροχών, χωρίς ωστόσο να φαίνεται κάτι το αξιόλογο. Από την Τρίτη, ο καιρός βελτιώνεται και πάλι, όπου θα παρατηρείται αυξημένη ηλιοφάνεια ενώ αναμένεται και μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας.

Η τάση του καιρού για το δεύτερο μισό της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται θετική ώστε να δεχθούμε πιο αξιόλογες βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό θα οφείλεται στην άνοδο του Αζορικού αντικυκλώνα σε τμήματα της δυτικής Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα ισχυρή σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα κατηφορίσει προς Βαλκάνια και κεντροανατολική Μεσόγειο.

Οι ψυχρές αέριες μάζες που θα συνοδεύουν την ισχυρή σφήνα ύφεσης θα είναι οι ψυχρότερες του φετινού χειμώνα για περιοχές των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης. Η σφήνα ύφεσης και οι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες αναμένεται να κινηθούν προς την περιοχή μας, αλλά προς το παρόν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την δυναμική που θα έχουν. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει καλύτερα μέσα στις επόμενες 48-72 ώρες.


Αναλυτικά η πρόγνωση του kitasweather.com

Σήμερα το βράδυ, θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, 9 έως 11 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με μικρό ενδεχόμενο λίγων μεμονωμένων βροχών κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 17 έως 19 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ