Στο Instagram διαφημίζουν δίαιτες με φωτογραφίες κοπέλας που έχει διατροφική διαταραχή

Μία υπόθεση που έχει αναστατώσει τα social media. Τι αναφέρει η καταγγέλλουσα.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με το BBC, περισσότεροι από 30 λογαριασμοί χρησιμοποιούν φωτογραφίες της Κάρα Χένρι. Κάποιοι από αυτούς τους λογαριασμούς έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο followers. Οι εν λόγω φωτογραφίες είναι υλικό που έχει τραβήξει η Χένρι, καταγράφοντας την πορεία της ανάρρωσής της από μια διατροφική διαταραχή, όταν ζύγιζε λίγο πάνω από 25 κιλά.

Οι φωτογραφίες της έχουν αναρτηθεί, χωρίς την άδειά της, μαζί με ισχυρισμούς ότι πρόκειται για αποδείξεις επιτυχούς απώλειας βάρους. Οι διαχειριστές των εν λόγω λογαριασμών στον Instagram καλούν τον κόσμο να κλικάρουν προκειμένου να αγοράσουν εξατομικευμένες δίαιτες που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν αποτελέσματα σαν αυτά της φωτογραφίας. Η Κάρα Χένρι δήλωσε στο BBC ότι εκτιμά πως οι φωτογραφίες της έχουν αναρτηθεί πάνω από 100 φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να πετύχει την αφαίρεσή τους.

«Είναι εντελώς εκτός του δικού μου ελέγχου. Είναι μια φωτογραφία μου που χρησιμοποιείται εντελώς απρεπώς. Είναι εξωφρενικό, είναι γελοίο. Κάνω συνέχεια report και ελπίζω για το καλύτερο. Πολλοί μου λένε ότι επίσης κάνουν report, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ενέργεια από το Instagram», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το Instagram δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του BBC για σχόλιο, αλλά μετά την επικοινωνία, αρκετές από τις αναρτήσεις έχουν διαγραφεί. Πολλές όμως είναι ακόμη προσβάσιμες.

Το βρετανικό δίκτυο φέρνει ως παράδειγμα μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2020, η οποία δεν έχει «κατέβει» ακόμη και έχει περισσότερα από 14.000 like. Η ανάρτηση συνοδεύεται από τα hashtag #howtoloseweight (πώς να χάσεις βάρος), και #extremeweightlossjourney (ταξίδι ακραίας απώλειας βάρους). Η ίδια η Κάρα Χένρι περιέγραψε τον εαυτό της ως αποσκελετωμένο σε μια από τις φωτογραφίες και πρόσθεσε πως υποτίθεται ότι αυτές ήταν για να καταγράψουν την ανάρρωσή της.

«Όταν δημοσίευσα αυτές τις φωτογραφίες ήμουν σε ένα διαφορετικό στάδιο της ανάρρωσής μου. Τώρα, έχω προχωρήσει λίγο περισσότερο και πιστεύω ότι η φωτογραφία δεν βοηθά, ούτε καν αν συνοδεύεται με ένα καλό μήνυμα. Ανησυχώ ότι κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ακυρωμένοι γιατί η δική τους διατροφική διαταραχή δεν έχει μια συγκεκριμένη εικόνα. Είναι μια τεράστια παρεξήγηση ότι οι μόνες διατροφικές διαταραχές είναι εκείνες που σε κάνουν να μοιάζεις αποσκελετωμένος», εξήγησε.

«Τουλάχιστον η δική μου λεζάντα περιγράφει σωστά και περήφανα την ιστορία πίσω από μια δραματοποιημένη φωτογραφία. Μια ιστορία ανάρρωσης, επούλωσης, πολύ σκληρής δουλειάς και προσωπικής εξέλιξης», συμπλήρωσε.


Με πληροφορίες από τη LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ