Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα προχωρά σε άμεση στέρηση άδειας των οδηγών

Τι άλλαξε από την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, και ποιες οδικές παραβιάσεις αφορά.

Article featured image
Article featured image

Άμεση στέρηση της άδειας οδηγού των οδηγών, που οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών, με υπερβολική συγκέντρωση αλκοόλης στον οργανισμό και που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγιστο όριο ταχύτητας, ανακοίνωσε την Παρασκευή, 31η Ιανουαρίου 2020, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, της οποίας προέδρευσε, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη, ο κ. Καρούσος διευκρίνισε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, μετά από ενημέρωση που θα λαμβάνει από την Αστυνομία, θα αποστερεί άμεσα την άδεια οδήγησης.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως κατά τη συνεδρία, παρουσιάστηκαν πολύ ανησυχητικά στοιχεία για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την επήρεια ναρκωτικών και με υπερβολική ταχύτητα, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου είναι να αξιοποιήσει το ΤΜΟ τις εξουσίες που έχει.

Διευκρίνισε ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει αυτή την εξουσία και οι οδηγίες του ιδίου και του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι να επιδειχθεί μηδενική ανοχή και ο ασυνείδητος οδηγός να αποστερείται άμεσα την άδεια οδήγησης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Σαββίδης, είπε πως τα επτά νομοσχέδια και ο ένας κανονισμός που αφορούν την αύξηση των ποινών στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών και εξέφρασε την ελπίδα τα νομοθετήματα εντός Φεβρουαρίου να υπερψηφιστούν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση για την άμεση αποστέρηση της άδειας οδηγού διευκρίνισε ότι ο Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει την εξουσία, για επικίνδυνη οδήγηση να αναστείλει ή να ακυρώσει την άδεια οδηγού και να πάρει κάποια μέτρα. Τόνισε πως αυτή η εξουσία θα εφαρμοστεί άμεσα, πολύ πιο αυστηρά, μετά τη σχετική εισήγηση της Αστυνομίας.

Ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε περαιτέρω πως αν ένας οδηγός εντοπιστεί θετικός σε έλεγχο νάρκοτεστ τότε θα αναστέλλεται άμεσα η άδεια οδήγησης μέχρι να προωθηθεί το θέμα του σε ιατροσυμβούλιο για να εξεταστεί αν είναι επαναλαμβανόμενος χρήστης ή όχι. Συνεχίζοντας είπε ακόμα πως αν κάποιος τρέχει με υπερβολικά ψηλή ταχύτητα θα κριθεί επικίνδυνος το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει εξουσία να αναστείλει την άδεια οδήγησης και θα την αναστείλει.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στην περίπτωση επαγγελματία οδηγού που οδηγούσε με τα πόδια στο τιμόνι, προσθέτοντας ότι ακυρώθηκε η άδεια οδήγησης και του ζητήθηκε να παρακαθίσει εκ νέου σε εξετάσεις για να μπορέσει να εξασφαλίσει επαγγελματική άδεια οδήγησης.

Θα γίνουμε πολύ πιο αυστηροί, με μηδενική ανοχή για να στείλουμε σε όλους τα σωστά μηνύματα, συμπλήρωσε ο κ. Καρούσος.


Με πληροφορίες από KYΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ