Ας δούμε κάποια νούμερα που αφορούν τον κορωνοϊό

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς έχει διαμορφωθεί το όλο σκηνικό με τον κορωνοϊό COVID-19, για να δούμε κατά πόσο μπορεί να δικαιολογηθεί όλος αυτός ο πανικός.

Article featured image
Article featured image

Οι τίτλοι που παίζουν πολλοί και διάφοροι: «Ο θανατηφόρος ιός καλπάζει». «Αυξάνονται οι νεκροί στη Ιταλία». «Άδεια τα ράφια στα super markets». «Κοκκίνησε ο real time χάρτης». «Σε καραντίνα η Βόρειος Ιταλία».

Αναμένοντας από τη στιγμή σε στιγμή να χτυπήσει την πόρτα μας και έχοντας διαβάσει όλους τους πιο πάνω τίτλους και πολλούς ακόμα, δύσκολο το έργο της διαχείρισης του φόβου και του πανικού.

Ας δούμε όμως λίγο κάποια νούμερα.

Από την αρχή του 2020, έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής (Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020) 2.804 άτομα από τον κορωνοϊό, 76.345 άτομα από την εποχική γρίπη και 9.245.400 για διάφορες αιτίες.

Μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει σε όλο τον πλανήτη -εκτός Κίνας- από τον Κορωνοϊό 57 άτομα, στην πλειονότητα μεγάλης ηλικίας με ιατρικό ιστορικό (δηλαδή 57 άτομα στα περίπου 6.000.000.000).

Εάν κάποιος προσβληθεί από τον «θανατηφόρο» ιό, οι πιθανότητες να καταλήξει, είναι κατά μέσο όρο 0.9% αν και στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι χαμηλότερο, αφού ασθενείς με ήπια συμπτώματα (παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος) δεν απευθύνθηκαν καν σε υγειονομικές αρχές (τα δε ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με την ηλικία, φαίνονται στην εικόνα που ακολουθεί).

coron.jpg


Πιο κάτω παραθέτουμε δύο links που παρουσιάζουν σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο την κατάσταση με χάρτες και ακριβείς αριθμούς και τοποθεσίες:

https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 (Johns Hopkins)


αλλά και σε πραγματικό χρόνο τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία ημέρας / έτους:

https://www.worldometers.info/

corons.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ