Έχεις παρατηρήσει κι εσύ κάτι διαφορετικό όταν οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο;

Πιο συγκεκριμένα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου.

Article featured image
Article featured image

Δύο επιστημονικές έρευνες, που έγιναν με την καταγραφή των προσκρούσεων στα αυτοκίνητα, αποκαλύπτουν τεράστια μείωση του αριθμού των εντόμων.

Οι έρευνες αυτές έρχονται να προστεθούν στα ολοένα περισσότερα στοιχεία που στηρίζουν αυτό που κάποιοι επιστήμονες αποκαλούν «μια αποκάλυψη για τα έντομα».

Μια εξέλιξη που απειλεί με κατάρρευση ενός φυσικού κόσμου που συντηρεί τους ανθρώπους και όλη τη ζωή στη Γη. Την ίδια ώρα, τρίτη μελέτη δείχνει απότομη μείωση των υδρόβιων εντόμων στα ποτάμια.

Οι μελέτες αυτές, για τον αριθμό των εντόμων που πέφτουν στα αυτοκίνητα, έγιναν σε αγροτική περιοχή της Δανίας και στην κομητεία του Κεντ, στη Βρετανία. Στην πρώτη περίπτωση, καταμετρήθηκαν τα έντομα που πέφτουν πάνω στο παρμπρίζ των οχημάτων και διαπιστώθηκε μείωση 80% από το 1997 έως το 2017.

.

Στη Βρετανία, μετρήθηκαν τα έντομα που πέφτουν πάνω στο πλέγμα που υπάρχει στις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Εκεί, η έρευνα αποκάλυψε μείωση κατά 50% του αριθμού των εντόμων, σε σύγκριση με το 2004. «Είναι τραγικό. Η διαφορά που διαπιστώσαμε είναι κρίσιμης σημασίας, γιατί αντικατοπτρίζει τη μείωση που αναφέρεται ευρέως αλλού και τα έντομα είναι απολύτως θεμελιώδους σημασίας για την τροφική αλυσίδα και την ύπαρξη της ζωής στη Γη. Είναι αρκετά τραγικό», δήλωσε ο Πολ Τίνσλεϊ- Μάρσαλ, από το Ταμείο Άγριας Φύσης του Κεντ.

Κατάρρευση του πληθυσμού των εντόμων έχει αναφερθεί τόσο στη Γερμανία όσο και στο Πουέρτο Ρίκο. Επίσης, στην πρώτη παγκόσμια επιστημονική αναφορά, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, επισημαίνεται ότι η εκτεταμένη μείωση των εντόμων απειλεί να προκαλέσει «καταστροφική κατάρρευση των οικοσυστημάτων». Όσο για τα αίτια αναφορικά με τη μείωση των εντόμων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στην καταστροφή των οικότοπών τους, στα εντομοκτόνα, αλλά και στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Πώς έγιναν οι έρευνες

Στη Δανία, οι επιστήμονες αναλύοντας τον αριθμό των εντόμων που πέφτουν πάνω στο παρμπρίζ, χρησιμοποίησαν στοιχεία από 65 ταξίδια με αυτοκίνητο κάθε χρόνο το διάστημα 1997-2017. Τα ταξίδια έγιναν στον ίδιο δρόμο, με την ίδια ταχύτητα, ενώ οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του ανέμου, την ημερομηνία και την ώρα. Διαπίστωσαν 80% μείωση των εντόμων.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μείωση του αριθμού των χελιδονιών, που ζουν από τα έντομα. Στην έρευνα που έγινε στο Κεντ το 2019, αναλύθηκαν περίπου 700 ταξίδια με αυτοκίνητα, που έκαναν εθελοντές. Οι επιστήμονες μέτρησαν τον αριθμό των εντόμων που έπεφταν πάνω στο πλέγμα της πινακίδας κυκλοφορίας και υπολόγισαν τον αριθμό προσκρούσεων ανά χιλιόμετρο.

Διαπίστωσαν μείωση κατά 50%, σε σύγκριση με μελέτη που είχε γίνει το 2004, με την ίδια μεθοδολογία.

Μάλιστα, στην έρευνά τους συμπεριέλαβαν και αυτοκίνητα έως 70 ετών, προκειμένου να εξακριβώσουν αν ένα λιγότερο αεροδυναμικό σχήμα σκοτώνει περισσότερα έντομα. Οι επιστήμονες, όμως, διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα τα σύγχρονα αυτοκίνητα χτυπούν ελαφρώς περισσότερα έντομα.

Με πληροφορίες από τον Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ