Ο Τ/κ Halil Karapasaoglu εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ

Ο Τουρκοκύπριος που φυλακίστηκε από τις κατοχικές αρχές λόγω της απόφασής του να δηλώσει αντιρρησίας συνείδησης, πάει την Τουρκία στο ΕΔΑΔ, για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Article featured image
Article featured image

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε αποδεκτή την αίτηση που είχε καταθέσει ο Τουρκοκύπριος, αντιρρησίας συνείδησης, Halil Karapasaoglu, εναντίον της Τουρκίας, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Οντζέλ Πολιλί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αντιρρησιών συνείδησης, το ΕΔΑΔ, με επιστολή του ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2020, ενημέρωσε τον δικηγόρο του Karapasaoglu ότι κάνει αποδεκτή την αίτησή του και ο φάκελος της υπόθεσης αναφέρεται με τον αριθμό 40627/19.

Η αίτηση από τον δικηγόρο Οντζέλ Πολιλί στο ΕΔΑΔ, είχε γίνει πριν ένα περίπου χρόνου, μετά την απόφαση του «στρατιωτικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα να καταδικάσει τον Karapasaoglu σε 20 μέρες φυλάκισης επειδή αρνήθηκε την εθνοφυλακή επικαλούμενος ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης.

Ο κ. Πολιλλί προσέφυγε στο ΕΔΑΔ επικαλούμενος παραβιάσεις των άρθρων 5,6 και 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν την στέρηση της ελευθερίας, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και την ελευθερία σκέψης και συνείδησης, αντίστοιχα.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη υπόθεση στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας από αντιρρησία συνείδησης στο «βορρά» της Κύπρου.

Προηγήθηκαν οι υποθέσεις των Μουράτ Κανατλί και Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί που είχαν επίσης γίνει αποδεκτές από το ΕΔΑΔ, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αναμονής για την ανακοίνωση της απόφασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ