7 τύποι που (σίγουρα) θα συναντήσεις στο «Πού Πήγαμε»

Από τον τύπο «Θα σας δείξω εγώ», μέχρι τις «Μανούλες εν δράσει», ένα viral post δρόμος!

7 τύποι που (σίγουρα) θα συναντήσεις στο «Πού Πήγαμε»

Από τον τύπο «Θα σας δείξω εγώ», μέχρι τις «Μανούλες εν δράσει», ένα viral post δρόμος!

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Frederick Tubiermont/Unsplash



Μπήκε στη διαδικτυακή ζωή μας, πριν μερικά χρόνια, σαν τυφώνας και κατάφερε να σαρώσει κυριολεκτικά τα πάντα, με τη δυναμική του να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Σήμερα αριθμεί πέραν των 107 χιλιάδων μελών, με τα περισσότερα να είναι ενεργά σχεδόν καθημερινά, καθώς για τους περισσότερους αποτελεί λύση, διέξοδο, απάγκιο κι απανέμι σε κάθε τους πρόβλημα ή προβληματισμό.

Όσοι παρακολουθούν την καθημερινή ροή του «Πού Πήγαμε», ως απλοί θεατές, εύκολα μπορούν να σκιαγραφήσουν την κυπριακή κοινωνία, όπως αυτή εξελίσσεται τον 21ο αιώνα, είτε μέσω αυτών που αναρτούν είτε μέσω αυτών που σχολιάζουν τις εκάστοτε αναρτήσεις. Παρότι υπερβολικό, θα μπορούσαμε να πούμε πως το «Πού Πήγαμε» είναι μία από τις πιο ακριβής σφυγμομετρήσεις του παλμού της κοινωνίας μας, σε διάφορα επίπεδα.

Έχοντας αυτό κατά νου και με την πολύτιμη βοήθεια των διαχειριστών της σελίδας, προσπαθήσαμε να κατηγοριοποιήσουμε όλους αυτούς τους που καθημερινά ή περιστασιακά γράφουν στο «Πού Πήγαμε» είτε για να πουν τον πόνο τους, είτε για να πάρουν απαντήσεις στο πρόβλημά τους, είτε για να εκτονώσουν τα νεύρα τους.


*Τα όσα αναφέρονται πιο κάτω είναι προϊόν φαντασίας και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.




6_0.png


Ο τύπος «Τα σχόλια δικά σας»

Είναι ο τύπος εκείνος που του φταίνε όλα και θα μπει στη διαδικασία να γράψει δοκίμιο, επειδή η σερβιτόρα δεν του είπε «παρακαλώ» όταν της είπε «ευχαριστώ». Αυτός ο τύπος χρήστη τις περισσότερες φορές ολοκληρώνει το μυθιστόρημα του με την κλισέ φράση «τα σχόλια δικά σας». Σχεδόν πάντα οι απαντήσεις και τα σχόλια που λαμβάνουν από άλλους χρήστες δεν είναι αυτές που περίμεναν. Αφού 9 στις 10 περιπτώσεις τον «κράζουν» εξ αιτίας της υπερβολής του και του συνιστούν να «ηρεμήσει λίγο». Λίγες ώρες μετά, και αφού κατακλυστεί με δεκάδες αρνητικά μηνύματα, κατεβάζει ο ίδιος την ανάρτησή του, μέχρι την επόμενη φορά.





Ο τύπος «Θα σας δείξω εγώ»

Αυτή η περίπτωση χρήστη έχει αλλεργία στα πάντα, και κυρίως στα ζώα. Δεν μισεί τα ζώα, αρκεί να μην βρεθούν σε κοντινή απ’ αυτόν ακτίνα. Είναι αυτός που όταν δει αδέσποτο γατάκι στα 20 μέτρα από την καφετέρια που κάθεται, πιστεύει πως θα κολλήσει από πανώλη μέχρι μαλάρια. Στις μακροσκελείς αναρτήσεις του αναλύει –με ύφος ειδικού- τους κινδύνους που εγκυμονούν τα αδέσποτα για την υγεία των ανθρώπων, ενώ κλείνει το λογύδριό του με ύφος «θα σας δείξω εγώ», απειλώντας πως την επόμενη φορά θα εμφανιστεί στην καφετέρια με πύθωνα/γαϊδούρι/κατσίκα/πάνθηρα.

Οι πιο κλισέ φράσεις που χρησιμοποιεί για να στηρίξει τα λεγόμενά του είναι «Τι θα γινόταν αν υπήρχε έγκυος μαζί μας;» ή «Τι θα συνέβαινε εάν ήμουν αλλεργικός;».


manules.png

manules1.png



Ο τύπος «Μανούλες εν δράσει»

Πέραν των κλασσικών και αγαπημένων κλειστών γκρουπ –κάτι σαν μασονία- που περιλαμβάνουν μόνο γυναίκες με παιδιά ή γυναίκες που θα αποκτήσουν παιδιά, οι μανούλες του Facebook, το τελευταίο διάστημα, άρχισαν να γίνονται spread και σε διάφορα άλλα, ανοικτά γκρουπ, όπως το «Πού Πήγαμε». Συχνό φαινόμενο οι μανούλες που ψάχνουν ειδικούς, ασχέτως ειδικότητας, για να λάβουν απαντήσεις για θέματα που αφορούν τα παιδιά τους, τα οποία θα μπορούσαν να λύσουν απλώς τηλεφωνώντας στον παιδίατρό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερβολικής μανούλας «Το μωρό μου είναι 3 μηνών, έχει βήχα και φτερνίζεται. Έτυχε σε καμία από εσάς; Τι να κάμω;».


8_0.png



Ο τύπος «Ο δήθεν χιουμορίστας της παρέας»

Συνήθως αυτοί οι τύποι δεν κάνουν αναρτήσεις, αλλά τις διαβάζουν όλες περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να πεταχτούν και να πουν την «εξυπνάδα» τους, σε κάποιο σχόλιο. Αυτοί οι τύποι κάνουν tag διάφορους φίλους τους, με το αντίστοιχο σαχλό χιούμορ, σε αναρτήσεις που ζητούν επαγγελματίες όπως ψυχιάτρους, πελεκάνους, μπογιατζήδες κοκ, με σχόλια όπως «ΕΝ Ο ΚΑΛΛΥΤΤΕΡΟΣ. ΕΓΙΑΝΕ ΠΟΛΛΟΥΣ!!!!!», ή «Εν που τους πιο φτηνούς της αγοράς. Σάζει τα ούλλα».


Ο τύπος «Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…»

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει και αυτούς που αντίστοιχα λένε πως «δεν έχω πρόβλημα με τους gay, φτάνει να μην ενοχλούν». Τον ενοχλεί οτιδήποτε μη ελληνικό, είτε αυτό αφορά ανθρώπους είτε προϊόντα. Άσχετα αν κάτω από την ανάρτηση/σχόλιο αναφέρει πως η ανάρτηση έγινε από το γιαπωνέζικο/κινέζικο/αμερικάνικο κινητό του. Συνήθως αναρτά κείμενα που έχουν να κάνουν με ρούχα γνωστών αλυσίδων με ετικέτα «MADE IN TURKEY» ή για «Πακιστανούς» (όπου ως ‘Πακιστανούς’ χαρακτηρίζει όλους όσοι κατάγονται από τρίτες χώρες) που έρχονται στην Κύπρο και μας παίρνουν τις δουλειές μας. Τέτοιες αναρτήσεις πάντα προτρέπουν τα ελληνορθόδοξα μέλη του γκρουπ να μην αγοράζουν από αυτά τα καταστήματα που φέρνουν τέτοια προϊόντα, ή να μην πηγαίνουν σε μαγαζιά που εργοδοτούν μετανάστες, γιατί ως γνωστό «αλλοιώνουν τον μπολιτιζμό μας».


second.png



Ο τύπος «Δεν μου γελά κανένας εμένα»

Μια εναλλακτική μορφή ξερόλα που κάθε φορά που πάει για ψώνια –πάντα στις εκπτώσεις- η πρώτη κίνηση που θα κάνει είναι να τσεκάρει τις ταμπέλες με τις τιμές αφαιρώντας την τιμή της έκπτωσης για να δει εάν η αρχική τιμή, είναι μεγαλύτερη ή ίδια με αυτήν της έκπτωσης. Όταν βρει το κελεπούρι, θα μαγνητοσκοπήσει σε βίντεο τη στιγμή που αφαιρεί το αυτοκόλλητο της έκπτωσης και αποκαλύπτεται η πραγματική τιμή του προϊόντος, και θα το ποστάρει με τη λιτή αλλά to-the-point λεζάντα «ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΕΖΟΥΝ!!!» Πολλές φορές, ο τύπος αυτός, κάνει αναρτήσεις που αφορούν στις χρεώσεις της πλαστικής σακούλας με το κλασσικό κείμενο «Χρεώνουν μας τις σακούλες, αλλά ακόμα έχουν πλαστικές συσκευασίες. Μόνο για να μας χρεώνουν και να πλουτίζουν!!!».


Ο τύπος «Θύμα απάτης»

Ιδιάζουσα περίπτωσης χρήστη, ο οποίος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο μεν, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει πότε μια σελίδα είναι fake ή πραγματική. Είναι ο χρήστης που εμπιστεύεται «ψευτοσελίδες» που πουλάνε ρούχα ή παπούτσια στο Facebook λανσάροντας πολύ γνωστά brands –κυρίως- αθλητικά, ως αυθεντικά, σε εξευτελιστικές τιμές. Τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε καν τηλέφωνο επικοινωνίας, ούτε διεύθυνση.

Ο τύπος αυτός αποφασίζει να κάνει κατάθεση 30-60 ευρώ για ένα προϊόν απομίμηση, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν παίρνει ποτέ ή αν το πάρει δεν θα έχει καμία σχέση με τη φωτογραφία που είδε στο Facebook. Τότε είναι που προσφεύγει στα μεγάλα μέσα και αναρτά στο «Πού Πήγαμε» κείμενο απελπισίας για το πώς έπεσε θύμα της εν λόγω ιστοσελίδας συνοδεία πάντα screen shot από τη σελίδα, τα προϊόντα, και τη συνομιλία που είχε με τον δήθεν ιδιοκτήτη για την παραγγελία.


bonus.png



BONUS

Ο τύπος «Είδα φως και μπήκα»

Είναι ο τύπος χρήστη που το παρακολουθεί μεν, αλλά σπάνια αναρτά, είτε γιατί ντρέπεται είτε γιατί το θεωρεί υποδεέστερο. Ωστόσο είναι αυτός ο τύπος που όταν «πέσει» στην ανάγκη θα κάνει απεγνωσμένη ανάρτηση αναζητώντας κάποιο τεχνικό κινητών/υπολογιστών, ψυκτικό, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, μηχανικό κοκ, ξεκινώντας πάντα το κείμενό του με τη φράση «Άσχετο με το γκρουπ». Είναι οι ίδιοι τύπου που πολλές φορές θα δεις να κάνουν γκάλοπ τύπου «iPhone ή Samsung».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ