Και μια θετική είδηση

Που δεν αφορά τον κορωνοϊό.

Article featured image
Article featured image

Παρότι εδώ και μέρες η μόνη έγνοια όλων μας αφορά τις εξελίξεις σχετικά με τον Νέο Κορωνοϊό COVID-19, παράλληλα συμβαίνουν και άλλα γεγονότα με θετικό αντίκτυπο για τον τόπο μας και εμάς τους ίδιους.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου με ανακοίνωσή του ανέφερε πως το δίκτυο με τεχνητές φωλιές για τα ανθρωποπούλλια μεγαλώνει.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο κος Κύπρος –γεωργός από τα Καμπιά- σταμάτησε πλέον να τοποθετεί τρωκτικοκτόνα στην περιοχή του εδώ και καιρό, τοποθετώντας στο χωράφι του φωλιές για ανθρωποπούλλια.

Στην κεντρική φωτογραφία μπορείτε επίσης να τον δείτε να βάζει πριονίδια στη βάση της φωλιάς, κάτι το οποίο αρέσει στα ανθρωποπούλλια, περιμένοντας τα ανθρωποπούλλια να φωλιάσουν εκεί.

Στόχος του προγράμματος για τα αθρωποπούλλια είναι η μείωση της χρήσης τρωκτικοκτόνων σε γεωργικές περιοχές μέσω της τοποθέτησης τεχνητών φωλιών για τα Αθρωποπούλλια.

Content-Barn Owl.jpg


Το Αθρωποπούλλι Tyto alba είναι ένα εντυπωσιακό νυχτόβιο αρπακτικό, το οποίο με την εξαιρετική νυχτερινή όραση του, την αίσθηση ακοής του και την αθόρυβη πτήση του, κυνηγάει και τρώει μέχρι και 1000 τρωκτικά το χρόνο. Τον περασμένο χρόνο, ο Πτηνολογικός ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό τη χρήση των Αθρωποπουλλιών για έλεγχο επιβλαβών τρωκτικών στη γεωργία με παράλληλη μείωση των τρωκτικοκτόνων που τοποθετούνται στο περιβάλλον.


Τα τρωκτικοκτόνα χρησιμοποιούνται εκτενώς στην Κύπρο με 300 τόνους αντιπηκτικού τρωκτικοκτόνου 2ης γενιάς Bromadiolone (0.25%) να χρησιμοποιούνται ετησίως. Αυτά διανέμονται σε επιδοτούμενη τιμή στις τοπικές κοινότητες οι οποίες στη συνέχεια τα διανέμουν στους αγρότες για τον έλεγχο των τρωκτικών που κάνουν ζημιές στα δέντρα και τις καλλιέργειες τους.

Επικεφαλής στο πρόγραμμα είναι ο Πτηνολογικός, και εταίρος είναι το SPNI/BirdLife στο Ισραήλ, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το Tasso Leventis Conservation Foundation.

Το έργο ξεκίνησε το 2015 και η υλοποίησή του συνεχίζει εντός του 2018. Περιλαμβάνει επισκέψεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου για μεταφορά γνώσης στην Κύπρο και ανταλλαγή εμπειριών καθώς το Ισραήλ υλοποιεί παρόμοιες δράσεις σε αγροτικές περιοχές με γεωργούς και Αθρωποπούλλια για δεκαετίες. Στο Ισραήλ, η χρήση των δηλητηρίων έχει μειωθεί κατά 80% από το 2006, χάρη στη χρήση Αθρωποπουλλιών και Κίτσηδων. Βασικός παράγοντας για την επιτυχία στο Ισραήλ, ήταν η εξεύρεση αγροτών πρόθυμων να δοκιμάσουν τις τεχνητές φωλιές Ανθρωποπουλιών χωρίς όμως να χρησιμοποιούν δηλητήρια. Αυτή κρίθηκε ως η καταλληλότερη προσέγγιση και για την Κύπρο.

Χάρη στο έργο γίνεται τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για Αθρωποπούλλια και Κίτσηδες σε συγκεκριμένες περιοχές και σε συνεργασία με γεωργούς. Παράλληλα διοργανώνονται σχετικά εργαστήρια για διάχυση της γνώσης στους γεωργούς αλλά και στις αρμόδιες αρχές.

Ένα σημαντικό στοιχείο του έργου είναι επίσης η έρευνα με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών και δεδομένων για τα Ανθρωποπούλια και τη βιολογία τους και τις επιπτώσεις τους στα τρωκτικά.

Στόχος του έργου είναι να βρεθεί μια μακροχρόνια λύση για τη μείωση της χρήσης τρωκτικοκτόνων και συγχρόνως για τη μείωση καταστροφών στις καλλιέργειες από τρωκτικά.

Τα Αθρωποπούλλια κυνηγούν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη φωλιά τους, ενώ κάποιες φορές φθάνουν μέχρι τα 4.5χλμ από αυτήν, για αυτό το λόγο ήταν σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν γίνεται χρήση τρωκτικοκτόνου σε αυτή την ακτίνα, ειδάλλως τα πουλιά κινδυνεύουν από δευτερογενή δηλητηρίαση. Αυτή μπορεί να προκύψει όταν ένα Αθρωποπούλλι (ή οποιοδήποτε άλλο ζώο) καταναλώσει ένα ζώο το οποίο το ίδιο έχει καταναλώσει δηλητήριο. Η πιο κρίσιμη περίοδος είναι από τη στιγμή που διακόπτεται η χρήση των τρωκτικοκτόνων μέχρι την κατάληψη της φωλιάς από τα Αθρωποπούλλια, οπότε και αρχίζουν να ‘εργάζονται’ στην περιοχή. Κατά την περίοδο αυτή, είναι σημαντικό οι αγρότες να είναι υπομονετικοί και να δεχθούν ότι τα τρωκτικά πιθανόν να αυξηθούν.

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί τεχνητές φωλιές στις περιοχές Στράκκα, Καμπιού, Ταμασσού, Τρούλλοι, Ατσάς και Αγρός σε συνεργασία με πρόθυμους αγρότες που επιθυμούν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα με τα τρωκτικά με ένα βιώσιμο και φιλικό προς τη φύση τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ