Κύπρος
Το καλοκαίρι θα ανακόψει την πορεία το κορωνοϊού;
Τι απαντά στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.
Ενδεχομένως να είμαστε στα πρόθυρα μιας έξαρσης κορωνοϊού και στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος προειδοποίησε πως αν δεν λάβουμε άμεσα αυστηρότερα μέτρα, ίσως να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με την Ιταλία.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κρούσματα στην Κύπρο θα αυξηθούν, ενώ σημείωσε πως αν ξεπεράσουμε τα 100 κρούσματα «τότε θα είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα».
Συνέστησε στον κόσμο ψυχραιμία και όχι πανικό, καλώντας τον αν αποφασιστούν αυστηρότερα μέτρα «να τα υπακούσει στο έπακρον», αν δεν θέλει να έχει την ίδια τύχη με την Ιταλία και την Κίνα.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, για θέματα κορωνοϊού, στην οποία είναι και ο ίδιος μέλος, μελετά περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν, όταν θα είναι έτοιμο το Υπουργείο.
Εξηγώντας με απλούς όρους τι σημαίνει πανδημία, ο κ. Καραγιάννης είπε πως η μετάδοση αυτή είναι σε τέτοιο επίπεδο, που μπορεί να μολύνει από 60% μέχρι 70% του πληθυσμού μιας χώρας, για να προσθέσει ότι τα μαθηματικά μοντέλα λένε ότι κάθε άτομο με γρίπη μπορεί να μεταδώσει σε ένα άλλο άτομο, ενώ με τον συγκεκριμένο ιό μπορεί να μεταδώσει σε τρία, επομένως είναι τριπλάσια η μετάδοση από ό,τι στη γρίπη.
Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα
-----
Κληθείς να αναφέρει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και αν δικαίως εκφράζονται ανησυχίες, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «το γεγονός πως αυτή τη στιγμή έχουμε 6 κρούσματα στην Κύπρο φαίνεται ότι ο ιός θα μας επηρεάσει για τα καλά», για να προσθέσει ότι «ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ορφανό το κρούσμα που εντοπίστηκε, το οποίο και ίσως να έχει μεταδώσει τον ιό σε πολλαπλά άτομα, τον αριθμό των οποίων δεν ξέρουμε ακόμα και τα οποία ίσως διακινούνται ανάμεσα μας ελεύθερα αυτή τη στιγμή».
«Επομένως θεωρώ ότι μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα μιας έξαρσης και στη Κύπρο και αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας τώρα, ίσως, να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με την Ιταλία. Δεν θέλω να προκαλέσω πανικό. Το λέγω αυτό για να δικαιολογήσω τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, τα οποία πολλοί θεώρησαν ότι ήταν αυστηρά. Αυτή τη στιγμή εγώ λέω ότι ίσως να μην είναι τόσο αυστηρά πλέον και πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα», τόνισε.
Ερωτηθείς αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι τα σωστά, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «είναι τα σωστά και πρέπει να ληφθούν και περισσότερα, διότι αν κάποιος συγκρίνει την επιδημία στην Κίνα με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη βλέπουμε δύο διαφορετικές εξελίξεις», σημειώνοντας ότι «στην μεν Κίνα τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και παρατηρείται και μια κατιούσα και στα νέα κρούσματα και στους θανάτους, ενώ στην Ευρώπη αρχίσαμε με μικρό αριθμό κρουσμάτων, δεν περιορίστηκαν οι άνθρωποι αυτοί ή δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα οι επαφές τους και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αυξανόμενο ρυθμό κρουσμάτων κάθε μέρα, τα οποία διπλασιάζονται κάθε δύο μέρες».
«Αν τα πράγματα στην Κύπρο», είπε, «αφεθούν ανεξέλεγκτα θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Θα αυξηθεί ο αριθμός
---
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Κύπρο θα αυξηθεί ο αριθμός, κάνοντας πρόβλεψη για δεκάδες κρούσματα προς το παρόν.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αν υπερβούμε τα 100 κρούσματα τότε θα είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα».
Ποια η διαφορά μεταξύ γρίπης και κορωνοϊού
------
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα από αρμόδιους και μη ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή γρίπη και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιοριστεί, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «η διαφορά με τη γρίπη είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ανοσία, λόγω του εμβολιασμού, επομένως η εξάπλωση της γρίπης δεν είναι τόσο ραγδαία, όπως με τον συγκεκριμένο ιό»
«Από την άλλη», πρόσθεσε, «με τον κορωνοϊό κανένας στο γενικό πληθυσμό δεν έχει ανοσία. Το γεγονός ότι το 85% αυτών που θα προσβληθούν δεν θα αναπτύξουν βαριάς μορφής ίωση, που οδηγεί στο θάνατο, δεν σημαίνει ότι το 15% πρέπει να το ξεχάσουμε και ό,τι θέλει ας συμβεί με αυτούς».
Τι σημαίνει πανδημία
----
Ο κ. Καραγιάννης εφιστά την προσοχή, λέγοντας ότι σε μια πανδημία η εξάπλωση θα είναι τόσο ραγδαία, που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, θα χρειαστεί νοσηλεία.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να σκέφτεται εγωιστικά και να λέει ότι δεν διατρέχει κίνδυνο», είπε.
Εξηγώντας απλά τι σημαίνει πανδημία, είπε ότι «σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα ιό, ο οποίος έχει φθάσει στα 2/3 των χωρών ανά το παγκόσμιο και μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο».
Επίσης, ανέφερε πως «η μετάδοση αυτή είναι σε τέτοιο επίπεδο, που μπορεί να μολύνει από 60% μέχρι 70% του πληθυσμού μιας χώρας», για να προσθέσει ότι τα μαθηματικά μοντέλα λένε ότι κάθε άτομο με γρίπη μπορεί να μεταδώσει σε ένα άλλο άτομο, ενώ με το συγκεκριμένο ιό μπορεί να μεταδώσει σε τρία, επομένως είναι τριπλάσια η μετάδοση από ό,τι στη γρίπη.
Σε ερώτηση αν ισχύουν οι αναφορές ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα νοσήσουν, εξέφρασε τη ελπίδα «να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο», για να συμπληρώσει ότι «αυτή τη στιγμή το τι γίνεται στην Ιταλία είναι το ενδεδειγμένο».
Δύσκολο να πει αν το καλοκαίρι θα ανακόψει αυτή την έξαρση
----
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι ο θερμός καιρός ελπίζει ότι θα αναχαιτίσει τον ιό, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι πρωτοεμφανίσιμος ο ιός και δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, επομένως είναι πολύ δύσκολο να πούμε σε αυτό το στάδιο αν θα ανακοπεί η πορεία του».
Συστήνει ψυχραιμία και όχι πανικό
--
Συνέστησε στον κόσμο ψυχραιμία και όχι πανικό, ενώ τόνισε ότι «αν βγουν αυστηρότερα μέτρα πρέπει να τα υπακούσουμε στο έπακρον αν δεν θέλουμε να έχουμε την ίδια τύχη με την Ιταλία και την Κίνα».
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)