Η Δρ. Ελισάβετ Κιούρτη μάς δίνει συμβουλές πώς να μεταφέρουμε online τα συμβατικά μαθήματα

Προτείνει χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία σε όσους εκπαιδευτικούς θέλουν να μετατρέψουν τη συμβατική εκπαίδευση σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Article featured image
Article featured image

Πιο κάτω το άρθρο της Δρ. Ελισάβετ Κιούρτη (εξειδίκευση: Βιντεοπαιχνίδια και Ψηφιακά Περιβάλλοντα):


Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για μεταφορά της συμβατικής εκπαίδευσης σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Παρότι υπό άλλες συνθήκες η διαδικασία αυτή απαιτεί εξειδίκευση και προεργασία [κάτι που οι παρούσες συνθήκες δυστυχώς δεν μας το επιτρέπουν], θα μπορούσατε, ωστόσο, με καλές συμβουλές, να την τολμήσετε, να την προσπαθήσετε.

Έχω ήδη λάβει μηνύματα από αρκετούς|ές συναδέλφους για συμβουλές και τους|τις συγχαίρω, γιατί με αυτό τον τρόπο και βάζουν σε διαδικασία τον εαυτό τους να επιμορφωθούν άμεσα και γρήγορα και έχουν την καλή διάθεση να συμβάλουν ώστε να μη δημιουργηθεί χάσμα και χάος σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί το παρόν άρθρο.

Οι συμβουλές μου είναι οι εξής:

  1. Δε χρειάζεται να φοβάστε ότι θα εκτεθείτε στα μάτια των παιδιών, για το ότι δε γνωρίζετε το αντικείμενο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ούτε αυτά το γνωρίζουν. Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε, να οργανώσετε το μάθημά σας και φυσικά να κάνετε λάθη. Πάντα γίνονται λάθη.

  2. Σχεδιάστε τα μαθήματά σας με τα ψηφιακά εργαλεία που εσάς σας βοηθούν περισσότερο. Δε χρειάζεται να αποδείξετε παντογνωσία. Καλύτερα ένα λειτουργικό εξ αποστάσεως μάθημα, παρά ένα μάθημα εξιδανικευμένο, το οποίο στο τέλος θα καταρρεύσει.

  3. Ο χρόνος στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι το ίδιο με τον χρόνο στη συμβατική εκπαίδευση, καθότι δεν υπάρχουν διαλείμματα. Οπότε, αν το μάθημα σας είναι για παράδειγμα 2 ώρες, μπορείτε να τελειώσετε στη 1 ώρα και 30 λεπτά. Καλύτερα να γίνει το μάθημα και ας ολοκληρωθεί νωρίτερα.

  4. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση χρειάζεται οργάνωση υλικού και χρονομέτρηση των δραστηριοτήτων. Εάν, για παράδειγμα, έχετε συμβατικό μάθημα 2 ώρες με μαθητές|τριες, χρειάζεται:

(α) να αποφασίσετε τι θα διδάξετε σε αυτό το χρονικό διάστημα.

(β) να χωρίσετε το διδακτικό υλικό σε άλλες μικροενότητες οι οποίες θα περιλαμβάνουν ψηφιακές δραστηριότητες.

(γ) να χρονομετρήσετε τη διάρκεια τόσο της δικής σας διάλεξης, όσο και του χρόνου που θα χρειαστούν τα παιδιά να επιλύσουν κάθε δραστηριότητα. Να θυμάστε ότι ούτε εσείς μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές δραστηριότητες ή την πληκτρολόγηση και ούτε κάποια παιδιά. Συνεπώς, παρέχουμε ικανοποιητικό χρόνο στα παιδιά να επιλύσουν τις δραστηριότητες που έχουν online.



5. Εργαλεία χρήσιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε περίπτωση που ο οργανισμός μας δεν μας παρέχει πλατφόρμες όπως Blackboard ή Μοοdle ή Μicrosoft Education.

(α) PADLET: https://el.padlet.com/: To Padlet είναι ουσιαστικά πίνακας τάξης. Μόνο που σε αυτό τον πίνακα μπορείτε ταυτόχρονα και εσείς και οι μαθητές|τριες σας να γράψουν, να διαβάσουν κείμενα και να ανεβάσουν υλικό. Για παράδειγμα: Μπορείτε να τους βάλετε μια άσκηση στα μαθηματικά, στα ελληνικά, στη γεωγραφία, να επιλύσουν την άσκηση σε τετράδιο, να βγάλουν φωτογραφία το κείμενο και να το ανεβάσουν στον πίνακα αυτό.

(β) GOOGLE CLASSROOM: https://classroom.google.com/h: Το Google Classroom σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πολύ εύκολα την ψηφιακή σας τάξη. Στην τάξη αυτή μπορείτε να συνδέσετε τους λογαριασμούς των μαθητών σας και να κάνετε κοινή χρήση όλων των εφαρμογών της Google (Drive, Gmail, Google Docs, κ.α.). Μπορείτε, για παράδειγμα, να παραθέσετε ασκήσεις για το σπίτι και οι μαθητές|τριες σας να απαντάνε από το σπίτι τους, ενώ εσείς θα μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο ποιος τελείωσε και το περιεχόμενο αυτών που έγραψε. Είναι μια καλή και εύκολη λύση για να έχετε οργανωμένο το διδακτικό σας υλικό.

(γ) ZOOM: https://zoom.us/: To Zoom αποτελεί υπηρεσία τηλεδιάσκεψης η οποία επιτρέπει τη σύνδεση έως και 100 ατόμων ταυτόχρονα και την ανταλλαγή εικόνας και ήχου. Οι μαθητές|τριες σας και εσείς μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο zoom είτε από τον υπολογιστή σας, είτε από το ταμπλετ είτε από το κινητό σας τηλέφωνο. Χρειάζεται ως εκπαιδευτικοί να εγγραφείτε στην πλατφόρμα. Για το δωρεάν πακέτο όμως χρειάζεται να γνωρίζετε ότι παρέχει τη δυνατότητα 40λεπτων τηλεδιασκέψεων. Συνεπώς αν το μάθημα σας είναι 80 λεπτά θα πρέπει να ξαναστείλετε τον σύνδεσμο πρόσκλησης στους|στις μαθητές|τριες σας για να ξανασυνδεθείτε.

(δ) FACEBOOK: www.facebook.com: Συνδεθείτε στο Μessenger με τους|τις μαθητές|τριες σας. Δε χρειάζεται να γίνετε φίλοι|ες αν δεν το επιθυμείτε. Ακόμα και έτσι το Facebook δίνει τη δυνατότητα να προσθέτετε άτομα σε messenger group. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα δύο μαθητές|τριες σας που γνωρίζετε και να βοηθήσουν όλοι, ώστε να δημιουργήσετε το γκρουπ σας. Το Messenger βοηθάει στο να υπάρχει μια συλλογική και άμεση επαφή όποτε χρειαστεί για καλύτερο συντονισμό του μαθήματος. Σε αυτό το γκρουπ μπορείτε να στέλνετε πληροφορίες για τα βήματα που θα ακολουθήσετε όλη η τάξη για να γίνουν τα μαθήματα όσο πιο ομαλά γίνεται. Επίσης, δημιουργεί την αίσθηση στα παιδιά ότι τα σχολεία δεν έχουν κλείσει για να πάμε διακοπές.

(ε) FRAMAPAD: https://framapad.org/en/: To Framapad είναι ένας κοινός ψηφιακός χώρος όπου μπορούν ταυτόχρονα οι χρήστες να συγγράψουν και να επεξεργαστούν κείμενα που δημιουργούν οι ίδιοι. Οι συνεισφορές κάθε χρήστη υποδεικνύονται με έναν χρωματικό κώδικα, εμφανίζονται στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο και εγγράφονται καθώς πληκτρολογούνται. Πώς λειτουργεί; Δημιουργήστε ως εκπαιδευτικοί ένα Framapad. Αρχίστε να γράφετε τις οδηγίες που θέλετε και καλέστε τους|τις μαθητές|τριές σας να συμβάλουν στην εργασία. Τα γραφόμενα κάθε συμμετέχοντα |ουσας διακρίνονται με διαφορετικό χρώμα.

(στ) ΚΑΗΟΟΤ: Φτιάξτε online παιγνιδικές δραστηριότητες: To Kahoot (www.kahoot.com) είναι μια πολύ εύκολη πλατφόρμα δημιουργίας ψηφιακών παιγνιδικών δραστηριοτήτων. Το θετικό είναι ότι η εταιρεία Kahoot έχει αποφασίσει να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ PREMIUM Λογαριασμούς σε όλους τους εκπαιδευτικούς ανα τον κόσμο που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού με κλείσιμο των σχολείων. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη δυνατότητα. Ως εκπαιδευτικοί χρειάζεται να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό χρήση, δίνοντας email και κωδικό πρόσβασης στη σελίδα του Kahoot. Στη συνέχεια μπορείτε είτε να ψάξετε έτοιμα kahoot games, είτε να δημιουργήσετε δικά σας. Μπορείτε να παίξετε από διαφορετικές συσκευές, είτε από τον υπολογιστή, είτε από το κινητό. Τα παιδιά βρίσκουν πολύ διασκεδαστικά αυτά τα παιχνίδια, καθώς έχουν χαρακτηριστικά των βιντεοπαιχνιδιών όπως ο περιορισμένος χρόνος, η βαθμολόγηση, νικήτριες ομάδες κλπ. Επίσης, το Kahoot παρέχει τη δυνατότητα να παίζετε όλοι μαζί [επιλύοντας ασκήσεις του μαθήματος] ταυτόχρονα, να έχετε κοινή οθόνη και όλα αυτά ενώ είναι το κάθε άτομο σπίτι του.

(ζ) QUIZLET: Φτιάξτε ψηφιακές παιγνιδικές δραστηριότητες: Quizlet [ www.quizlet.com ]. Το Quizlet είναι μια ο Quizlet είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει τη δυνατότητα για τη δημιουργία τεστ στο ίντερνετ, τα οποία διευκολύνουν τη μελέτη. Βασίζεται κυρίως στις flashcards. Οι flashcards είναι κάρτες στις οποίες γράφεται μια ερώτηση στη μία όψη τους και η απάντησή της στην άλλη. Διαθέτει και περισσότερες επιλογές δραστηριοτήτων, ενώ μπορείτε να βρείτε και έτοιμο υλικό από άλλους εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν ετοιμάσει ψηφιακές δραστηριότητες.

Τα ψηφιακά εργαλεία που διατίθενται στην αγορά για να αναπτύξετε διδακτικό υλικό, να προσαρμόσετε το ήδη υφιστάμενο σας υλικό ή απλά να ανεβάσετε το υλικό που ήδη έχετε, είναι αμέτρητα. Δε χρειάζεται να χάνετε χρόνο και ενέργεια ψάχνοντας ψηφιακά εργαλεία. Ο παραπάνω οδηγός παρέχει τα πιο βασικά εργαλεία, ώστε να μπορέσετε όσο πιο εύκολα να κάνετε το μάθημά σας διαδικτυακά. Και μην ξεχνάτε, μπορείτε να κάνετε λάθη και δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω. Μόνο αυτά που σας διευκολύνουν για να οργανώσετε το μάθημά σας καλύτερα.

Δρ Ελισάβετ Κιούρτη

Εξειδίκευση: Βιντεοπαιχνίδια και Ψηφιακά Περιβάλλοντα


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ