Νοσηλευτής του Γ.Ν. Λευκωσίας βάζει «προστατευτικά μαυροσάκκουλα» στα πόδια, ελλείψει εξοπλισμού

Λίγο πριν εισέλθει στη ΜΕΘ για να φροντίσει ασθενή με Covid-19.

Article featured image
Article featured image

Από νωρίς σήμερα (26/3), κυκλοφορεί στα social media φωτογραφία από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με νοσηλευτή, ο οποίος λίγο πριν εισέλθει στη ΜΕΘ, όπου νοσηλεύεται άτομο θετικό στον COVID-19, χρησιμοποιεί μαύρες σακούλες απορριμμάτων για να προστατεύσει τα πόδια του, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχουν αποθέματα του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού που απαιτείται.

«Μας λένε πως υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες. Γιατί δεν μας τα δίνουν;», αναρωτιέται εύλογα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Θεόδωρος Πετέλης, μιλώντας στη CITY, αναφέροντας πως η ΠΑΣΥΝΟ εδώ και δύο εβδομάδες κάνει λόγο για τις ελλείψεις που υπάρχουν και που πρόκειται να προκύψουν με τους αρμοδίους να βεβαιώνουν πως στις αποθήκες υπάρχουν επαρκή αποθέματα: «Αν θεωρήσουμε πως όντως έχουμε αποθέματα, γιατί δεν μας τα δίνουν. Προτιμούν να προστατεύσουν τον εξοπλισμό παρά τους νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό;», συνεχίζει ο κος Πετέλης.

Παράλληλα, ο κος Πετέλης ξεκαθαρίζει πως σκοπός τους δεν είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα ή να κάνουν μικροπολιτική -όπως κάποιοι προσπαθούν να υπονοήσουν- ειδικά τέτοιες κρίσιμες ώρες: «Πρόκειται για την υγεία μας και να είστε σίγουροι πως εάν υπήρχαν αποθέματα και τα είχαμε στα χέρια μας, δεν θα είχαμε ούτε τη διάθεση ούτε το χρόνο να φτιάχνουμε είτε αυτοσχέδιες μάσκες είτε στολές για να προστατευθούμε από τον ιό».

Στη φωτογραφία διακρίνεται ο νοσηλευτής να φορά την πράσινη χειρουργική στολή του και όχι την αναλώσιμη η οποία μετά τη χρήση θα πεταχτεί, ενώ αντί για προστατευτικά παπούτσια, βάζει μαύρα σακούλια απορριμμάτων. Η φωτογραφία, όπως έγινε ξεκάθαρο και μέσα από την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, που ανέδειξε το ζήτημα, έχει ελεγχθεί και είναι αυθεντική.


90704750_551700278807363_2720116944492560384_n (1) - Copy.jpg



Για το ζήτημα, τοποθετήθηκε στην εκπομπή και ο Σωτήρης Κούμας, πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαίωσε πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα και πως και ο ίδιος λαμβάνει παράπονα από μέλη τους σχετικά με αυτό. «Για εμένα είναι απλό, αφού υπάρχει η συγκεκριμένη η φωτογραφία, χρειάζεται να γίνει άμεση διερεύνηση και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες. Πρέπει να σταματήσει το παραμύθι έχουμε αποθέματα ή δεν έχουμε. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Υπάρχει πρόβλημα και το λαμβάνουμε κι εμείς από τα μέλη μας. Δεν μπορούμε να στέλνουμε τους στρατιώτες στον πόλεμο χωρίς σφαίρες».

Η θέση του ΟΚΥΠΥ:

Τηλεφωνικά τοποθετήθηκε στο «Μεσημέρι και Κάτι» για το ζήτημα και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ, κος Χαράλαμπος Χαριλάου, ο οποίος ανέφερε πως μέλημα του οργανισμού είναι πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια του Οργανισμού. Σε σχέση με τη φωτογραφία ο κος Χαριλάου ανέφερε πως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος εξοπλισμός γιατρών και νοσηλευτών που έρχονται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα και οτιδήποτε άλλο που δεν εμπίπτει στις οδηγίες είναι δυνητικά επικίνδυνο τόσο για την υγεία του προσωπικού όσο και των ασθενών.

Για τις καταγγελίες για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται ο κος Χαριλάου δήλωσε πως εξ όσων γνωρίζει υπάρχουν ακόμα αποθέματα τα οποία διατίθενται με φειδώ, ενώ αναμένεται εξοπλισμός και προμήθειες από Κίνα και άλλες χώρες το επόμενο διάστημα. «Επιμένω πως πρέπει να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση ούτε να πω πως όλα είναι τέλεια. Αλλά προσπαθούμε εκεί που υπάρχουν ελλείψεις να τις καλύπτουμε. Το θέμα θα τεθεί στη διεύθυνση εκ νέου σήμερα και όσα αποθέματα υπάρχουν θα διατεθούν στο προσωπικό που εργάζεται και έρχεται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ