Η απρόσμενα θετική εξέλιξη λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, είναι ένα γεγονός!

Article featured image
Article featured image

Με τον κορωνοϊό Covid-19 να απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη ή τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, ωστόσο, αυτός ο φόβος για τυχόν πανδημία όπως και η ταχείς ρυθμοί εξάπλωσής του, ήταν και η αιτία που –τουλάχιστον- στην Κίνα δημιουργήθηκε μία θετική συνθήκη.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε, προ ημερών, η NASA, αποτυπώνουν τη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από την Κίνα, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται «τουλάχιστον εν μέρει» στην οικονομική καθίζηση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.


nasa1.jpg




Στις φωτογραφίες της διαστημικής υπηρεσίας η πτώση στα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου είναι εμφανής.

Η αισθητή βελτίωση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ασιατική χώρα έρχεται εν μέσω μειώσεις – ρεκόρ στη δραστηριότητα των κινέζικων εργοστασίων καθώς οι κατασκευαστές ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης της νόσου.

Μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα έχουν αναφερθεί σχεδόν 80.000 περιπτώσεις ασθενών. Έκτοτε, ο ιός έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία θανάτων αναφέρεται στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στη NASA, η μείωση στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, του διαβόητου αερίου που εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παρατηρήθηκε αρχικά στην πόλη Γουχάν, πηγή του ξεσπάσματος του ιού.

Οι επιστήμονες της NASA συνέκριναν τους δύο μήνες του 2019 με την ίδια περίοδο αυτής της χρονιάς.


wuhan.jpg


«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τόσο δραστική μείωση στα επίπεδα του αέρα από ένα συγκεκριμένο συμβάν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του η Fei Liu, ερευνήτρια της NASA, ειδικός σε θέματα ποιότητας αέρα.

Παρόμοια μείωση στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, είχε παρατηρηθεί, κατά την οικονομική ύφεση του 2008, ωστόσο αυτή ήταν πολύ περισσότερο σταδιακή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ