Τα Fake News των Τούρκων για την κατάσταση στον Έβρο

Το #TurkishPropaganda στο Twitter αποκαλύπτει όλες τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφόρησαν οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την Ελλάδα.

Article featured image
Article featured image


Σίγουρα, κάπου θα έχεις δει τη φωτογραφία με τον πατέρα από τη Συρία να τρέχει χτυπημένος κρατώντας στην αγκαλιά το παιδί του ή κάπου θα έχεις διαβάσει για το νεκρό προσφυγόπουλο από τη Συρία, που πέθανε από ελληνικά πυρά.

Ίσως να είδες και το βίντεο από το Αιγαίο, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία, το οποίο δείχνει μια σωσίβια λέμβο να χτυπιέται με κοντάρια, από Έλληνες του λιμενικού, την ίδια ώρα που άντρες ασφαλείας, από άλλη λιμενική άτρακτο, πυροβολούσαν για να τους τρομάξουν.

Με τις προθέσεις της Τουρκίας του Έρτογαν να έχουν γίνει ξεκάθαρες, είναι πλέον σαφές πως μέχρι η Ευρώπη αποφασίσει να αλλάξει στάση σε σχέση με το Συριακό -το ζήτημα που καίει δηλαδή τον Έρτογαν αυτή τη στιγμή- τα ελληνικά σύνορα της Ευρώπης θα πλήττονται με κάθε δυνατό τρόπο.


Με την Ελλάδα να έχει κλείσει τα σύνορα, αποκλείοντας την πρόσβαση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, και την Ευρώπη -έστω κι αργά- να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της χώρας αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης για να κερδίσει πόντους.

Και τι καλύτερο από μία μιντιακή και διαδικτυακή προπαγάνδα, με Fake News που περιλαμβάνουν στημένα βίντεο, παλαιότερες φωτογραφίες ή και ανυπόστατες ειδήσεις που προκαλούν τις ευαισθησίες της κοινής γνώμης για το θύμα και την οργή για τον θύτη. Άλλωστε, η υπερπληροφόρηση που δεχόμαστε αυτές τις μέρες ευνοεί τέτοιους είδους καταστάσεις.

Ωστόσο, όσο εύκολο είναι να διασπείρεις μία ψεύτικη είδηση στο διαδίκτυο τόσο εύκολο είναι να αποκαλυφθεί.

Στο Twitter, στο hashtag #TurkishPropagnda έχουν «πέσει» πολλά από τα Fake News που μετέδωσαν οι Τούρκοι τις προηγούμενες ημέρες, όπως για παράδειγμα το βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και δόθηκε από την Τουρκία, με τη σωσίβια λέμβο ανοιχτά του Αιγαίου ή η φωτογραφία με τον πατέρα που τρέχει τραυματισμένος, κρατώντας αγκαλιά το παιδί του, η οποία είναι από το 2015.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ