Η δημοσιογράφος με τη στολή προστασίας και ο εικονολήπτης χωρίς κανένα μέσο προστασίας

Η (πραγματική) ιστορία πίσω από τη viral φωτογραφία που κυκλοφορεί εδώ και μέρες στα social media.

Article featured image
Article featured image

Με την παραπληροφόρηση να έχει εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα, συνεχώς ξεπηδούν στα social media «ειδήσεις» και φτιαχτές εικόνες που προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως η πανδημία του Covid-19 και η μεταδοτικότητά της δεν είναι παρά ένα καλοστημένο σχέδιο για να ελέγξουν την ανθρωπότητα.

Τελευταίο «θύμα» των συνωμοσιολογιών, μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στα social media η οποία απεικονίζει μία δημοσιογράφο να κάνει ρεπορτάζ σε άδειο δρόμο, φορώντας στολή προστασίας, την ίδια ώρα που ο εικονολήπτης δεν φορούσε ούτε καν μάσκα.

Η φωτογραφία, η οποία διακινήθηκε πολύ τόσο στο «ελληνικό» όσο και στο «κυπριακό» διαδίκτυο έκανε λόγο για εξαπάτηση της κοινής γνώμης και διάθεση τρομοκρατίας και εκφοβισμού της κοινής γνώμης.


91250196_10157533132593052_1704939933036183552_n.jpg


Κυκλοφόρησε κατά κύριο λόγο σε προσωπικά προφίλ στο Facebook, σε αναρτήσεις σε δημόσιες ομάδες του Facebook καθώς και σε ιστολόγια όπως skeftomasteellhnika.blogspot.com.

Σε όλες τις αναρτήσεις η φωτογραφία έχει επισημάνσεις που αναφέρονται στον εικονολήπτη («ντυμένος κανονικά») και στον/στην δημοσιογράφο («απατεώνας δημοσιογράφος που τρομοκρατεί τις μάζες»), ενώ σε όλες τις περιπτώσεις οι αναρτήσεις υποδηλώνουν ότι η δημοσιογραφία εξαπατά την κοινή γνώμη σχετικά με την επικινδυνότητα της τρέχουσας πανδημίας.


Τι ισχύει;

Η φωτογραφία δεν προέρχεται από την Ελλάδα. Πρόκειται για στιγμιότυπο σύντομου βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter στις 18 Μαρτίου και έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια προβολές. Συνοδευόταν από παραπλήσιο κριτικό σχόλιο κατά γυναίκας δημοσιογράφου στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Την προστατευτική στολή φορούσε η Λιβανέζα δημοσιογράφος της αραβικής τηλεόρασης Al Arabiya και του σταθμού Al Hadath Ghinwa Yatim.

Όπως η ίδια δήλωσε και επεξήγησε, βρισκόταν για ρεπορτάζ σε βιοτεχνία ραπτικής και κατασκευής ενδυμάτων, η οποία, ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισε, σε συνεργασία και επίβλεψη τοπικού νοσοκομείου, να συνδράμει στην προετοιμασία της πόλης κατασκευάζοντας μέσα προστασίας, όπως και την ειδική στολή προστασίας που φέρει η δημοσιογράφος.



Η συγκεκριμένη στολή κατασκευάστηκε για χάρη της δημοσιογράφου προκειμένου να τη δοκιμάσει, στο πλαίσιο του σχετικού ρεπορτάζ. Κατά τη ζωντανή σύνδεση (μέρος της οποίας αποτελεί το σύντομο βίντεο που έγινε viral) που προηγήθηκε (18/03) του ρεπορτάζ, η δημοσιογράφος τόνισε ότι δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί ο κόσμος, δοκιμάζει μόνον την τοπικά παραγόμενη στολή προστασίας – καθώς δεν είναι απαραίτητη επί του παρόντος. Συνεπώς, δεν ήταν σκόπιμο να φέρει και ο εικονολήπτης στολή.

Ο τίτλος της ανωτέρω ζωντανής σύνδεσης στο κανάλı «Al Hadath» μεταφράζεται στα ελληνικά ως εξής: «Η ανταποκρίτρια στη Βηρυτό δοκιμάζει προστατευτική στολή από τον κορωνοϊό».


91250196_10157533132593052_1704939933036183552_n.jpg

Η ρεπόρτερ βρισκόταν επί της οδού Gouraud, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Sainte Famille.


Η δημοσιογράφος Ghinwa Yatim σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε στις 19/20 Μαρτίου, σχετικά με βιοτεχνία παραγωγής ενδυμάτων που αποφάσισε να σχεδιάσει στολές προστασίας σε συνεννόηση με το προσωπικό τοπικού νοσοκομείου στη Βηρυττό.



Η ίδια ανέδειξε την προσπάθεια αυτή εν μέσω ελλείψεων και αδυναμίας εισαγωγής υγειονομικού υλικού στη χώρα, προκειμένου να γίνει γνωστό ότι υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής προστατευτικών στολών από εντόπιες μονάδες. Από αυτές τις στολές θα μπορούσαν να επωφεληθούν, εκτός από ιατροί και νοσηλευτές, και δημόσιοι υπάλληλοι, διανομείς, δημοσιογράφοι, και γενικά όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Συνοψίζοντας, η παρουσίαση της εικόνας εκτός του πλαισίου αναφοράς της (out of context) δίνει παντελώς εσφαλμένη εντύπωση και παραπληροφορεί. Ο ισχυρισμός ότι «απατεώνας δημοσιογράφος τρομοκρατεί τις μάζες για την τρέχουσα πανδημία» καταρρίπτεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ