Η τεράστια ρωγμή στην Πλατεία Ελευθερίας είναι ό,τι μας έλειπε αυτή τη στιγμή
«Το πρόβλημα δεν είναι ουσιαστικό ούτε μεγάλο», φαίνεται να απαντά ο Δήμος Λευκωσίας.
Τετάρτη 01 Απριλίου 2020
3
λεπτά
Κανείς δεν γνωρίζει γιατί και πώς.
Ενεός έμεινε ο αρχιμηχανικός του έργου ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας φθάνοντας σήμερα το πρωί για να επιθεωρήσει τη ζημιά. Μια μεγάλη ρωγμή -που ξεκινάει από το νότιο τμήμα και έχει φορά προς τα βόρεια- έχει μοιράσει στα δύο τη γέφυρα-πλατεία που σαφώς αποτελεί το κύριο κομμάτι του έργου.
Κληθείς να σχολιάσει πώς μπορεί να προέκυψε αυτή η ρωγμή, παρακάλεσε τους λιγοστούς εκεί παρόντες να επιδείξουν υπομονή, καθώς είτε σήμερα (1η Απριλίου) είτε το πολύ μέχρι το πρωί της Πέμπτης ο Δήμος θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Τόνισε, πάντως, πως ολόκληρη η ομάδα του έργου (αρχιτέκτονες, επιστάτες, αρχιμηχανικοί, σεκιούριτι κλπ) βρίσκονται από το πρωί σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις μέσω Zoom, Skype και Viber, προσπαθώντας να βρουν μια άκρη αναφορικά με το τι μπορεί να έχει συμβεί.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από άτομο βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον του Υγειονομικού Επιθεωρητή του Δήμου, μελετάται το ενδεχόμενο οι πολλοί ψεκασμοί για τον κορωνοϊό στον περιβάλλοντα χώρο να έχουν μερίδιο ευθύνης στη ζημιά. «Ενδέχεται η χημική ένωση του κοκτέιλ που χρησιμοποιήθηκε για τις απολυμάνσεις με κάποια συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για το μπετόν να ‘αντέδρασαν’ με μη αναμενόμενο τρόπο και να δημιούργησαν τη μεγάλη αυτή ρωγμή», αναφέρει πηγή μέσα από το υγειονομείο του Δήμου. «Ναι μεν αυτό φαντάζει ως ακραίο σενάριο και πολύ απομακρυσμένο, πλην όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε κάθε πιθανότητα», συμπληρώνει.
Άλλη πηγή, αναφέρει πως το απόγευμα της Τρίτης και παρά τα αυστηρά διατάγματα, βρέθηκαν στην Πλατεία, την ίδια χρονική περίοδο, περί τα 50 άτομα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο υπάρχει περιορισμός σε σχέση με το πόσα άτομα μπορούν να βολτάρουν ταυτόχρονα από τη νέα Πλατεία, κάτι που αν ισχύει θα πρόκειται φυσικά για παγκόσμια πρωτοτυπία.
Και παρόλο που ο Δήμος, όπως αναφέραμε πιο πάνω, θα τοποθετηθεί επίσημα είτε το απόγευμα είτε αύριο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι έχουν συζητηθεί ήδη 3 σενάρια για την επιδιόρθωση.
Κάποιοι πρότειναν, αφού πρώτα γίνει στατική μελέτη για να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να μεγαλώσει άλλο η ρωγμή, να τοποθετηθεί plexiglass σε όλο το μήκος της ρωγμής και να την αφήσουμε ως έχει, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι πρόκειται για κομμάτι του πρωτοποριακού σχεδιασμού της.
Παρόμοια η λογική και στην πρόταση να τοποθετηθεί ένα ψηλό γυάλινο τείχος εκεί ακριβώς που είναι η ρωγμή, το οποίο συμβολικά θα παραπέμπει στην «πληγή» της μοιρασμένης Λευκωσίας (της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας στον κόσμο), αλλά και στα τείχη που κάποιοι χτίζουν ανάμεσα στις δύο κοινότητες, με την προοπτική όμως αυτό να θρυμματιστεί με τη λύση του Κυπριακού.
Επικρατέστερο σενάριο, πάντως, είναι αυτό που φαίνεται να προωθεί ο Δήμαρχος Λευκωσίας, ο οποίος, αφού ζήτησε έκθεση γεγονότων και απαίτησε να αποδοθούν ευθύνες σε όλες τις εταιρείες που κατά καιρούς είχαν σχέση με την κατασκευή του έργου (και στις 7), αρκέστηκε να πει στους συνεργάτες του ότι θα γίνει απλή επιδιόρθωση της ρωγμής, καθότι «το πρόβλημα δεν είναι ουσιαστικό ούτε μεγάλο».
Με αυτά τα δεδομένα, η πλατεία είναι κλειστή για το κοινό και αναμένεται πως με την ανακοίνωσή του ο Δήμος θα απολογηθεί, μεταξύ άλλων, για τυχόν ταλαιπωρία των πολιτών.