Πώς θα είναι οι διακοπές και τα ταξίδια (μας) μετά το τέλος των απαγορεύσεων;

Τι θα πρέπει να αλλάξουν οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και ο ίδιος ο ταξιδιώτης.

Article featured image
Article featured image

Ένας από τους μεγάλους πληγέντες της πανδημίας και του κλεισίματος των συνόρων, αναμφίβολα είναι ο τουρισμός. Μία βαριά βιομηχανία που σε χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας, τον οποίο φαίνεται πως φέτος θα χάσουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η πανδημία και οι συνέπειές της, φαίνεται πως θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού και το πώς αυτός οφείλει να διαμορφωθεί και να εξελιχθεί, εάν θέλει να επιβιώσει.

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Adam Blake, Καθηγητής Οικονομικών και Επικεφαλής έρευνας στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Bournemouth της Βρετανίας σε άρθρο του στο CNN, «ο κόσμος δεν έχει αλλάξει υπό την έννοια ότι ακόμα θα θέλει να πηγαίνει σε διάφορα μέρη. Αλλά αναγκαστικά θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικός σε αυτά που θα επιλέγουν να κάνουν». Προσθέτει δε ότι δεν θα χρειαστεί απλά να τους πείσουν ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν, αλλά θα πρέπει να δουν πραγματικές αλλαγές που γίνονται ώστε να είναι ασφαλέστερα τα ταξίδια.

Αυτές είναι λοιπόν οι 8 αλλαγές που αναμένεται ότι θα συμβούν:

Οι κρουαζιέρες θα είναι πιο φθηνές. Αλλά δύσκολα θα επιλέγονται

Οι τιμές στις κρουαζιέρες θα πέσουν, αλλά πρόκληση θα είναι η προσέλκυση νέων πελατών που θα είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Μετά τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα για τα κρούσματα κορωνοϊού στα κρουαζιερόπλοια

Η καθαριότητα

Είτε πρόκειται για κρουαζιερόπλοια ή ξενοδοχεία, όλοι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζουν το περιβάλλον με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι πελάτες και αυτή η καθαριότητα θα πρέπει να είναι ορατή. Αντισηπτικά χεριών παντού, απολυμάνσεις επιφανειών που να βλέπουν οι πελάτες για να αισθάνονται ασφαλείς.

Οι τιμές των ξενοδοχείων θα μειωθούν

Ιστορικά, σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, όπως το 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή μετά το τέλος της ύφεσης το 2009, χρειάστηκε χρόνος για να ανακάμψουν οι τιμές δωματίων.

Θα κερδίσουν τα ξενοδοχεία, θα χάσουν τα Airbnb

Οι τουρίστες θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια στα ξενοδοχεία παρά στη βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb. Θα επιζητούν την ασφάλεια των πρωτοκόλλων καθαρισμού που προσφέρουν τα ξενοδοχεία.

Φθηνότερα αεροπορικά και πιο άδειες πτήσεις

Επίσης εκτιμάται ότι ο κόσμος θα αισθάνεται πιο άνετα να ταξιδεύει αεροπορικώς, εάν τα αεροπλάνα είναι πιο άδεια. Αν θέλουμε να αλλάξει (σ.σ το αρνητικό κλίμα) οι αεροπορικές θα πρέπει να πετάνε με άδεια τη μεσαία θέση και πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Τα επαγγελματικά ταξίδια θα δώσουν ώθηση στις ανάκαμψη των αεροπορικών

Παρόλο που πολλές εταιρείες θα προτιμούν να κάνουν τις συσκέψεις τους online, η ανάγκη για εκ του σύνεγγυς συναντήσεις θα παραμείνει, οπότε και τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι μια ανάσα για τις αεροπορικές.

Διαβάστε τα υπόλοιπα σημεία στο ECONOMY TODAY

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ