Ποια χώρα είναι πιο θωρακισμένη απέναντι στον Covid-19;

Δημοσιεύτηκε πίνακας με τις πιο ασφαλείς χώρες, σε σχέση με την πανδημία και εκείνες που «έχασαν» το παιχνίδι. Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με την έρευνα της Deep Knowledge Group, ως πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο –πάντα σε σχέση με την πανδημία- θεωρείται το Ισραήλ, με τη Γερμανία να εμφανίζεται δεύτερη στον πίνακα και 1η πρώτη στην Ευρώπη, ενώ 3η στη λίστα έρχεται η Νότια Κορέα.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Αυστραλία, η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και το Χόνγκ Κόνγκ.

Στην έρευνά τους οι αναλυτές του think tank έλαβαν υπόψη τους πολλά και διαφορετικά κριτήρια, όπως τον χρόνο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, τον αριθμό παραβίασής τους, το εύρος της απαγόρευσης μετακινήσεων, τη μαζικότητα διαγνωστικών τεστ αλλά και τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών. Στο μικροσκόπιο των ειδικών και η διαχείριση της κρίσης από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων (για παράδειγμα ως προς τη λειτουργία ομάδων διαχείρισης κρίσεων αλλά και την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας).

Στην 29η θέση η Κύπρος και στην 30η η Ελλάδα, με τη λίστα των TOP-40 ασφαλέστερων χωρών να συμπληρώνουν η Μαλαισία (32η), η Τουρκία (36η) και η Σλοβενία (40η).

monkey-4748455_1920.jpg

«Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη η Γερμανία έχει την καλύτερη κατάταξη ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης», αναφέρει ο συνιδρυτής του DKG, Ντιμίτρι Καμίνσκι. «Δεδομένου του αρχικά υψηλού αριθμού κρουσμάτων, η Γερμανία ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματική και περιόρισε επιτυχώς την περαιτέρω εξάπλωση χωρίς να φτάσει στα επίπεδα άλλων χωρών. Έτσι, μετά την πανδημία η Γερμανία θα έχει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα».

Στην αντίπερα όχθη, στον πίνακα με τις πιο επικίνδυνες χώρες, η έρευνα κατέταξε πρώτη στη λίστα την Ιταλία με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθούν, 4η την Ισπανία, ενώ την 20αδα συμπληρώνουν χώρες όπως η Ρωσία (12η), το Μεξικό (14η), η Ινδονησία (17η) και το Λάος (20η).

rank.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι το think tank DKG τροφοδοτεί τους αλγορίθμους της κατάταξής του με στοιχεία από επίσημες βάσεις δεδομένων, όπως την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή το Johns Hopkins University.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ