Το Αεροδρόμιο Λάρνακας στην εποχή του Lockdown

Ζητήσαμε άδεια να φωτογραφίσουμε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου, εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου


Παράξενο συναίσθημα, περίεργο. Εικόνες πρωτόγνωρες και ασυνήθιστες, που αν δεν τις δεις με τα μάτια σου, είναι δύσκολο να τις φανταστείς.

21 Μαρτίου τίθενται σε εφαρμογή τα πρώτα αυστηρά μέτρα της Δημοκρατίας, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Ανάμεσα σε αυτά και το κλείσιμο των συνόρων της χώρας. Εφεξής τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιούνται μόνο για πτήσεις επαναπατρισμού και μεταφοράς φορτίων, ήταν οι ακριβείς οδηγίες.

Το πλήγμα βαρύ, ωστόσο αναγκαίο.

IMG_7811.JPG

IMG_7818.JPG



Ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας, για πρώτη φορά από το 2009 που λειτούργησε, καλείται να αντιμετωπίσει και να χειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών. Πολλοί μιλάνε για κλείσιμο του αεροδρομίου Λάρνακας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας λειτουργεί κανονικά, επί 24ωρου βάσεως. Αυτές τις μέρες, όμως, τίποτα δεν είναι το ίδιο με πριν.

IMG_7790.JPG

IMG_7799.JPG


«Κατά την καλοκαιρινή περίοδο αναμέναμε να πραγματοποιηθούν κατά μέσο όρο 700 αφίξεις και αναχωρήσεις την εβδομάδα. Λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται μόνο πτήσεις επαναπατρισμού και μεταφοράς φορτίων (cargo). Από τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό που υπάρχει, αναμένουμε να έχουμε περίπου 15 πτήσεις την εβδομάδα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο επαναπατρισμός των Κυπρίων και η απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη χώρα. Αυτό το διάστημα διεξάγονται μόνο πτήσεις μεταφοράς φορτίων και πτήσεις επαναπατρισμού Κύπριων υπηκόων από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού, καθώς και ξένων πολιτών που επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους» σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν από την Hermes Airports.

IMG_7825.JPG

IMG_7854.JPG



Μεγάλη Δευτέρα βρεθήκαμε με τη Θεοδώρα (σ.σ. φωτογράφο) στο χώρο στάθμευσης (μικρής διάρκειας) των επισκεπτών του αεροδρομίου, βάσει των οδηγιών που είχαμε λάβει από την Hermes. Τέσσερα με πέντε συνολικά αυτοκίνητα και ο υπόλοιπος χώρος άδειος. Στην είσοδο του αεροδρομίου μας περίμενε λειτουργός της εταιρείας για να μας μεταφέρει στους χώρους που θα φωτογραφίζαμε. Απολύμανση, γάντια, χαιρετισμός από μακριά, καταγραφή στοιχείων και είσοδος στο χώρο αναχωρήσεων.

IMG_7863.JPG

IMG_7870.JPG



Εκεί που άλλοτε επικρατούσε ένας μικρός χαμός από ταξιδιώτες, τώρα περιφέρονταν οι υπάλληλοι της βάρδιας και ελάχιστοι επιβάτες που θα επαναπατρίζονταν στη χώρα τους.

Τα καταστήματα όλα κλειστά και σφραγισμένα. «Η Hermes Airports από την πρώτη στιγμή προέβη σε διάφορες ενέργειες για την αύξηση των μέτρων και της συχνότητας καθαριότητας στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, χρησιμοποιώντας ειδικά καθαριστικά και οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, ενώ τοποθέτησε επιπλέον αντισηπτικά σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου, για χρήση από το κοινό και τους εργαζόμενους. Παράλληλα, η Hermes Airports προέβη στην ενημέρωση και εκπαίδευση των υπολοίπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός της κοινότητας των αεροδρομίων σχετικά με τα μέτρα υγιεινής που έπρεπε οι ίδιες να λάβουν για την προστασία του προσωπικού τους, αλλά και των επιβατών», αναφέρει η εταιρεία.

IMG_7887.JPG

IMG_7893.JPG

IMG_7899.JPG



Κάθε λίγα μέτρα και ένα αντισηπτικό μπουκάλι. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στον χώρο, έφεραν μάσκα, γάντια και κρατούσαν αποστάσεις.

Στο γραφείο πληροφοριών, μία υπάλληλος του αεροδρομίου εξυπηρετεί τον μοναδικό επιβάτη που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο χώρο αναχωρήσεων του αεροδρομίου. Τη ρωτάμε πως είναι η καθημερινότητα τώρα με τα περιοριστικά μέτρα. «Είναι πολύ παράξενο όλο αυτό που ζούμε. Το αεροδρόμιο ήταν πάντα γεμάτο ζωή. Κόσμος, επιβάτες, φώτα. Αντιλαμβάνεσαι πως τώρα είναι πολύ διαφορετικά, χωρίς κόσμο να μπαινοβγαίνει και επιβάτες. Είναι λες και μπήκαμε σε άλλη διάσταση. Υπάρχουν κάποιες μέρες που, λόγω των πτήσεων επαναπατρισμού, ξαναπαίρνει ζωή αλλά οι περισσότερες μέρες κυλούν όπως η σημερινή».

IMG_7803.JPG

IMG_7810.JPG


Και με τους επιβάτες τι γίνεται; Είναι επιφυλακτικοί, προσέχουν;

Κάποιοι επιβάτες σέβονται τα μέτρα και τηρούν αποστάσεις, άλλοι, πάλι, από την αγωνία τους να επιστρέψουν, είναι αγχωμένοι, ξεχνούν τους κανόνες και δεν τηρούν τις οδηγίες ασφαλείας. Γενικά, όμως, τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα υγιεινής.

Είστε αισιόδοξη για το αύριο;

Πάντα είμαι αισιόδοξη, όπως και τώρα. Θεωρώ πως σύντομα, μετά τη λήξη των μέτρων, το αεροδρόμιο όπως και η κοινωνία μας θα επιστρέψει στην κανονικότητά του.

IMG_7906.JPG

IMG_7916.JPG

IMG_7919.JPG

IMG_7930.JPG


Όπως αναφέρει η εταιρεία, η Hermes Airports, οι Aρχές και οι λοιπές εταιρείες που κινούνται εντός του αεροδρομίου, έχουν διαμορφώσει αναλόγως τη στελέχωση των βαρδιών τους έτσι ώστε τομείς ζωτικής σημασίας, όπως είναι το Κέντρο Επιχειρήσεων της Hermes Airports, ο Πύργος Ελέγχου τόσο στη Λάρνακα όσο στην Πάφο, ο έλεγχος διαβατηρίων και αποσκευών κ.ά. να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Παράλληλα, όλο το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό της Hermes συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. «Παρά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 21η Μαρτίου 2020, το αεροδρόμιο Λάρνακας παραμένει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργιά ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί πτήσεις επαναπατρισμού και μεταφοράς φορτίων, ενώ το τερματικό κτήριο του αεροδρόμιο Πάφου παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας», ξεκαθαρίζει.

IMG_7939.JPG

IMG_7940.JPG

IMG_7944.JPG

IMG_7947.JPG

IMG_7955.JPG


Η επόμενη μέρα

«Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η Hermes Airports βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τους υπόλοιπους φορείς του τουρισμού για τον καταρτισμό ειδικού σχεδίου δράσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή επανέναρξη των επιβατικών πτήσεων και να υποδεχθούμε τους πρώτους τουρίστες για το ερχόμενο καλοκαίρι».


IMG_7962.JPG

IMG_7969.JPG

IMG_7974.JPG

IMG_7977.JPG

IMG_7986.JPG

IMG_7990.JPG

IMG_7994.JPG

IMG_7998.JPG

IMG_8009.JPG

IMG_8015.JPG

IMG_8008.JPG

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ