Αυτούσια η επιστολή της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου:
Είναι πια βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες η απειλή του COVID-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας. Ως επιστημονική εταιρεία είχαμε δηλώσει πως η ανάγκη περιοριστικών μέτρων και κοινωνικής απομόνωσης/αποστασιοποίησης ήταν και είναι αναγκαία.
Οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών άρχισαν ήδη να συζητούν για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες άρχισαν ήδη να τα βάζουν σε εφαρμογή. Η δική μας κυβέρνηση κάνει τις δικές της σκέψεις στο θέμα αυτό. Είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, κατά ομάδες και βασισμένο σε διάφορα κριτήρια.
Τα αποτελέσματα και τις συνέπειες αυτού που βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι λόγω της πανδημίας στην καθημερινή ζωή τους, στις οικογένειές τους και στις κοινωνίες που μεγαλώνουν θα τα συναντήσουμε σίγουρα και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες, εάν όχι χρόνια. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όλοι! Εμείς ως ειδικοί ψυχικής υγείας, οι παιδαγωγοί/εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Η κοινωνία στο σύνολό της θα βρεθεί μπροστά στις συνέπειες της πανδημίας μέσω των συμπεριφορών και τον ψυχισμό των παιδιών. Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες που έχουν συναισθηματικά «κτυπηθεί» βαρύτερα από την πανδημία.
Γι’ αυτό, ως Επιστημονική Εταιρεία προτρέπουμε όπως αρχίσουμε άμεσα να κάνουμε σκέψεις για το πως έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία των παιδιών, κυρίως αυτών μικρότερης ηλικίας, ο μακροχρόνιος περιορισμός στο σπίτι και η έλλειψη κινητικής δραστηριότητας και να αναλογιστούμε εάν μπορούμε, με τη χαλάρωση μέτρων, να προσφέρουμε κάτι στα παιδιά και στις οικογένειες αυτών.
Ήδη, πολλές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και άλλες συναισθηματικές διαταραχές, οι οποίες πηγάζουν από τη «μη φυσιολογική» κατάσταση την οποία τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα.
Ως εκ τούτου, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου θέλει να εστιάσει την προσοχή αυτών που θα πάρουν τις αποφάσεις, σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα παιδιά (είναι γνωστό ότι ιδιαίτερες ομάδες παιδιών τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης στο δικαίωμα μετακίνησης) και να προβληματίσει τους αρμόδιους ενόψει του προγραμματισμού για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Ζητούμε τη δυνατότητα αύξησης στο ημερήσιο δικαίωμα για διακίνηση, με σκοπό τη φυσική δραστηριότητα, κυρίως για παιδιά κάτω των 12 χρόνων, ούτως ώστε να μπορούν να βγαίνουν έξω από το χώρο του διαμερίσματος/ σπιτιού. Επιβάλλεται να κινηθούν, να παίξουν σε εξωτερικό χώρο, να μειώσουν το χρόνο μπροστά σε ηλεκτρονικά ή τηλεόραση και να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη ενέργειά τους.
Ελπίζουμε πως οι υπεύθυνοι, για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις, θα λάβουν σοβαρά υπόψιν την σημαντικότητα διαφύλαξης της ψυχικής υγείας!
Με εκτίμηση,
ΔΣ Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου