Ο Μιχαήλ επισκέπτεται και φωτογραφίζει το Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας

«Η εμπειρία της περιήγησης στον χώρο είναι πολύ σημαντική, για όποιον προτίθεται να υιοθετήσει. Η συναισθηματική σύνδεση που πηγάζει μέσα από το βλέμμα των σκυλιών αποτελεί το κλειδί της επιλογής».

Article featured image
Article featured image

Ο Μιχαήλ Χαραλάμπους είναι φοιτητής στο ΤΕ.ΠΑ.Κ. (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας, με θέμα τη φωτοδημοσιογραφία και τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο, επισκέφτηκε και φωτογράφισε το Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας (Nicosia Dog Shelter) στη Νεκρή Ζώνη. Στόχος του ήταν η προβολή του χώρου, η προώθηση της δυνατότητας για υιοθεσία των σκυλιών, αλλά και της εθελοντικής βοήθειας που χρειάζεται το καταφύγιο για βόλτες των σκυλιών, τροφή, φροντίδα και άλλα.

IMG_20200422_011727.jpg


Πιο κάτω η εμπειρία του Μιχάλη μέσα από φωτογραφίες και ένα σχετικό άρθρο:

Με την είσοδό μου στο καταφύγιο, ο ρόλος μου ως φωτογράφου ήταν αρκετά σαφής, διότι γνώριζα πολύ καλά τόσο το αντικείμενο που θα φωτογράφιζα όσο και τη συναισθηματική φόρτιση με την οποία θα ερχόμουν αντιμέτωπος.

Στις 16 Μαρτίου 2020, κατόπιν συνεννόησης με την Νατάσα, προγραμμάτισα την επίσκεψή μου στο καταφύγιο. Η Νατάσα είναι εικαστικός και εργάζεται σε εργαστήρι τέχνης και είναι επίσης εθελόντρια στο καταφύγιο. Εκτός αυτού, είναι η βασική υπεύθυνη εκεί, όπου καταγράφει τα σκυλιά και κρατάει αρχείο με τα κτηνιατρικά τους στοιχεία. Επιβλέπει το καταφύγιο, προγραμματίζει τους εθελοντές για τις βόλτες των σκυλιών, όπως επίσης την καθαριότητα και τη διατροφή τους.

IMG_20200422_011857.jpg

IMG_20200422_011602.jpg


Το καταφύγιο βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη, κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και είναι υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει σχετικά εύκολη πρόσβαση αρκεί να προγραμματίσει κανείς την επίσκεψή του από πριν.

Η ιδέα του καταφυγίου άρχισε κατά την αγγλοκρατία στο νησί μας, από μία Βρετανίδα η οποία μάζευε τα σκυλιά την πόλης και χρησιμοποιούσε τα βρετανικά γραφεία και κτήρια του αεροδρομίου σαν καταφύγιο για τους σκύλους. Τα κτήρια και τα γραφεία εκεί, μετατράπηκαν σε κλουβιά και προσωρινό σπίτι για τα αδέσποτα σκυλιά.

IMG_20200422_011619.jpg

IMG_20200422_011807.jpg


Τα σκυλιά τα οποία μαζεύουν οι κοινότητες και οι δήμοι της Λευκωσίας καταλήγουν εκεί, όχι όμως τα πολύ μικρά, διότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, λόγω της ιδιαίτερης φροντίδας που χρειάζονται.

Υπάρχουν περίπου 100 σκυλιά, τα οποία είναι χωρισμένα σε μεγάλα και ευρύχωρα κλουβιά ανάλογα με τη ράτσα, το μέγεθος και τον χαρακτήρα που έχουν.

IMG_20200422_012000.jpg

IMG_20200422_011654.jpg


Το περιβάλλον που ζουν τα σκυλιά είναι πάρα πολύ ήσυχο, μακριά από κάθε είδους φασαρία και καυσαέρια. Η περιοχή διαθέτει πράσινο και η έκταση εκεί είναι ιδανική για τις βόλτες όλων των σκυλιών. Τα σκυλιά ήταν όλα πάρα πολύ φιλικά και γεμάτα ζωή.

Μάλιστα, ξεχώρισα ένα μικρό και χαριτωμένο άσπρο poodle, το οποίο ήθελα πολύ να υιοθετήσω αλλά αργότερα έμαθα ότι ήταν ένα από αυτά που θα ταξίδευε για Ηνωμένο Βασίλειο. Ένιωσα μία άμεση σύνδεση μεταξύ μας και θα ήθελα πολύ να του χαρίσω ένα σπίτι.

Η εμπειρία της περιήγησης στο χώρο είναι πολύ σημαντική για όποιον προτίθεται να υιοθετήσει. Η συναισθηματική σύνδεση που πηγάζει μέσα από το βλέμμα των σκυλιών αποτελεί το κλειδί της επιλογής.

IMG_20200422_041221.jpg


Κάνοντας τον περίγυρο του καταφυγίου, φωτογράφισα τον χώρο, τα κλουβιά, το περιβάλλον εκεί, αλλά και τη συμπεριφορά και αντίδραση των σκυλιών όταν κάποιος τα επισκέπτεται.

Εκείνη τη στιγμή, όλα τα σκυλιά, λόγω του ενθουσιασμού τους, αρχίζουν να γαβγίζουν με σκοπό να τα προσέξεις και έτσι κάνουν την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση να λειτουργεί έντονα. Η μόνη τους ελπίδα είναι να βρουν μια μόνιμη κατοικία και να τα υιοθετήσει κάποιος. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν όλα τα σκυλιά την ίδια δύναμη, έχουν κουραστεί να προσπαθούν και απλά μένουν αδρανή.

IMG_20200422_012056.jpg


Κάποια από αυτά, λόγω του ότι έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί, έχουν συνηθίσει το κλουβί τους και δυστυχώς δεν περιμένουν να τα υιοθετήσει κάποιος. Το θετικό είναι ότι δεν θανατώνονται και απλώς παραμένουν στο καταφύγιο μέχρι να υιοθετηθούν.

Μερικά από αυτά έχουν την ευκαιρία να τα προσέξουν άνθρωποι από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ταξιδέψουν για ένα νέο και μόνιμο σπίτι. H υιοθεσία κοστίζει περίπου 100 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τα έξοδα των εμβολίων του και της στείρωσης.

IMG_20200422_040805.jpg


Επιλέγονται οικογένειες ή άτομα φιλόζωα, υπεύθυνα και αρμόδια για μια υιοθεσία, καθώς γίνονται επίσης κατ’ όικον έλεγχοι για την καταλληλόλητα και την απόλυτη ομαλότητα στη ζωή του σκύλου. Η λειτουργία του καταφυγίου εξαρτάται πλήρως από τους εθελοντές, οι οποίοι όπως προανάφερα είναι υπεύθυνοι για τις βόλτες των σκυλιών, την τροφή, την καθαριότητα και της φροντίδα τους.

Ο σκοπός της επίσκεψης μου ήταν η αποτύπωση και η καταγραφή της καθημερινότητας στο καταφύγιο μέσω τον φωτογραφιών μου. Κάθε μορφή προώθησης και προβολής τους καταφυγίου είναι σημαντική και βοηθητική ως προς το έργο του.

IMG_20200422_012155.jpg


Nicosia Dog Shelter - Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας

Το καταφύγιο σκύλων Λευκωσίας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με ρόλο την ευημερία και την φροντίδα των σκυλιών. Καθημερινά, φέρνουν σκύλους και κουτάβια στο καταφύγιο. Είναι κυρίως σκυλιά που χάθηκαν, είτε τα εγκατέλειψαν και άλλα είναι από αποτέλεσμα μιας ανεξέλεγκτης εγκυμοσύνης.

Οι εθελοντές δουλεύουν σκληρά για να κάνουν τη ζωή στο καταφύγιο όσο πιο ευχάριστη γίνεται και να βρουν τα καλύτερα σπίτια για αυτά. Διασφαλίζουν σε όλα τα σκυλιά ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον μέχρι να βρουν το μόνιμο σπίτι τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κάθε σκύλος διαθέτει καθαρό και ευρύχωρο χώρο με αυλή, άνετο κρεβάτι, άριστη ποιότητα φαγητού και φρέσκο νερό.

IMG_20200422_041154.jpg


Ακόμη, τα σκυλιά εμβολιάζονται, τους τοποθετείται μικροτσίπ, στειρώνονται και λαμβάνουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζεται. Για τη χρηματοδότηση του καταφυγίου, βασίζονται στη γενναιοδωρία του κοινού. Δέχονται δωρεές και τρέχουν δύο μεταχειρισμένα καταστήματα φιλανθρωπίας, όπου πουλάνε ρούχα και μικρά αντικείμενα για τα ζώα.

Γίνονται επίσης αρκετές δημόσιες εκδηλώσεις για την άντληση κεφαλαίων και την προώθηση υιοθεσιών. Το ρητό του καταφύγιου είναι «Δεν μπορείτε να αγοράσετε την αγάπη, αλλά μπορείτε να την υιοθετήσετε». Ο στόχος του καταφύγιου είναι να βρει τα καλύτερα σπίτια για τα σκυλιά και να εξασφαλίσουν μια μακροχρόνια και ευτυχισμένη ζωή για αυτά (nicosiadogshelter.com).

Μιχαήλ Χαραλάμπους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ