Πώς θα εκκλησιαζόμαστε και πώς θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα

Τι ανέφερε ο Έλληνας λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας για την τέλεση των λειτουργιών στην εκκλησία και για το μπάνιο στη θάλασσα.

Article featured image
Article featured image

Για τις μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα, παρά την σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, μίλησε χθες ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Έχει περάσει το πολύ δύσκολο, το ενδεχομένως καταστροφικό για την Ελλάδα. Είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες, εμείς αυτό το αποφύγαμε ενδεχομένως με πολύ πόνο και θυσία. Για καθαρά επιδημιολογικούς λογούς παραμένει η καραντίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο θα είναι μαραθώνιος με την έννοια ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. Με ασφάλεια ανάμεσα στις δέσμες των μέτρων που θα αίρονται θα υπάρχει χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και να αναγκαστούμε να πάρουμε ξανά μέτρα αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία».

Οι εκκλησίες δεν θα λειτουργούν όπως παλιά

Για τις εκκλησίες, ο κ. Σύψας είπε ότι η επιτροπή έχει συζητήσει το άνοιγμά τους, υπάρχει σχέδιο και σύντομα θα ανακοινωθεί η άρση του λουκέτου, ωστόσο τόνισε πως πλέον θα λειτουργούν διαφορετικά, με αποστάσεις ασφαλείας και νέες οδηγίες ακόμα και για το προσκύνημα των εικόνων.

«Δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά. Δεν θα έχουμε συνωστισμό, δεν θα έχουμε εκατοντάδες πιστούς. Θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και, μέσα στην εκκλησία, όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ασφάλειας, αποστάσεις και απολύμανσης χεριών. Λιγότεροι πιστοί [...] καλός εξαερισμός καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε μία υπόκλιση σεβασμού.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στην εκκλησιά με σεβασμό χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όσο για τις γαμήλιες δεξιώσεις, σχολίασε πως «δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα».

Μπάνιο στην παραλία με αποστάσεις

Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική ιδέα» την παραχώρηση αναξιοποίητων τμημάτων του παραλιακού μετώπου για μπάνιο, ο καθηγητής τόνισε πως και το μπάνιο στην παραλία θα γίνεται με αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ