Κύπρος
Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών
Σημαντικές απαντήσεις σε θέματα που μας αφορούν όλους για το αύριο (μετά την άρση των μέτρων).
Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις τους, οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, απάντησαν σε διάφορες διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με την άρση των μέτρων, αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το μέλλον της οικονομίας, της υγείας και των εργαζομένων.
Απαντά η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου
Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη το επίδομά τους. Ποια η θέση του υπουργείου και τι θα γίνει με την δεύτερη φάση των επιδομάτων;
Για την πρώτη φάση των σχεδίων, η οποία αφορούσε από τις 16 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου, έχουν λάβει το επίδομα περί τους 140 χιλιάδες εργαζομένους. Καθημερινά γίνονται επιπρόσθετες πληρωμές σε αυτούς που δεν είχαν λάβει το επίδομα, αλλά να ξεκαθαρίσω πως πρώτη φορά στα χρονικά το υπουργείο έλαβε τέτοιο μεγάλο αριθμό αιτημάτων για επιδόματα, σε ένα μηχανογραφικό σύστημα που στήθηκε σε μόλις 15 ημέρες.
Πολλές αιτήσεις για παράδειγμα είχαν εγκριθεί, αλλά υπήρχαν λάθη στους αριθμούς λογαριασμού, δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση. Ενώ υπήρχαν και προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα τα οποία εντοπίστηκαν και βρίσκονται σε διαδικασία επιδιόρθωσής τους. Υπήρξαν λάθη στους υπολογισμούς επιδομάτων. Τα λάθη εντοπίστηκαν και στη δεύτερη φάση, όσοι αδικήθηκαν θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματά τους. Η δεύτερη φάση αφορά την περίοδο 13 Απριλίου με 12 Μαΐου.
Υπάρχουν εργαζόμενοι που αναφέρουν πως παρότι εντάχθηκαν στο σχέδιο πληρωμών 60-40%, δέχτηκαν μειώσεις μισθών. Έχει ένας εργοδότης το δικαίωμα για κάτι τέτοιο;
Μία τέτοια ενέργεια είναι κατακριτέα και ποινικό αδίκημα. Κανένας εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τον μισθό του εργαζομένου, εάν αυτός εργάζεται κανονικά και η επιχείρηση έχει ενταχθεί στο σχέδιο στήριξης 60-40%. Αυτό που έχει δικαίωμα ένας εργοδότης είναι να μειώσει τις ώρες εργασίας του εργαζομένου, αν οι μειωμένες ανάγκες τις επιχείρησης το απαιτούν, εάν αυτό γίνει σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο πάντα. Αν, όμως, ένας εργαζόμενος συνεχίσει να εργάζεται κανονικό ωράριο, τότε η όποια μείωση μισθού είναι παράνομη.
Θα επαναλειτουργήσουν υπεραγορές και φούρνοι τις Κυριακές;
Με βάση το νέο διάταγμά που θα εκδώσει εντός της ημέρας ο Υπουργός Υγείας, θα επιτραπεί η λειτουργία και πάλι των υπεραγορών και των φούρνων τις Κυριακές. Εδώ να διευκρινίσω πως την 1η Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, όλα τα καταστήματα γενικού τύπου θα παραμείνουν κλειστά.
Έχετε εις γνώση σας εάν έγιναν απολύσεις από τις 16 Μαρτίου και μετά;
Εξ όσων γνωρίζω έγιναν πολύ λίγες απολύσεις από τις 16 Μαρτίου και εντεύθεν. Ωστόσο σκοπός των μέτρων που λαμβάνουμε είναι να αποφευχθούν οι απολύσεις, γι’ αυτό παρατείναμε τη στήριξη των επιχειρήσεων έως και τις 12 Οκτωβρίου. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε πως δεν θα υπάρξουν τέτοια ζητήματα. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης γι’ αυτό και πρέπει να επενδύσει πάνω σε αυτό.
Οι γονείς που θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για φροντίδα ανηλίκων, θα εξακολουθήσουν να είναι δικαιούχοι επιδόματος;
Όσοι είναι γονείς παιδιών κάτω των 15 ετών ή παιδιών με αναπηρίες, ανεξαρτήτου ηλικίας και πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για τη φροντίδα τους, είναι δικαιούχοι του επιδόματος φροντίδας και μπορούν να ενταχθούν στα ειδικά σχέδια.
Απαντά ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου
Θα υπάρξει χορήγηση μασκών σε όσους είναι υποχρεωμένοι να την φοράνε;
Όπως γνωρίζεται μετά από διαγωνισμό που προκηρύχθηκε έγκαιρα, έχουμε εξασφαλίσει περί τις 9 εκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης. Αυτές θα διαμοιραστούν στους εργαζομένους του δημόσιου και του ημιδημόσιου τομέα, αλλά και μέσω των αρμόδιων φορέων στους εργαζομένους των ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν στην α’ φάση, καλύπτοντας μέρος των αναγκών της κάθε επιχείρησης.
Η χαλάρωση μέτρων φοβάστε ότι θα προκαλέσει προβλήματα;
Σίγουρα μας ανησυχεί αυτή η παράμετρος, γι’ αυτό το λόγο συνεχώς τονίζουμε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά να τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής.
Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, αλλά θεωρούμαι πως θα είναι διαχειρίσιμη, εάν ακολουθηθούν οι οδηγίες.
Απαντά ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης
Με τον τουρισμό να καταρρέει υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η κυπριακή οικονομία για να βγει από την κρίση;
Τα τελευταία χρόνια το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει εν μέρη διαφοροποιηθεί. Δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τομέα, στη ναυτιλία ενώ γίνονται γοργά βήματα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Κλάδοι που συνεισφέρουν σε μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας.
Ο τουρισμός παρότι έχει σημειώσει ρεκόρ εσόδων τα τελευταία χρόνια, έχει μειώσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ, λόγω της αύξησης άλλων κλάδων. Δεν λέω πως δεν θα είναι πλήγμα, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο ίσως υπολογίζεται.
Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για πιθανές αποκοπές μισθών, ειδικά μετά και την απόφαση του Ανωτάτου.
Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να προσθέσει ωφελήματα και όχι να αφαιρέσει. Σαφώς και οι πόροι του κράτους δεν είναι απεριόριστοι και σαφώς δεν πρέπει να δώσουμε όλα μας τα εφόδια αυτή τη στιγμή και να ξεμείνουμε από καύσιμα, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε ένα συνετό οικονομικό σχεδιασμό για να αποφύγουμε μελλοντικές μνημονιακές συμβάσεις και αποκοπές.