Ο Σωτήρης Γιαννακού «αψηφά» επιδεικτικά την καραντίνα

Λίγο πριν οργανώσει την παρουσίαση της νέας του ποιητικής συλλογής, η πανδημία και η απαγόρευση κυκλοφορίας του αλλάζουν άρδην τα πλάνα και τον αναγκάζουν να προσαρμοστεί σε μία πρωτόγνωρη, για όλους μας, κατάσταση. Η τέχνη, όμως, δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα σπίτι ούτε και τα άτομα που την υπηρετούν.

Ο Σωτήρης Γιαννακού «αψηφά» επιδεικτικά την καραντίνα

Λίγο πριν οργανώσει την παρουσίαση της νέας του ποιητικής συλλογής, η πανδημία και η απαγόρευση κυκλοφορίας του αλλάζουν άρδην τα πλάνα και τον αναγκάζουν να προσαρμοστεί σε μία πρωτόγνωρη, για όλους μας, κατάσταση. Η τέχνη, όμως, δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα σπίτι ούτε και τα άτομα που την υπηρετούν.

Article featured image
Article featured image

Ο Σωτήρης Γιαννακού «αψηφά» την καραντίνα και έπειτα από 5 χρόνια εκκωφαντικής απουσίας από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, μας παρουσιάζει τη νέα του ποιητική συλλογή με ένα ομολογουμένως πρωτόγνωρο τρόπο για τα δεδομένα της κυπριακής ποίησης.

Μέσω του Facebook και με τη βοήθεια 41, συνολικά, ηθοποιών παρουσιάζει τη νέα του ποιητική συλλογή της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η ποίηση συναντά την υποκριτική και με τη βοήθεια της τεχνολογίας η σύζευξη ποίησης - υποκριτικής, οδηγεί σε 41 διαφορετικά αυτοσκηνοθετούμενα κλιπάκια από μία ηθοποιό κάθε φορά.

Η ποιητική συλλογή «αγνώστων συγκυρίες», αποτελεί την 5η κατά σειρά ποιητική συλλογή που εκδίδει ο Σωτήρης Γιαννακού και αποτελείται συνολικά από 41 ποιήματα. Κάθε ποίημα και μια ιστορία. Κάθε ιστορία και μια κατάθεση ψυχής. Κάθε ποιήμα και μια απαγγελία από μία ηθοποιό.

Προσδοκώ να αγγίξω τις ψυχές των άλλων και να βρουν μέσα από τα ποιήματα μου ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Σωτήρη, ποια συγκυρία σε οδήγησε να γράψεις την ποιητική συλλογή «αγνώστων συγκυρίες»;

Η ποιητική συλλογή γράφτηκε τα τελευταία 5 χρόνια και η συγκύρια που με οδήγησε στο να την γράψω ήταν η αποδοχή και συνειδητοποίηση ότι η ζωή συνεχίζεται πάντα και μετά από ένα τέλος υπάρχει μια καινούργια αρχή. Πρέπει να βρίσκουμε τη δύναμη να ξαναστεκόμαστε στα πόδια μας και να συνεχίζουμε την διαδρομή μας προς το φως.

Γιατί «αγνώστων συγκυρίες»;

Είναι όλοι οι άγνωστοι που οι συγκυρίες τούς έκαναν συνοδοιπόρους, εραστές, θύτες και θύματα.

Παρόλο που καταπιάνεσαι με την ποίηση ως χόμπυ, μιας και επαγγέλλεσαι μελετητής εσωτερικού χώρου, μετράς αυτή τη στιγμή την 5η σου ποιητική συλλογή. Τι προσδοκίες έχεις κάθε φορά που γράφεις ποίηση;

Κάθε φορά που με «επισκέπτεται» η έμπνευση ποτέ δεν προσδοκώ κάτι. Γράφω και όταν μαζευτούν αρκετά ποιήματα τότε κάθομαι και τα συναρμολογώ και βλέπω κάτω από ποιες περιστάσεις προέκυψαν και γραφτήκαν και τότε μπαίνουν σε μια σειρά και δημιουργούν την εκάστοτε ποιητική συλλογή. Προσδοκώ να αγγίξω τις ψυχές των άλλων και να βρουν μέσα από τα ποιήματα μου ένα κομμάτι του εαυτού τους.

92332422_1338545866347800_2251855618195324928_n.jpg

Σε αυτή την ποιητική συλλογή ταριχεύω με αγάπη τα δικά μου όνειρα. Προσπαθώ απεγνωσμένα να τα κρατήσω στη ζωή.

Πως προέκυψε η ιδέα της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής με αυτόν τον τρόπο;

Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των ημερών εγκλεισμού που βιώνουμε. Η ποιητική συλλογή μου «αγνώστων συγκυρίες» ήταν έτοιμη εδώ και αρκετό καιρό και ετοιμαζόμουν να κλείσω χώρο για την παρουσίαση της τον Μάιο. Όταν εφαρμόστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας προβληματιζόμουν τι θα έκανα με την παρουσίαση της.

Μένοντας σπίτι και χαζεύοντας στο Facebook, έγινε το κλικ και σκέφτηκα να παρουσιάσω αυτή την ποιητική συλλογή μέσω μιας σελίδας στο Facebook η οποία θα δημιουργείτο γι’ αυτό το σκοπό και μόνο. Έκανα μια έρευνα και είδα ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, μια καινούργια ποιητική συλλογή παρουσιασμένη για πρώτη φορά μέσω του Facebook. Επειδή κάθε φορά θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό, με την παρουσίαση των ποιημάτων μου, σκέφτηκα ότι η ιδέα θα ήταν ακόμα πιο όμορφη αν συμμετείχαν σε αυτήν ηθοποιοί.

Ζήτησα από 41 γυναίκες ηθοποιούς να απαγγείλουν τα 41 ποιήματα που αποτελούν την ποιητική μου συλλογή. Η ιδέα ήταν η κάθε ηθοποιός να πάρει το κινητό της και να βιντεογραφήσει και να σκηνοθετήσει τον εαυτό της μέσα από το σπίτι της. Μέσα από το σπίτι της για να να περάσουμε και το μήνυμα ότι παρόλο που «Μένουμε σπίτι» για να σταματήσουμε την εξαπλώση του ιου, μπορούμε να δημιουργούμε και να ονειρευόμαστε.


1 / 41 Φως (Απαγγέλει η Νίκη Δραγούμη) Φως είναι ό,τι σε πλημμυρίζει με αγάπη Ό,τι σε γεμίζει με ελπίδα Ό,τι σου αναιρεί τα δεδομένα Ό,τι σε κάνει να χαμογελάς Ό,τι σου δίνει αξία Ψάξε να το βρεις Μην μένεις στα σκοτάδια Μην εκλιπαρείς για φως Ανθρώπους σβηστούς Μίζερους, κενούς… Γιατί θα γίνεις όμοιός τους Συγκάτοικός τους Μην τους εμπιστευτείς Μην τους παραδοθείς Απαγκιστρώσου Προορισμός σου είναι το Φως Μην το ξεχάσεις… Ποτέ μην τ’ αρνηθείς Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την Νίκη Δραγούμη για την τιμή που μου έκανε και αποδέχτηκε να λάβει μέρος αφιλοκερδώς για να στήριξη την προσπάθεια μου. Αποφάσισα να αφιερώσω την παρουσίαση αυτής της ποιητικής συλλογής για την οικονομική στήριξη του συνδέσμου "Ύστερα ήρθε η άνοιξη" σε ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα. Για όλους όσοι θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν να επικοινωνήσουν με το σύνδεσμο για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.¨

Posted by «αγνώστων συγκυρίες» on Sunday, 29 March 2020



«αγνώστων συγκυρίες» 6 / 41 Διοξείδιο του άνθρακα (Απαγγέλλει η Loukia Michalopoulou) Στις πόλεις που χάνεσαι τις νύχτες και με μια φιάλη οξυγόνου ακροβατείς αναπολώντας το χθες μην μ’ αναζητείς. Μην ψάξεις να με βρεις. Θα χω περάσει θα σ’ έχω ξεπεράσει. Μην ψάξεις να με βρεις στις στοιχειωμένες λέξεις που δεν μου είπες ποτέ στις αγκαλιές που δεν μου χάρισες ποτέ στο πάντοτε που δεν με ταξίδεψες δειλέ. Μην ψάξεις να με βρεις εισέπνευσα κοντά σου διοξείδιο του άνθρακα για να εξιλεωθείς. Σκιά ήσουν που σερνόταν στην άσφαλτο στα πεζοδρόμια, στον κόσμο μας. Για αντιπερισπασμό μη με θυμηθείς… Ξημέρωσε και σε έχασα στην νύχτα με ένα αντιφλεγμονώδες ουσιαστικό επί του παρόντος διαβητικό δεν είπα καληνύχτα. Ποίημα: Sotiris Giannakou Ηχητική επεξεργασία video: Χρήστος Τζιούκαλιας Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την Λουκία Μιχαλοπούλου για την τιμή που μου έκανε και αποδέχτηκε να λάβει μέρος αφιλοκερδώς για να στήριξη την προσπάθεια μου. Αποφάσισα να αφιερώσω την παρουσίαση αυτής της ποιητικής συλλογής για την οικονομική στήριξη του Σύνδεσμος Ύστερα Ήρθε Η Άνοιξη - σε ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα. Για όλους όσοι θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν να επικοινωνήσουν με το σύνδεσμο για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.¨ Ο τραπεζικός λογαριασμός για εισφορές είναι : Τράπεζα Κύπρου Αρ .Λογαριαμου :357029701046 IBAN: CY11 0020 0195 0000 3570 2970 1046 Και η πιο μικρή εισφορά είναι σημαντική!!!

Posted by «αγνώστων συγκυρίες» on Friday, 3 April 2020


Εξ όσων γνωρίζω οι ηθοποιοί συμφώνησαν να συνεργαστούν αφιλοκερδώς.

Επειδή μέσω της σελίδας δεν θα αντλήσω κάποιο προσωπικό οικονομικό όφελος, αποφάσισα να αφιερώσω την παρουσίαση αυτής της ποιητικής συλλογής για την οικονομική στήριξη του συνδέσμου «Ύστερα ήρθε η άνοιξη» που στηρίζει ασθενείς με λευχαιμία και άλλες συναφείς αιματολογικές παθήσεις. Για όσους θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν, μέσα στη σελίδα θα μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερες πληροφορίες.

Όταν ζήτησα από τις ηθοποιούς να με στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια, ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα και ήταν μεγάλη για μένα χαρά. Τις ευχαριστώ όλες μέσα από την κάρδια μου για την τιμή που μου έκαναν και αποδεχτήκαν να λάβουν μέρος αφιλοκερδώς, για να στηρίξουν την προσπάθεια μου.

92580303_508109326535423_2054343524089856000_n.jpg


Συγκεκριμένα ευχαριστώ τις Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Ανθή Σαββάκη, Άννα Γιαγκιώζη, Άντρη Θεοδότου, Αντωνία Χαραλάμπους, Βαρβάρα Χριστοφή, Βασιλική Ανδρέου, Βίκυ Λέκκα, Γιάννα Λευκάτη, Γίολα Κλείτου, Δανάη Χρίστου, Ειρήνη Σαλάτα Γεωργίου, Έλενα Καλλινίκου, Έλενα Χατζηαυξέντη, Έλενα Χειλέτη, Ελένη Μολέσκη, Ερμινα Κυριαζη, Έφη Χαραλάμπους, Ηλιάνα Κάκκουρα, Θέκλα Φλουρή, Ιωάννα Σιαφκάλη-Καμμένου, Κατερίνα Καζαντζή, Λέα Μαλένη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαριάννα Σάντη, Μαρίνα Αργυρίδου, Μαρίνα Μακρή, Μαρίνα Μανδρή, Μέλανη Στέλιου, Μικαέλα Θεοδουλίδου,Νίκη Δραγούμη, Νικολέτα Προκοπίου, Νιόβη Χαραλάμπους, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Πέννυ Φοινίρη, Στέφανη Μουρούζη, Φανή Πέτσα, Χριστίνα Κωνσταντίνου και όσες άλλες συνέβαλαν στην πραγμάτωση αυτής της ιδέας.


«αγνώστων συγκυρίες» 4/41 Απολογισμός (Απαγγέλλει η Anna Yiagiozi) Ένα χρόνο μετά τα κομμάτια μου βρίσκονται διάσπαρτα παντού, φλερτάρουν με τους φόβους μου και με την αμφιβολία παίζουνε κρυφτό. Ένα χρόνο μετά το κενό με ακολουθά σαν την σκιά, πάντα δίπλα μου αυτή η σκοτεινιά η μόνη μου συντροφιά. Ένα χρόνο μετά όλα άλλαξαν για πάντα οριστικά. Μέσα μου βασιλεύει η συννεφιά. Ένα χρόνο μετά όσα ήθελα να πω τα είπα και τα άκουσα μόνο εγώ. Σε ένα τοίχο μίλησα μ’ αντήχησα. Είχα επιλογές μα με νίκησαν του μυαλού οι ψευδαισθήσεις και της καρδιάς οι παραισθήσεις. Είχα επιλογές μα μου τις στέρησα. Πίστευα πως μπορώ να αλλάξω τον κόσμο μα δεν τα κατάφερα άλλαξα εμένα. Ατύχησα, με αδίκησα. Ένα χρόνο μετά υποδύομαι τον ίδιο ρόλο με τίτλο «Παρόρμηση στην λήγουσα του έρωτα» Ένα μονόπρακτο θεατρικό όπου στο ίδιο σκηνικό επιζητώ μια αγκαλιά ένα κοίταγμα, ένα φιλί σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τέλος και αρχή. (και) Κάθε βράδυ που η αυλαία κλείνει στην τελευταία μου υπόκλιση λέω θα φύγω μα την άλλη μέρα είμαι και πάλι εδώ στο ίδιο σκηνικό στης παράνοιας μου τον απόηχο ρυθμό. Ποίημα: Sotiris Giannakou Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την Άννα Γιαγκιώζη για την τιμή που μου έκανε και αποδέχτηκε να λάβει μέρος αφιλοκερδώς για να στήριξη την προσπάθεια μου. Αποφάσισα να αφιερώσω την παρουσίαση αυτής της ποιητικής συλλογής για την οικονομική στήριξη του Σύνδεσμος Ύστερα Ήρθε Η Άνοιξη - σε ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα. Για όλους όσοι θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν να επικοινωνήσουν με το σύνδεσμο για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.¨ Ο τραπεζικός λογαριασμός για εισφορές είναι : Τράπεζα Κύπρου Αρ .Λογαριαμου :357029701046 IBAN: CY11 0020 0195 0000 3570 2970 1046 Και η πιο μικρή εισφορά είναι σημαντική!!!

Posted by «αγνώστων συγκυρίες» on Wednesday, 1 April 2020


Τι πιστεύεις ότι μπορεί να κερδίσει το κοινό διαβάζοντας τη νέα σου ποιητική συλλογή και τι παρακολουθόντας τα βιντεο που έχουν αναρτηθεί στο Facebook

Σε αυτή την ποιητική συλλογή ταριχεύω με αγάπη τα δικά μου όνειρα. Προσπαθώ απεγνωσμένα να τα κρατήσω στη ζωή. Με αγνωμοσύνη γιατί τα όνειρα ποτέ δεν υπήρξαν πραγματικά αφού ήταν ανεκπλήρωτα κομμάτια της καρδιάς. Μέσα σε αυτά τα ποιήματα εναλλάσσονται τα συναισθήματα μου σε έναν φαύλο κύκλο. Περιπλέκονται κάποιες ερωτικές ιστορίες, μια προδοσία, ένας χωρισμός.

Με καθαρή συνείδηση και επίγνωση στήνω τον εαυτό μου στον τοίχο και λιθοβολώ το εγώ μου και το εγώ σου. Κάνω μια αυτοκριτική, μια εξομολόγηση προσδοκώντας την κάθαρση και λύτρωσή μου. Το ταξίδι μου στο «αγνώστων συγκυρίες» για μένα είναι ένα οδοιπορικό προς την εξιλέωση με στόχο την απόκτηση της αυτογνωσίας μέσα από θυσίες και συνεχή αγώνα. Το κοινό μπορεί να ταξιδέψει μαζί μας όπου θέλει η καρδία του. Μέσα από τα ποιήματα μπορεί να συναντήσει το εγώ του.

Οι ηθοποιοί κάνουν δικές τους τις λέξεις και κεντούν επάνω στον ποιητικό ειρμό. Το ψηφιακό περιβάλλον γίνεται ο ποιητικός πομπός και ο ψηφιακός χρήστης αποδέκτης των βιωμάτων και των ιστοριών. Οι στίχοι ξεσκεπάζουν τις αλήθειες που κρύφτηκαν στα βλέμματα περαστικών. Η ηχώ εξιλεώνει και επουλώνει τους πληγωμένους εγωισμούς. Τα φώτα ντύνουν και ξεντύνουν τις λέξεις που γράφτηκαν για να ειπωθούν.


8/41 Σημείο στίξης (Απαγγέλλει η Έλενα Καλλινίκου)

«αγνώστων συγκυρίες» 8 / 41 Σημείο στίξης (Απαγγέλει η Elena Kallinikou) Τελεία. Την βάζουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για να διακόψει την φωνή μας. Κάπως έτσι τελειώνουν και οι σχέσεις. Στο άδειο σκοτεινό δωμάτιο ο προβολέας ανάβει και φωτίζει το είδωλό μου… Τι να ειπωθεί από τα χιλιοειπωμένα; Τι να νοσταλγήσω από τα ξεχασμένα; Με ένα συρραπτικό δένω τις σελίδες της ζωής μου που έχω μαζέψει απ’ το χθες. Περιτριγυρισμένος από την νοσταλγία ασελγώ στον εαυτό μου. Ταπεινωτικό να απαρνιέσαι αυτά που έζησες και εγωιστικό. Κλείνω τον κύκλο με μια τελεία και με μια άρνηση να αποδεχτώ τα πεπραγμένα. Επηρεασμένος από όλα όσα αποδέχτηκα μετροφυλλώ τις σχισμένες μου σελίδες. Άνισο να προσπαθώ να τα βάλω με το χρόνο. Απρόσωπο και ανιδιοτελές παιχνίδι. Κλείνω την πόρτα και φουμάρω τον καπνό στο παγωμένο μου δωμάτιο. Δεν έχω άλλες αντοχές στέρεψα από συναισθήματα. Αφέθηκα και παραπλανήθηκα ηθελημένα... Ξημέρωσε και πρέπει να προλάβω να πάρω το λεωφορείο των οκτώ. Δεν πρέπει να αργήσω. Βουρτσίζω αμήχανα τα δόντια και αναζητώ στον καθρέφτη να με συναντήσω. Τι τρομακτικό να μην αναγνωρίζεις το είδωλό σου. Χτενίζομαι επιμελώς και σιγοτραγουδώ κάποιο στιχάκι μελαγχολικό. Αναπολώ και έχω εσένα ακόμη στο μυαλό. Δεν πρέπει να σε νοσταλγώ δεν πρέπει να σε αγαπώ. Κλειδώνω την πόρτα και βάζω τα κλειδιά στην τσέπη και αρχίζω να τρέχω να προλάβω. Κόσμος μαζεμένος να περιμένει να επιβιβαστεί. Και ξαφνικά αναρωτιέμαι για πού το έβαλα, πού τρέχω να πάω. Σταματώ και όλα γυρίζουν, όλα επισκιάζονται. Ποιος είμαι; Που είμαι; Τι είμαι; Κενό . Σημείο στίξης. Ποίημα: Sotiris Giannakou Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την Elena Kallinikou για την τιμή που μου έκανε και αποδέχτηκε να λάβει μέρος αφιλοκερδώς για να στήριξη την προσπάθεια μου. Αποφάσισα να αφιερώσω την παρουσίαση αυτής της ποιητικής συλλογής για την οικονομική στήριξη του Σύνδεσμος Ύστερα Ήρθε Η Άνοιξη - σε ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα. Για όλους όσοι θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν να επικοινωνήσουν με το σύνδεσμο για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.¨ Ο τραπεζικός λογαριασμός για εισφορές είναι : Τράπεζα Κύπρου Αρ .Λογαριαμου :357029701046 IBAN: CY11 0020 0195 0000 3570 2970 1046 Και η πιο μικρή εισφορά είναι σημαντική!!!

Posted by «αγνώστων συγκυρίες» on Sunday, 5 April 2020


Σκοπεύεις να εκδώσεις την συλλογή σε έντυπη μορφή όπως συνέβη με τις προηγούμενες;

Δεν σκοπεύω να εκδώσω αυτή την ποιητική συλλογή σε έντυπη μορφή επειδή η ιδέα είναι να υπάρχει μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την σελίδα στο Facebook.

Μια σκέψη είναι να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική έκδοση της ποιητικής συλλογής όπου όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στο σύνδεσμο.

Γιατί επέλεξες το φιλανθρωπικό σύνδεσμο «Ύστερα ήρθε η άνοιξη»;

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου είναι μια πολύ καλή μου φίλη, η Άννα Μαρία, η οποία πριν από κάποια χρόνια έδωσε την δική της μάχη με τη λευχαιμία και μέσα από τον αγώνα αυτό βγήκε νικήτρια και δημιούργησε αυτό το σύνδεσμο με τον οποίο βοηθούν άτομα με αιματολογικά προβλήματα. Η Άννα Μαρία πάντα είναι χαμογελαστή, αισιόδοξη και αγωνίστρια, ένα πρότυπο για όλους μας γιατί ποτέ δεν τα έβαλε κάτω. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα αισιοδοξίας. Μετά από κάθε βαρυχειμωνιά έρχεται πάντα η άνοιξη έτσι και εγώ αποφάσισα με το δικό μου τρόπο να στηρίξω τον σύνδεσμο τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ