ΡΕΤΡΟ: Η «σφαγή» 200 πουλιών του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας
Μια υπόθεση 30 χρόνων, με έναν άλλο θανατηφόρο ιό που έφτασε στην Κύπρο από το εξωτερικό, και που αν και σε διαφοερικά μεγέθη, έχει πολλά κοινά στοιχεία με τα όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.
Τρίτη 12 Μαΐου 2020
3
λεπτά
Με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην αρχαία Σπάρτη, όπου σκότωναν πετώντας στον Καιάδα όσα παιδιά ή ενήλικες δεν ήταν αρτιμελείς, ξεκινά το ρεπορτάζ της Έλενας Σταύρου στο «Περιοδικό», 30 χρόνια πριν, θέλοντας να αποδώσει μία επιπλέον τραγικότητα στην ήδη τραγική ιστορία της θανάτωσης 200 πουλιών, που φιλοξενούνταν στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, λόγω ψευδοπανώλης.
Ένας ιός, που μπορεί να μην είχε πάρει τις διαστάσεις του Covid-19, ωστόσο, σύμφωνα με τις τότε Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, απειλούσε να εξολοθρεύσει την κυπριακή πανίδα, αν δεν χτυπούσαν το κακό στη ρίζα του.
Και αυτό έγινε, με τον αρμόδιο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να ακολουθεί την τότε διεθνή επιστημονική μέθοδο για παρόμοιες περιπτώσεις και να θανατώνει τα 200 πουλιά, μεταξύ αυτών και κάποια σπάνια είδη, τα οποία είχαν προσβληθεί. Η μέθοδος θανάτωσης βάναυση καθώς τα 200 πουλιά τοποθετήθηκαν σε ένα κιβώτιο με ειδικό αναισθητικό και έμειναν εκεί έως ότου πεθάνουν όλα. Υπάρχει, ωστόσο και μία δεύτερη εκδοχή, η οποία αναφέρεται προς το τέλος του ρεπορτάζ, η οποία λέει πως τα πουλιά δεν θανατώθηκαν με αναισθητικό, αλλά τα πυροβόλησαν εν ψυχρώ με κυνηγετικό όπλο.
Τι κι αν ο τότε υπεύθυνος του Δημοτικού Κήπου τους παρακαλούσε με δάκρια στα μάτια να αλλάξουν γνώμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση ήταν οριστική και αμετάκλητη. Απόφαση που στήριξε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης, ο οποίος παραδέχτηκε πως ήταν μία δύσκολη απόφαση η ομαδική θανάτωση πουλιών, «Δεν ήταν μόνο το δίλημμα της αφαίρεσης της ζωής των πουλιών, ήταν και η απώλεια σπανιότατων πουλιών, που για να τα συλλέξουμε και να τα μεγαλώσουμε κάναμε προσπάθειες 20 ολόκληρα χρόνια», σημείωνε ο κος Δημητριάδης.
Ο κλωβός που προσβλήθηκε από τη λεγόμενη ψευδοπανώλη, αποτελείτο από ορτύκια διαφόρων τύπων, καναρίνια, παπαγαλάκια, πελαργούς, σαΐνια, τρυγόνια, υδροόρνιθες και τσίχλες που έφτασαν μέχρι το στάδιο της αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με τον κο Δημητριάδη, ο ιός είχε εντοπιστεί τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και λίγες μέρες μετά, στις 2 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου, λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας και του κινδύνου που διέτρεχαν και τα άλλα τρία μεγάλα κλουβιά, καθώς και τα υπόλοιπα 25 που υπάρχουν στην παιδική χαρά του, αποφασίστηκε η θανάτωση των πτηνών, όπως και σειρά άλλων μέτρων, με γενικούς ψεκασμούς και απόφαση για καραντίνα του Δημόσιου Κήπου, τουλάχιστον για δύο μήνες. «Από την πρώτη στιγμή που αντιληφθήκαμε την παρουσία της αρρώστιας, υπογράμμιζε ο κος Κυριάκος Πολυδώρου, Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κινητοποιήσαμε τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να εμποδίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης. Ένα βασικό μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή ήταν αυτό της «καραντίνας» του Δημόσιου Κήπου, ενώ ειδοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι εκτροφείς πουλερικών για εμβολιασμός των πουλερικών τους.
Αυτούσιο το ρεπορτάζ, όπως δημοσιεύτηκε στο «Περιοδικό»: