47χρονη πέθανε από Covid-19 λίγες μέρες αφότου άγνωστος έφτυσε πάνω της
«Ο άνδρας τη ρώτησε τι κάνει, γιατί βρισκόταν εκεί και εκείνη απάντησε πως δουλεύει. Τότε εκείνος τής είπε πως έχει τον κορωνοϊό και έφτυσε πάνω της και στη συνάδελφό της». Έρευνα για το περιστατικό ξεκίνησε η Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών.
Τετάρτη 13 Μαΐου 2020
3
λεπτά
Μια υπάλληλος στα εκδοτήρια εισιτηρίων του βρετανικού σιδηροδρόμου πέθανε από Covid-19 έχοντας μολυνθεί από επιβάτη που την έφτυσε την ώρα της υπηρεσίας της. Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, όταν η 47χρονη Μπέλι Μουτζίνγκα βρισκόταν σε μια αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού της Βικτόρια, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.
Ένας πολίτης, ο οποίος είπε ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, έφτυσε την ίδια και μια συνάδελφό της και έβηξε στο πρόσωπό τους. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες και οι δύο γυναίκες βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό.
Η Μουτζίνγκα, η οποία έπασχε από κάποιο νόσημα του αναπνευστικού, εισήχθη στο νοσοκομείο Barnet και της τοποθετήθηκε αναπνευστήρας, αλλά στις 5 Απριλίου κατέληξε, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου TSSA, που εκπροσωπεί τους μισθωτούς του κλάδου των συγκοινωνιών (TSSA).
Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, Lusamba Gode Katalay, περιέγραψε πως ο άγνωστος απλώς πλησίασε τη γυναίκα και την έφτυσε στο πρόσωπο: «Ο άνδρας τη ρώτησε τι κάνει, γιατί βρισκόταν εκεί και εκείνη απάντησε πως δουλεύει. Τότε εκείνος τής είπε πως έχει τον κορωνοϊό και έφτυσε πάνω στη Μπέλι και τη συνάδελφό της. Το κατήγγειλαν αμέσως στον προϊστάμενό τους. Η Belly ήρθε σπίτι και μου είπε τι έγινε».
Ο Katalay τόνισε πως η σύζυγός του είχε υποβληθεί σε εγχείρηση πριν από τέσσερα χρόνια και έπασχε από υποκείμενο αναπνευστικό νόσημα. Μέσα σε μία εβδομάδα από το συμβάν, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα και στις 2 Απριλίου διεκομίσθη στο νοσοκομείο: «Αυτή ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλο να είναι καλά και πως έχει ο θεός. Επικοινωνήσαμε με μία βιντεοκλήση μέσω WhastApp κι έκτοτε δεν είχα νέα της. Πίστευα πως ίσως κοιμόταν, όμως ο γιατρός μου τηλεφώνησε να με ενημερώσει πως είχε καταλήξει».
Η 47χρονη κατέληξε τρεις ημέρες μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Στην κηδεία της που έγινε στις 29 Απριλίου, λόγω κατάστασης, παρευρέθηκαν δέκα άτομα - η κόρη της, μεταξύ αυτών. Η ίδια καταγόταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και ζούσε στη Βρετανία από το 2000.
Το συνδικάτο ανέφερε το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας των Βρετανικών Σιδηροδρόμων και του Οδικού Δικτύου για να ερευνηθεί, ενώ βρίσκεται και σε συνεννόηση με δικηγόρους για να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Ο σταθμός Βικτώρια, στο Λονδίνο
Έρευνα για το συμβάν
Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Μανουέλ Κορτές δήλωσε: «Είμαστε σε κατάσταση σοκ και συντετριμμένοι από το θάνατο της Μπέλι. Είναι μία από τους πολλούς εργαζόμενους της πρώτης γραμμής που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Ως ευάλωτο άτομο που ανήκε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και με γνωστή την πάθησή της στον εργοδότη της, εγείρονται ερωτήματα ως προς το γιατί η Μπέλι δεν είχε απομακρυνθεί από τις αρχές της πανδημίας από την πρώτη γραμμή.
Αντί να μιλάει για χαλάρωση των περιορισμών η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι έχουν ληφθεί τα σωστά μέτρα προστασίας ώστε να μη χαθούν άλλες ζωές. Όποιος είναι ευάλωτος θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του και σε όποιες περιπτώσεις είναι εφικτή θα πρέπει να επιλέγεται η τηλεργασία...». Έρευνα για το περιστατικό ξεκίνησε και η Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών, η οποία καλεί όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί της.