Η μάχη των 10 ημερών στην Γουχάν μετά την επανεμφάνιση του Covid-19

Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κινεζική πόλη το πιθανό δεύτερο κύμα του ιού στην περιοχή.

Article featured image
Article featured image

Η κινεζική πόλη Γουχάν εκπονεί σχέδια για να κάνει τεστ για κορωνοϊό σε ολόκληρο τον πληθυσμό των 11 εκατομμυρίων πολιτών, σύμφωνα με αναφορές κρατικών μέσων.

Το σχέδιο φαίνεται να βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, με όλες τις περιοχές στην Γουχάν να υποβάλουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των τεστ που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 10 ημερών.

Η απόφαση έρχεται αφότου η Γουχάν κατέγραψε για πρώτη φορά μετά τις 3 Απριλίου έξι νέα κρούσματα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η Γουχάν, που τέθηκε σε lockdown επί 11 εβδομάδες, εφάρμοσε σταδιακή άρση μέτρων στις 8 Απριλίου. Για λίγο η ζωή επανήλθε στο φυσιολογικό καθώς άνοιξαν ξανά τα σχολεία, και κάποιες επιχειρήσεις, αλλά, η εμφάνιση νέων κρουσμάτων τώρα απειλεί την επιστροφή στην ομαλότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Paper και το εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται, κάθε περιοχή στην πόλη έχει κληθεί να καταρτίσει ένα πρόγραμμα τεστ 10 ημερών και να το παραδώσει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Κάθε περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση του δικού της σχεδίου βάσει του πληθυσμού της.

Το έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο σχέδιο ως «μάχη 10 ημερών», αναφέρει επίσης ότι οι ηλικιωμένοι και οι πυκνοκατοικημένες κοινότητες πρέπει να έχουν προτεραιότητα στα τεστ. Ωστόσο, αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας που μίλησαν στην εφημερίδα Global Times ανέφεραν ότι το να διεξαχθούν τεστ σε ολόκληρη την πόλης θα ήταν ανέφικτο και δαπανηρό.

Στον κινεζικό ιστότοπο Weibo, πολλοί έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το εάν ένας τεράστιος αριθμός τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες μέρες. «Είναι αδύνατο να εξετάσεις τόσα πολλά άτομα», είπε ένας σχολιαστής, ο οποίος επίσης ρώτησε πόσο θα κόστιζε. Ένας άλλος είπε ότι τέτοιες δοκιμές θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν η Γουχάν ξανανοίξει τις πύλες της στην υπόλοιπη Κίνα.

Αναλυτές εκτιμούν πως καθώς η Γουχάν ήταν η πρώτη πόλη που έκλεισε τα πάντα, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο λόγω δεύτερου κύματος είναι κάτι που θα θεωρηθεί μεγάλο πλήγμα και αποτελεί προτεραιότητα για την κινεζική κυβέρνηση.

Mε πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ