«Η γενιά της τελευταίας δεκαετίας έχει δεχτεί αρκετά χτυπήματα»

Μια θετική και αισιόδοξη άποψη και ένα μήνυμα ελπίδας.

Article featured image
Article featured image

Της Αριστοτέλειας Φαλά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γενιά της τελευταίας δεκαετίας έχει δεχτεί αρκετά χτυπήματα. Ανεργία, αναγκαστική αλλαγή καριέρας, οικονομικά προβλήματα, επιφανειακές σχέσεις και πολύ άγχος.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή fast success. Πιεζόμαστε να τα πετύχουμε όλα τόσο σύντομα, σπουδές, καριέρα, γάμο, οικογένεια, που εν τέλει καταντάει αγχωτικό. Μέχρι και το πώς να ανεβάζουμε το τέλειο insta story έχει καταντήσει ιεροτελεστία.

Αναμφισβήτητα, οι εμπειρίες που ζούμε επί corona-era έχουν επηρεάσει αφενός τον καθένα μας ξεχωριστά και αφετέρου όλους μας συλλογικά με ένα πρωτόγνωρο τρόπο. Είναι κλισέ να επαναλάβω ότι όλοι μας επιθυμούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Το θέμα είναι πώς θα το πετύχουμε γνωρίζοντας ότι από τώρα και στο εξής θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με καινούργιες νόρμες και συνήθειες.

Όταν θέτουμε στόχους και βάζουμε ένα πλάνο σύμφωνα με τα δικά μας θέλω και τις δικές μας ανάγκες είναι αναμενόμενο να νιώθουμε ότι οφείλουμε στον εαυτό μας να φτάσουμε μέχρι τέλους. Το να ξέρεις πού βρίσκεσαι και πού θέλεις να φτάσεις δεν είναι κακό, ούτε το να προσπαθείς να πας βάσει σχεδίου. Η ζωή, όμως, καλώς ή κακώς, μπορεί να γίνει πολύ χαοτική και να φέρει ανατροπές. Συνεπώς, πολλοί άνθρωποι αγχώνονται και απογοητεύονται όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περίμεναν.

Είναι γεγονός και βασισμένο σε στατιστικά ότι η πανδημία θα επιφέρει τεράστια ανεργία. Οι συνέπειες, μάλιστα, θα είναι πολύ πιο δύσκολες για όσους θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο εργατικό δυναμικό. Ειδικότερα, οικονομολόγοι λένε ότι η αγορά εργασίας δεν θα έχει ανακάμψει μέχρι και το 2021. Σημαντικός, τονίζουν, είναι ο ρόλος και η υπευθυνότητα που μπορούν να διαδραματίσουν οι χώρες ανά το παγκόσμιο. Στηρίζουν, μάλιστα, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος της ανεργίας τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος της προσωπικής ευημερίας.

Επίσης, είναι πολύ πιθανόν, λόγω της πανδημίας, πολλοί να έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν την καριέρα τους και να μπήκαν στη διαδικασία να ψαχτούν σε νέα μονοπάτια. Ωστόσο, σύμβουλοι καριέρας δηλώνουν ότι, αυτή η εποχή δεν είναι η κατάλληλη για επαγγελματικές αλλαγές εφόσον η αγορά εργασίας έχει επηρεαστεί ραγδαία. Αναδεικνύοντας μια πιο επιστημονική διάσταση, σύμφωνα με το Eurostat η κυπριακή οικονομική κρίση η οποία έπληξε την Κυπριακή Δημοκρατία την περίοδο 2008-2013 η οποία ήταν και η μεγαλύτερη στα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την Τουρκική Εισβολή γνώρισε ποσοστό ανεργίας μέχρι και 16%. Η περίοδος ανάκαμψης, λένε οικονομικοί αναλυτές, διήρκησε έως και 5 χρόνια μέχρι το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί στο 7% προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συνεχίζοντας με ψυχρούς και ανέκφραστους αριθμούς, σήμερα, με τα μέτρα περιορισμού ως συνεπακόλουθο της πανδημίας το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ από 7% όπου είχε φτάσει το 2019 αυξήθηκε σε 9% το 2020 και προβλέπεται ανάκαμψη του ποσοστού το 2021, στο 8%. Συμπερασματικά, οι συνέπειες της κρίσης που διανύουμε θα είναι όχι μόνο δυσμενείς αλλά και μακροπρόθεσμες. Δεν θα είναι όμως αξεπέραστες.

Επομένως, θα ήταν καλό να ψάξουμε τρόπους να κάνουμε την καθημερινότητά μας λιγότερο μίζερη και πιο δημιουργική. Ειδικοί συνιστούν διαδικτυακά σεμινάρια, συμμετοχή σε δραστηριότητες και networking ενώ προσθέτουν ότι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση και η διατήρηση ενός θετικού mindset είναι κάποια βήματα για να προσαρμόσουμε τη ζωή μας όσο γίνεται καλύτερα. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή. Ότι έχουμε έρθει ξανά αντιμέτωποι με προκλήσεις και τις έχουμε ξεπεράσει ως άτομα και ως κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είμαστε όλοι out of our comfort zone και όσα ζούμε είναι το ίδιο καινούργια για όλους.

Χάνοντας χρόνο από τους φίλους και την οικογένειά μας είναι αυτό που πραγματικά προκαλεί άγχος και μας κάνει να ανησυχούμε. Φανταστείτε να μη μιλάτε ή να μην βλέπετε τους ανθρώπους που αγαπάτε. Πώς ήταν να είσσατε για 50 μέρες καραντίνα; Κάπως έτσι. Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας σε άτομα τα οποία εμπιστευόμαστε, δεν σημαίνει πάντα ότι λύνουμε και το πρόβλημα αλλά βλέπουμε ένα φως στο τούνελ.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να μην εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας και ότι γεμίζει τη ψυχή μας με ευφορία. Αφήνουμε πίσω για λίγο τις αρνητικές σκέψεις, συμβιβαζόμαστε σε μια νέα ρουτίνα και συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ούτε καν ο κορωνοϊός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ