Το Θρονί πριν και μετά την ανάπλαση [εικόνες & βίντεο]

Η σημερινή μορφή του καμία σχέση δεν έχει με το πώς έμοιαζε το Θρονί πριν αρχίσουν τα έργα ανάπλασης με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κύκκου - Τηλλυρίας.

Article featured image
Article featured image

Μια ανάρτηση στη σελίδα Τοπία της Κύπρου μας έβαλε σε μια διαδικασία να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε πώς έμοιαζε πριν αυτό το πολύ χαρακτηριστικό για την περιοχή landmark.

Η απάντηση ήρθε μέσα από μια φωτογραφία που ανήρτησε μια χρήστης (την αρχική φωτογραφία ανέβασε η Irma Korelova, από επίσκεψή της στο σημείο τον Νοέμβριο του 2019).



Εικόνες από το Θρονί όπως είναι σήμερα:

throni meta 3.jpg
Φωτογραφία: Τροοδία Χαραλάμπους Σωκράτους

throni meta 2.jpg
Φωτογραφία: Savvas Peichev



Φωτογραφίες πριν την ανάπλαση:

DSC04755.jpg

DSC04806.jpg

97405056_10218890426626636_5576747783810973696_n.jpg


Με αφορμή το ποστ και τα σχόλια κάτω από αυτό, θυμηθήκαμε εκ νέου ένα ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ που αναφέρεται στις αλλαγές-προσθήκες που έγιναν στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης.


Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τον χώρο όπου βρίσκεται ο μεγάλος ανδριάντας του Μακαρίου, ο δρόμος ανηφορίζει προς το Θρονί ο δρόμος ανηφορίζει.

Στα δεξιά και αριστερά οι ψηλοί τοίχοι έχουν επενδυθεί με ηφαιστειογενή πέτρα, κοσμούνται με συνολικά 119 ψηφιδωτά, που απεικονίζουν τους Αποστόλους Βαρνάβα και Μάρκο ιδρυτές της εκκλησίας της Κύπρου, Κύπριους Αγίους καθώς και Αγίους από όλο τον χριστιανό κόσμο, ιεράρχες, και οσιομάρτυρες.

Λίγα μέτρα πιο πάνω και σε υψόμετρο 1400 μέτρων ξεπροβάλει ο ναός της Παναγίας Θρονιότισσας.

Πρόκειται για κτίσμα, με βυζαντινό και ελληνικό στοιχείο, σε σχήμα ροτόντα, ύψους 17 περίπου μέτρων. Εξωτερικά, στο πάνω μέρος του, ο ναός περιτριγυρίζεται από γλυπτά προφητών και Αποστόλων.

Στο κέντρο υπάρχει θρόνος με εικόνισμα της Παναγίας.


Το Θρονί μέσα από ένα εντυπωσιακό drone video της Drone views Cyprus

Θρονί Παναγίας Κύκκου

Posted by Drone views Cyprus on Monday, 26 August 2019



Γύρω από τον κυκλικό ναό βρίσκονται ψηλά 8 γλυπτά αγγέλων, εκπροσωπώντας τα τάγματα των αγγέλων, με το βλέμμα τους να είναι στραμμένο στο εικόνισμα της Παναγίας.

Στο κάτω μέρος βρίσκονται ψηφιδωτά 12 στρατιωτικών αγίων και στο πάνω μέρος τα ψηφιδωτά 16 προφητών. Μέσα σε κόγχες απεικονίζονται παραστάσεις από τις τέσσερις σημαντικές γιορτές της Παναγίας και στον θόλο η επιβλητική αγιογραφία του Ιησού Χριστού.

Τα έργα που έγιναν με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κύκκου - Τηλλυρίας άρχισαν στα τέλη του 2007.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ