Ακόμη τρεις φορές που η Κύπρος περίμενε (με αγωνία) να ξημερώσει η επόμενη ημέρα
Όλη η Κύπρος, χθες, μετρούσε αντίστροφα για τη λήξη των περιοστικών μέτρων και κυρίως του τερματισμού των μηνυμάτων μετακίνησης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τέτοια αγωνία και προσμονή, ωστόσο, ζήσαμε κι άλλες φορές στην Κύπρο.
Πέμπτη 21 Μαΐου 2020
3
λεπτά
Η 21η Μαΐου 2020, το δίχως άλλο, θα παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας, ως η μέρα που η Κύπρος επέστρεψε και πάλι στους δρόμους, μετά από δύο μήνες εγκλεισμού και αυστηρών περιορισμών.
Και παρότι τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν μερικώς, από την α’ φάση, περιλαμβάνοντας και την αύξησης των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων, η πλήρης κατάργηση των μηνυμάτων όπως και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 22:00 το βράδυ, ήταν αυτό που με ανυπομονησία περιμέναμε όλοι μας, όχι τόσο για να ξεχυθούμε στους δρόμους και τις αγορές όσο για να νιώσουμε εκείνο το αίσθημα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης που μας είχε στερηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.
Δείτε επίσης
Τι απάντηση θα λάβω εάν στείλω SMS στο 8998;
Τούτων λεχθέντων και σε συνδυασμό με την αγωνία και την ανυπομονησία που μας είχε κυριεύσει όλους χθες, μετρώντας αντίστροφα την ώρα μέχρι να ξημερώσει και να βγούμε και πάλι έξω από το σπίτι, μας ήρθαν στο μυαλό ακόμη τρεις περιπτώσεις που με αγωνία περιμέναμε να έρθει η επόμενη ημέρα για να ζήσουμε την αλλαγή.
Πρώτη ημέρα λειτουργείας του πολυκαταστήματος WoolworthΛήδρας
Το 1996 ο όμιλος Σιακόλα εξαγοράζει τον Πύργο Μαγγλή και ανακοινώνει τα επενδυτικά του σχέδια, με κορυφαίο τη δημιουργία του πολυκαταστήματος Woolworth στο πιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, που τότε βρισκόταν σε παρακμή, τον πεζόδρομο της Λήδρας.
Μια επένδυση που είχε δημιουργήσει αναστάτωση και πολλές προσδοκίες κυρίως στους κατοίκους της πρωτεύουσας, αφού με τη λειτουργία του πολυκαταστήματος, θα αναβαθμιζόταν αισθητά η περιοχή, ενώ η Λευκωσία θα αποκτούσε ένα στολίδι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Δύο χρόνια μετά την εξαγορά και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου 1998, το Woolworth Λήδρα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, με τα εγκαίνια να θυμίζουν περισσότερο εθνική εορτή. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, έδωσαν το παρών τους, ενώ η εκδήλωση διανθίστηκε με παρέλασε και στρατιωτικό άγημα. Η παρουσία του κοινού αθρόα, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τις φωτογραφίες.
Ανοίγουν για πρώτη φορά τα οδοφράγματα
Ήταν 23 Απριλίου 2003, όταν η Κύπρος θα βίωνε, μετά από πολλές δεκαετίες, μία από τις πιο μεγάλες αλλαγές στη σύγχρονη ιστορία της. Η ΚΔ είχε προχωρήσει σε συμφωνία για τη διάνοιξη του πρώτου οδοφράγματος, αυτού στο Λήδρα Πάλας, 29 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, κάτι που θα επέτρεπε σε χιλιάδες πρόσφυγες να πατήσουν ξανά τους τόπους τους, να δουν τα σπίτια τους, να θυμηθούν τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια.
Εν αναμονή της διάνοιξης του οδοφράγματος, από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, δεκάδες κόσμου περίμενε στην ουρά για να περάσει απέναντι, με την αγωνία, τη συγκίνηση αλλά και το φόβο για το άγνωστο να είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα. Αναμφίβολα μία ιστορική ημέρα που κάποιοι περίμεναν με αγωνία, όχι μόνο λίγες ώρες πριν, αλλά πολλά χρόνια. Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, ακολούθησε η διάνοιξη του οδοφράγματος στα Στροβίλια, τον Πέργαμο και τον Άγιο Δομέτιο.
Μετάβαση από την κυπριακή λίρα στο ευρώ
Λίγο καιρό μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των κανόνων, οφείλαμε να υιοθετήσουμε και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, καταργώντας την κυπριακή λίρα.
Η μετάβαση έγινε στις 00.01, της 1ης Ιανουαρίου 2008, μόλις δηλαδή έγινε η αλλαγή του χρόνου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αγωνία του να πάει σε κάποιο κατάστημα/περίπτερο ή φούρνο για να ψωνίσει κάτι και να πάρει τα πρώτα του ρέστα σε ευρώ; Άσχετα αν λίγα χρόνια μετά μνημονεύαμε με νοσταλγία την κυπριακή λίρα.
Δείτε επίσης
Ο Στέλιος σχεδιάζει ξανά την κυπριακή λίρα για να μας δείξει πώς θα έμοιαζε σήμερα