Αν έτυχε να περάσεις μπροστά από κάποιο απ’ αυτά τα κτήρια, την περασμένη Κυριακή ή Δευτέρα, ίσως να πρόσεξες πως μία κίτρινη κορδέλα, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η αστυνομία σε μία σκηνή εγκλήματος, είχε «σφραγίσει» την είσοδό τους, απ’ άκρη σ’ άκρη.
Χώροι πολιτισμού, ορόσημα για την κάθε πόλη, τα οποία παραμένουν κλειστά, λόγω της πανδημίας, δέχτηκαν «επίθεση» από άγνωστους, οι οποίοι τοποθέτησαν μία κίτρινη κορδέλα για να κλείσουν την πρόσβαση σε αυτά.
Η χαρακτηριστική κίτρινη κορδέλα, που θυμίζει σκηνή εγκλήματος, έγραφε πάνω «Art Scene Crime Soon», υποδηλώντας ξεκάθαρα το σκοπό της.
Ψάχνοντάς το λίγο, ανακαλύψαμε πως το εν λόγω project ξεκίνησε στην Αθήνα μυστικά, από μία Κύπρια καλλιτέχνη, πριν ακόμη διαδοθεί η δράση #supportartworkers, η οποία αποφάσισε να καλύψει ή να ντύσει εισόδους κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας που έχουν σχέση με τον πολιτισμό.
ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Λεμεσός
Στη συνέχεια το project έφτασε και στην Κύπρο, με την χαρακτηριστική κίτρινη κορδέλα να «κλείνει» την είσοδο εμβληματικών κτηρίων σε Λεμεσό και Λευκωσία, όπως τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, την Πύλη Αμμοχώστου, το Παττίχειο Θέατρο στη Λεμεσό, αλλά και το Θέατρο Ένα στη Λευκωσία.
Σκοπός του project είναι να τραβήξει την προσοχή του κοινού στους καλλιτέχνες και στους χώρους πολιτισμού, οι οποίοι όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας παρέμεναν αφανείς και ανύπαρκτοι. Η στρέβλωση του γνωστού σλόγκαν της αστυνομίας «Crime scene do not cross» σε «ΑRΤ SCENE CRIME SOON» αντιστρέφει τη χρήση της ταινίας απαγόρευσης, σε ταινία ελευθερίας και ενθάρρυνσης -με σαρκαστικό σχόλιο για ένα «έγκλημα» που δεν έγινε αλλά που θα έρθει.
ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑ, Λευκωσία
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η καλλιτέχνης επιθυμεί προς το παρόν να μην αποκαλύψει το όνομά της, κάτι που θα πράξει εν καιρώ, ίσως σε μία έκθεση φωτογραφίας που θα καλύπτει την όλη δράση του project, όλο το προηγούμενο διάστημα.