«Η ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο. Ας ελπίσουμε ότι ίσως κάποιοι απ’ αυτούς τους πανέμορφους μελισσοφάγους θα μείνουν για να γεννήσουν στο νησί μας.
Προστατευόμενο είδος, που στην Κύπρο συνήθως καταφθάνει μετά από ένα μεγάλο αποδημητικό ταξίδι».
Ο µελισσοφάγος (Merops apiaster)
Οι µελισσοφάγοι είναι µεταναστευτικό, εντοµοφάγο είδος που περνά από την Κύπρο την άνοιξη και το φθινόπωρο σε αρκετές χιλιάδες, αλλά συγκεντρώνεται σε συγκεκριµένες περιοχές που λειτουργούν ως ‘χωνί’ στη αποδηµία. Περιοχές της Κύπρου από όπου περνούν πολλοί µελισσοφάγοι το φθινόπωρο είναι το Ακρωτήρι, ο Ακάµας, η πεδιάδα Πάφου, η κοιλάδα Έζουσας και άλλες.
Το είδος έχει µη ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης (χαρακτηρίζεται ως ‘Εξαντληµένο’) στην Ευρώπη και είναι προστατευόµενο στην Κύπρο από το 2003. Οι λόγοι µείωσης δεν είναι καλά γνωστοί, αλλά πιθανόν η εντατικοποίηση της γεωργίας (εντοµοκτόνα), η λαθροθηρία και η ‘καταπολέµηση’ του είδους να αποτελούν τους κύριους παράγοντες.
Το είδος τρέφεται µε µεγάλα έντοµα, όπως µέλισσες, µπάµπουρες, σφήκες, µυρµήγκια, λιβελούλες, ακρίδες, σκαθάρια κ.α. Αυτά, τα κυνηγά κυρίως εφορµώντας από ανυψωµένα σηµεία επίβλεψης. Σκάβει την φωλιά του σε όχθες και φωλιάζει σε µικρές αποικίες. Στην Κύπρο φωλιάζουν λίγες δεκάδες ζευγάρια.
Το είδος είναι προστατευόµενο βάση της Κυπριακής (152(Ι)/2003) και της Ευρωπαϊκής νοµοθεσίας (2009/147/ΕΚ). Η νοµοθεσία επιτρέπει την παραχώρηση παρεκκλίσεων αλλά µόνο όταν υπάρχει έλλειψη ικανοποιητικών εναλλακτικών λύσεων και για συγκεκριµένους µόνο λόγους, και οι όποιες παρεκκλίσεις εφαρµόζονται µε αυστηρά ελεγχόµενο και στοχευµένο τρόπο.