Κύπριοι μαθητές είναι αντίθετοι στην επαναλειτουργία των σχολείων

Το διαδικτυακό ψήφισμα, τα επιχειρήματα και οι θέσεις τους.

Article featured image
Article featured image

Με τους τελειόφοιτους μαθητές λυκείου, να είναι επί της ουσίας οι μοναδικοί που επιβεβαιωμένα επιστρέφουν στα σχολεία, στις 11 Μαΐου, οι αρμόδιοι φορείς εξακολουθούν αν συζητούν για το κατά πόσο είναι εφικτό και ορθό να επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες το επόμενο διάστημα.

Τα ζητήματα που προκύπτουν πολλά με τον φόβο για μαζική διασπορά του ιού να επικρατεί ανάμεσα σε γονείς και μαθητές.

Μερίδα μαθητών, θέλοντας να εκφράσει τις ανησυχίες και την αντίθεσή της στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας, προχώρησε στη συλλογή υπογραφών, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, με σκοπό να μην ανοίξουν εν τέλει τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.

Με στόχο τις 1000 υπογραφές, το ψήφισμα προς το παρόν έχει συλλέξει 992.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των μαθητών:

Είμαστε βέβαιοι πως οι μαθητές και μαθήτριες, οι γονείς και κηδεμόνες καθώς και οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες έχουν τη δημόσια υγεία ως κύριο μέλημά τους. Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) η οποία έχει πλήξει και τη χώρα μας, στην οποία μέχρι και τις (28/4) καταγραφόταν διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Θεωρούμε πως θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να ανοίξουν τα σχολεία σύντομα όπως εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας, και σημειώνουμε:

  1. Πώς είναι δυνατόν να αποφασίστηκε η επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών στα θρανία στις 11 του Μάη τη στιγμή που καφεστιατόρια και γενικά χώροι συνάθροισης πολλών ατόμων δεν προβλέπεται να ανοίξουν την ίδια περίοδο;
  2. Το επιχείρημα κάποιων ότι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών δεν φαίνεται να έχουν παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο καταρρίπτεται από αναφορές στο διεθνή τύπο (The Guardian «Five-year-old child among latest UK coronavirus deaths», Live Science «Not all children are spared from coronavirus») . Συνεπώς, ούτε δημοτικά ούτε νηπιαγωγεία θα έπρεπε να ανοίξουν. Επιπλέον, τυχόν επαναλειτουργία σχολικών μονάδων θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο και γονείς/κηδεμόνες και γιαγιάδες/παππούδες, oι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θα κληθούν να αναλάβουν την επιτήρηση των παιδιών μετά το σχολείο. Τα παιδιά αυτά, αν και τα πλείστα δεν νοσούν σοβαρά με COVID-19, μπορούν πολύ εύκολα να μεταδώσουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ακόμα και χωρίς να το αντιληφθούν (εάν είναι ασυμπτωματικοί).
  3. Όσον αφορά μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα για επιστροφή τους στα σχολεία από τη στιγμή που έχει καταγραφεί ένας σημαντικός αριθμός θανάτων στις ηλικίες τους παγκοσμίως. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Βέβαια, με βάση τα λεγόμενα του Υπουργού Παιδείας, οι ευπαθείς μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα από το σπίτι- πράγμα που κρίνεται θετικό. Εντούτοις, η διευθέτηση αυτή θα δημιουργούσε ανισότητες και μαθητές δύο ταχυτήτων.
  4. Τα σχετικά μέτρα προφύλαξης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας (αποστάσεις, απολυμάνσεις, περιορισμοί στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη κτλ.), στην περίπτωση που τα σχολεία θα ανοίξουν, είναι στην πλειονότητά τους ανεφάρμοστα ενώ κάποια άλλα είναι ανεπαρκή. Πώς είναι δυνατόν μαθητές να κρατήσουν αποστάσεις από τους συμμαθητές τους, από τη στιγμή μάλιστα που μέχρι και ενήλικες αδυνατούν;
  5. Η περίπτωση να πραγματοποιθούν εξετάσεις μόνο για τους τελειόφοιτους μαθητές, λόγω της απόλυτης ανάγκης για απολυτήριο, είναι εφικτή, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Ωστόσο, πέρα από αυτήν την εξαίρεση, τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ επίσης δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εξετάσεις για τους υπόλοιπους μαθητές εφόσον δεν παίρνουν απολυτήριο τη φετινή χρονιά. Προαγωγή στις πιο πάνω τάξεις θα μπορούσε να γίνει με βάση τις ήδη προϋπάρχουσες αξιολογήσεις.
  6. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού με την οποία οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα εργάζονται από το σπίτι τους (τηλεργασία). Θα ήταν όμως παράληψη να αγνοήσουμε τους εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά που έχουν ευπαθή άτομα στην οικογένειά τους. Δεν θα ήταν καλύτερα να δούλευαν και αυτοί από το σπίτι για να προστατεύσουν τους οικείους τους;
  7. Δεν θα δεκτούμε να αυξηθούν τα κρούσματα ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν θα δεκτούμε να γίνουμε πειραματόζωα για χάρη της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Με βάση τα παραπάνω, απευθύνουμε έκκληση – πάντα καλοπροαίρετα- στο Υπουργείο Παιδείας και στην κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στο άνοιγμα των σχολείων προτού επέλθει πλήρης ύφεση του παρόντος κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού (0 νέα κρούσματα για τουλάχιστον 1 εβδομάδα). Τους καλούμε επίσης να ενισχύσουν την τηλεκπαίδευση ούτως ώστε να έχει κάθε μαθητής και μαθήτρια την απαραίτητη τεχνολογία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ