Τι είναι η «ασφαλής ζώνη» τουρισμού που φαίνεται ότι εξετάζουν Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ;

Τι αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της The Jerusalem Post, ποια είναι η λογική πίσω από την ιδέα και ποιες οι δυσκολίες που συναντά.

Article featured image
Article featured image

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ εξετάζουν τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» τουρισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, τη διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες, επιβεβαίωσε την Τρίτη το γραφείο του Yariv Levin, υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ. Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Τελ Αβίβ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η εφημερίδα σημειώνει πως και οι τρεις χώρες αντιμετώπισαν με επιτυχία την εξάπλωση του κορωνοϊού κρατώντας χαμηλά τους θανάτους. Οι συζητήσεις, πάντα σύμφωνα με το άρθρο, είναι σε πρώιμα στάδια ενώ πηγές του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρουν ότι εξετάζεται το κατά πόσο η δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης είναι εφικτή.

Η λογική και οι δυσκολίες

To δημοσίευμα της The Jerusalem Post αναφέρει πως «η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν πολύ τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών».

Η εφημερίδα ωστόσο αναφέρει πως υπάρχουν εμπόδια πίσω από την υλοποίηση του σχεδίου. Ένα από τα μεγαλύτερα να αφορά στην υποχρεωτική καραντίνα για αφίξεις από το εξωτερικό, καθώς όπως σημειώνεται το Ισραήλ απαιτεί δύο εβδομάδες απομόνωσης. Ένα ακόμη ζήτημα που εξετάζεται από τις τρεις χώρες είναι το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος, ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούν υποχρεωτικά ανοιχτά σύνορα για τις υπόλοιπες χώρες της Σένγκεν υπό κανονικές συνθήκες, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στο Τελ Αβίβ.

Η πρόσφατη αναφορά Περδίου και στο Ισραήλ

Σε πρόσφατη (28/4) δήλωση του υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, σε σχέση με τις πιθανές τουριστικές αγορές για την Κύπρο για φέτος, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που φαίνεται να χειρίζονται καλύτερα από άλλες τον ιό και πιθανόν οι πολίτες τους να επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε, οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, χώρες της Σκανδιναβίας, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα και το Ισραήλ. «Οι τουρίστες από αυτές τις χώρες φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν νωρίτερα από άλλες χώρες, ωστόσο όπως είπε αυτό δεν το ξέρει κανένας». Η Κύπρος, συμπλήρωσε, η οποία έχει προχωρήσει επίσης σε σωστή διαχείριση του ιού, φαίνεται να είναι μια χώρα που είναι στα υπόψη των τουριστών ως προορισμός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ