«Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε ένα νέο κύμα επιδημίας, όπως τη ζήσαμε στις αρχές Μαρτίου»

Αισιόδοξα μηνύματα από τον Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Πρώτο.

Article featured image
Article featured image

«Έχουμε καταφέρει σε 7,5 βδομάδες, 8 βδομάδες σχεδόν, να δαμάσουμε πραγματικά αυτή την επιδημία. Είναι εκπληκτικό κατά την άποψή μου ότι η μικρή Κύπρος, που ήταν το περίγελο της Ευρώπης πριν 6-7 χρόνια, να έχει καταφέρει να εφαρμόσει αυτή τη στιγμή μία φιλοσοφία εναντίον αυτής της επιδημίας, με εκπληκτικά αποτελέσματα».

Όπως ανέφερε, μάλιστα, η επιδημιολογική καμπύλη έχει υπολογιστεί ότι θα άγγιζε το μηδέν γύρω στις 7-8 Μαΐου.

Σε συνέντευξή του στην «Πρώτη Εκπομπή», του Ράδιο Πρώτο, ο Δρ. Κωστρίκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας όμως για ακόμα μια φορά ότι ο κόσμος θα πρέπει να πειθαρχεί στις οδηγίες των επιστημόνων.

Μίλησε κυρίως για την ανάγκη να κρατούμε τηρούμε τις μεταξύ μας αποστάσεις. «Ακόμα και μολυσμένος αν είναι κάποιος με τον ιό, αλλά είναι ασυμπτωματικός, όταν δεν έρθει σε κοντινή απόσταση με κάποιον, θα περάσουν οι 10-15 μέρες επώασης του ιού, δεν θα το μεταδώσει σε κανέναν άλλο και θα τελειώσει εκεί. Δεν θα έχουμε, δηλαδή, αυτό που ονομάζουμε συστοιβάδες λοίμωξης».

«Πρόβλεψή μου είναι ότι αυτή η επιδημία σε κάποια φάση θα φύγει. Μπορεί να έχουμε τοπικές ενδημικές αναζωπυρώσεις του ιού σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, αλλά, πιστεύω, ότι δεν θα έχουμε νέο κύμα επιδημίας, όπως την ζήσαμε στις αρχές Μαρτίου».

Σε ερώτηση κατά πόσο τον Ιούλιο θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα για τις διακοπές, δήλωσε ότι, αν όλα πάνε καλά, θα υπάρχει τότε άνοιγμα των αεροδρομίων.

«Κριτήριο θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί αεροπορική συνδεσιμότητα. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα αεροδρόμια σε χώρες όπου η επιδημία καλπάζει».

Για την Ελλάδα, είπε, είναι περίπου στην ίδια κατάσταση με την Κύπρο, κατά συνέπεια είναι μία χώρα με την οποία μπορούμε να έχουν αεροπορική σύνδεση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ