Τα κύρια σημεία για την επαναλειτουργία των σχολείων

Τα σχολεία λειτουργούν και πάλι έπειτα από δυο μήνες και ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε μερικά πράγματα σε σχέση με την εξέλιξη, μέσω συνέντευξης Τύπου.

Article featured image
Article featured image

Ερωτήσεις μέσω Facebook

Αρχικά, να πούμε πως το απόγευμα του Σαββάτου το κοινό θα μπορεί επί δύο ώρες να θέτει ερωτήματα απ’ ευθείας στο Υπουργείο Παιδείας και να λαμβάνει απαντήσεις, μέσω Facebook.

Χωροθέτηση στην τάξη

Ένα παιδί ανά θρανίο και 12 μαθητές ανά τάξη. Στις λίγες περιπτώσεις που θα υπάρχουν 13 παιδιά, επίσης θα λαμβάνεται διατήρηση απόστασης ασφαλείας.

Αντισηπτικά και μάσκες

Τα σχολεία προμηθεύτηκαν με αντισηπτικά και ειδικά θερμόμετρα που θα χρησιμοποιούνται αν υπάρχει ανάγκη και θα υπάρχουν και μάσκες αν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθούν.

Χώροι απομόνωσης

Αν εντοπιστεί κάποιο πιθανό κρούσμα, μέχρι να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα που προβλέπει του Υπουργείο θα υπάρχουν χώροι απομόνωσης.

Παιδιά εκπαιδευτικών που δεν θα πάνε σχολείο

«Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά που δεν θα πάνε στο σχολείο προτρέπονται να τα φέρουν μαζί τους στο σχολείο και να απασχοληθούν από άλλους καθηγητές που θα έχουν ελεύθερο χρόνο. Με τέτοιες πρακτικές ρυθμίσεις μπορεί να δοθούν λύσεις», ανέφερε ο υπουργός.

Δωρεάν πρόγευμα σε δικαιούχους μαθητές

«Καταφέραμε τις τελευταίες μέρες να δίνεται μία οικονομική χορηγία αντίστοιχη της σίτισης στις οικογένειές τους. Τώρα που θα λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία θα συνεχίσουμε την οικονομική βοήθεια».

Ιδιωτικά σχολεία

Έχουν την ευχέρεια να μην επαναλειτουργήσουν.

Ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν τηρουμένων των πρωτοκόλλων. Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες και να βρουν λύσεις ώστε να συμβαδίζουν με τους κανονισμούς. Από την πρώτη στιγμή μας είπαν ότι πρέπει να γίνει αραίωση των μαθητών με 12 ανά τάξη. Σε άλλα σχολεία αν είναι διαφορετικά τα δεδομένα θα πρέπει να είναι και μικρότερος αριθμός.

Μαθητές σε ευπαθείς ομάδες

Πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Μαθητές που θα αρνηθούν να πάνε σχολείο

«Θα πάρουν απουσίες», είπε ο υπουργός.

Κατασκηνώσεις

Για φέτος το καλοκαίρι οι κατασκηνώσεις δεν θα λειτουργήσουν.

Θερινά σχολεία

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τα λειτουργήσουμε ακόμη και περισσότερες ώρες και σε περισσότερα σχολεία. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους και λύσεις βάσει του προϋπολογισμού. Ήδη υπήρξε μία συνεννόηση με το Δήμο Λευκωσίας για να ενθαρρύνουμε τη λειτουργία ακόμη περισσότερων σχολείων από τις δημοτικές αρχές».

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Υπουργού Παιδείας

O Υπουργός Παιδείας για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στις 21 Μαΐου.

Posted by Κυπριακή Κυβέρνηση - Cyprus Government on Friday, 8 May 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ