Επίθεση με μολότοφ σε τζαμί, στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού

Τι αναφέρουν οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με την καταγγελία, η επίθεση έγινε τις νυχτερινές ώρες της 31ης Μαΐου, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν στο τζαμί, όπου πέταξαν μολότοφ και ανέγραψαν συνθήματα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου εκφράζουν τη λύπη τους για την επίθεση με μολότοφ, ενώ καταδικάζουν την αναγραφή συνθημάτων, που όπως αναφέρουν εκφράζουν την ξενοφοβία και προωθούν την ισλαμοφοβία και τις διακρίσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση των θρησκευτικών ηγετών:


«Εμείς, οι Θρησκευτικοί Ηγέτες των πέντε κύριων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Ελληνορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι Ορθόδοξοι, Μαρωνίτες και Καθολικοί, που σχηματίζουμε το Religious Track of the Cyprus Peace Process (RTCYPP), αφοσιωθήκαμε να δουλεύουμε μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, ενώνουμε τις φωνές μας και καταδικάζουμε τις πράξεις βανδαλισμού που έγιναν χθες στο Τζαμί Köprülü στη Λεμεσό.

Με μεγάλη θλίψη ακούσαμε σήμερα το πρωί ότι βόμβες βενζίνης ρίχτηκαν στον ιερό χώρο του τζαμιού Köprülü και ο εξωτερικός τοίχος βανδαλίστηκε με ρατσιστικά γκράφιτι εναντίον του Ισλάμ και των μεταναστών.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε πράξη βανδαλισμού και έλλειψης σεβασμού σε ιερούς χώρους λατρείας. Με φρίκη βλέπουμε τέτοιες πράξεις βίας και εκφράσεις Ισλαμοφοβίας, ξενοφοβίας και διακρίσεων.

Στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις ενέργειες που προσπαθούν να βλάψουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου που όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε. Καμία πράξη μίσους δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη της αγάπης. Για εμάς, οι χώροι λατρείας είναι ιεροί χώροι όπου ανατρέφεται και καλλιεργείται μια κουλτούρα ειρήνης, συγχώρεσης και συμφιλίωσης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τζαμί Köprülü στη γειτονιά του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό υπήρξε ένα από τα θετικά παραδείγματα καλής και σεβαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Μουφτή της Κύπρου, του σημερινού κηδεμόνα και της τοπικής κοινότητας, που προωθούν τη θρησκευτική ελευθερία. Ως εκ τούτου, τέτοιες πράξεις δεν δείχνουν μόνο έλλειψη σεβασμού για τη θρησκευτική κοινότητα αλλά και για όλους εκείνους που εργάζονται για να προωθήσουν την αποδοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία».




Ποιοι είναι οι θρησκευυτικοί ηγέτες της Κύπρου

101977662_298034477867585_7484116702397988864_n.jpg


Το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας (RTCYPP) είναι μια πρωτοβουλία οικοδόμησης ειρήνης με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου που δεσμεύονται να εργαστούν μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Το Γραφείο του RTCYPP, που εδρεύει στο Σπίτι Συνεργασίας, ιδρύθηκε το 2011 για να ενθαρρύνει, να διευκολύνει και να εξυπηρετήσει το διάλογο και τις προσπάθειες των θρησκευτικών ηγετών για τη θρησκευτική ελευθερία και την ειρήνη στην Κύπρο και να συνεισφέρει θετικά και εποικοδομητικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β 'και ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι είναι οι πρώτοι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου για πάνω από πέντε δεκαετίες, οι οποίοι δημιούργησαν μια επιτυχή συνεργασία μεταξύ τους με τη βοήθεια της Σουηδικής διευκόλυσης. Το 2012 ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου και ο Μουσουλμανός Μουφτής κάλεσαν τους ηγέτες της Μαρωνίτικης, της Ορθόδοξης Αρμενικής και της Λατινικής Καθολικής Εκκλησίας να συμμετάσχουν στις προσπάθειές τους να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη στην Κύπρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ